reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

Trascha, świetna koszula - sama na nią wcześniej zerkałam i myślę o niej :tak: przy pierwszym dziecku ten zakup wydawał mi się zbędny :zawstydzona/y: pomyliłam się :sorry2: teraz kupię na pewno :tak::tak:

Forever,
1. laktator polecam (też nie miałam wcześniej, a potem "na gwałt" szukałam), ja miałam ręczny z Aventa. Na początku koleżanka musiała mi pokazać jak włożyć pierś w tą muszlę, ale potem już z zamkniętymi oczami śmigałam. Z elektrycznymi nie miałam do czynienia...
2. Podgrzewacz miałam z Tommee Tippee - ma szerokie wejście, więc pasują do niego różne butelki (różnych firm), słoiczki (to na późniejszy czas). Sterylizator uważam za zbędny gadżet :tak::tak: wystarczy garnek i wrząca woda:tak:
3. Starszak był bez smoczka. Jakoś udało się go nie przyzwyczaić. Choć przyznam że były momenty kiedy myślałam że w samych majtach wylece do sklepu by kupić cokolwiek:cool: Teraz jestem dumna z siebie że się udało :tak:
4. Jak kupisz laktator to w zestawie masz już butelkę (najmniejszy rozmiar, smoczek przystosowany do malusich dzieci).
5. W wyborze smoczka do buzi nie pomogę. Co do smoczka na butelkę to na smoczku są oznaczniki (każda firma ma różne, najczęściej są to rzymskie cyfry), więc wybiera się I (1). II (2) jest od 3 miesiąca jak się nie mylę....
6. Mój pediatra zabronił nam używania bucików (nawet tych o mięciutkich spodach - bo tylko takie są dla noworodka), twierdziła że dziecko najlepiej ćwiczy stópkę będąc w skarpetce. (Choć znam mamę która mimo sprzeciwu ze strony lekarza ubierała dziecko w buciki - na moje pytanie dlaczego to robi, odpowiedziała "bo jej się podobają malusie budziki" - pozostawię to bez komentarza :sorry:)
7. Wiem że pytanie zadałaś do Zebra, ale jak się nie pogniewasz to powiem Ci jak było na moim przykładzie... Na początku miała wózek 3w1. W momencie gdy synek skończył rok było już mi bardzo ciężko prowadzić ten wózek (te wózki są o wiele cięższe od zwykłej spacerówki - parasolki), poza tym wózek w porównaniu do dziecka wydawał się duży, masywny... Zmieniłam na spacerówkę. Strzał w dziesiątkę - o wiele przyjemniej się prowadzi taki lekki wózio.:tak:
Wózek to sprawa indywidualna, ale co myślę to to że na początek spokojnie wystarczy Ci takie 2w1, 3w1, po jakimś czasie sama się rozeznasz w temacie, będziesz bardziej świadoma tego co chcesz by wózek miał :tak:
8. majtki jak najbardziej polecam :tak: po wizycie w toalecie nie przejmujesz się poplamionymi bawełnianymi majteczkami, tylko tamte jednorazowe wyrzucasz razem z tą wielką podpachą :cool2:
9. Pościeli nie miałam, i teraz też mieć nie będę. Wystarczy lekki kocyk do wózka. A poduszkę do wózka to - jak mam być szczera - nie mam pojęcia po co to wymyślili :dry:

Ostatnia edycja:
reklama
forever sporo tych pytań :-)
1.Laktator sama posiadałam ręczny-firmy nie pamiętam.Powiem ,że przy takim nawale pokarmowym jaki ja miałam w 3 dobie po porodzie żaden laktator ręczny by sobie niestety nie poradził.Lekarka mówiła ,że najlepiej działa w takich sytuacjach elekrtyczny.Dlatego teraz kupię elektryczny bo przyda się też pózniej jak będę chciała wrócić do pracy.

2.Podgrzewacza nie miałam wcale-ale odczułam nieraz w nocy jego brak.Teraz obiecałam ,że napewno kupię(najzwyklejszy jakiś).Karmiłam mojego synka tylko 3,5 miesiąca potem było mleko sztuczne :( .

3.Smoczek moje dziecko było strasznym głodomorkiem i czasem ten smoczek niestety był moim wielkim przyjacielem.Smoczek wyrzuciliśmy jak Igor miał 1,5 roku i na dzień dzisiejszy uważam ,że smoczek to bardzo dobry uspokajacz jeśli dziecko go polubi.Na pewno jak zajdzie taka potrzeba to nie zabronię dziecku smoczka.

4.Butelka obowiązkowo na początek uważam ,że choć jedna musi być.Bo nie wiadomo co może się wydarzyć i latać na ostatnią chwilę po aptekach to nie dla mnie.

5.Każde dziecko indywidualnie dobiera sobie rozmiar smoczka.Metoda prób i błędów trochę.

6.Buciki-indywidualna sprawa tak jak zakup np leżaczka czy huśtawki uspokajającej.Bo umówmy się to są gadżety...być może i zbędny dla niektórych ale żadna normalna mama nie założy tego dziecku na nóżkę na cały dzień czy nawet pół dnia.To jest rodzaj odzieży tak...więc logicznie zakładam to jak gdzieś idę z maluszkiem...w gości.Absolutnie nie na co dzień w domu!!Mi żaden lekarz nie zabronił zakładania dziecku butków od święta!!Nie zakładałam tego dziecku codziennie i na każde wyjścia...mój synek nie ma płaskostopia żadnego ani innej wady, którą mogłoby powodować tego typu obuwie.

7.Jeśli chodzi o wózki to indywidualna sprawa każdej mamy.Trzeba iść powybierać najlepiej pomacać...nie na podstawie opini innych do końca bo ja mogę być mega zadowolona z danego wózka a kto inny mając inne potrzeby powie mega tandeta...

8.Majteczki jednorazowe miałam i powiem ,że na początku dziwacznie się czułam trochę jak bez majtek...ale nie wyobrażam sobie nie zaopatrzyć się w kilka par teraz idąc do szpitala.Bez nich jak bez ręki...

9.Będziemy rodzić w czerwcu(większa część z nas mam nadzieje:) wydaje mi się ,że kocyk taki jak wstawiały dziewczyny linki-bawełniany wystarczy w zupełności.A poduszka ja wiem...ja nie miałam!!Co innego jak rodzi się zimą wtedy kołderka jest potrzebna.

To tyle ode mnie...:)

Hej, u mnie właśni jest ciocia, więc zaspyałam ją pytaniami

materacyk- tylko gryka-kokos- najlepsze, najzdrowsze dla dziecka, moja koleżanka też taki miała dla dzieci i wszystko ok
wózek- ciocia poleca x- landera, mówi, że inne wózki wcale nie mają super większych gondoli i powiedziała, ze nie zna 5- miesięcznego chłopca, który by dał się wozić w gondolce- maluchowi już jest w niej niewygodnie, chciałby coś widzieć. Poza tym w spacerówki też może jechać w pozycji leżącej. Tak wiec ja nie panikuję, że mi się Mieszko nie zmieści w kombinezonie w gondoli i w listopadzie (6m-cy będzie miał) przerzucę go do spacerówy.

jednorazowe majtki do szpitala- jak bylam u gina polozna mówiła pani w 9 mcu co warto brać do szpitala a co nie- mówiła że absolutnie nie brać tych majtek, bo choć są dziurkowane to i tak są z sztucznego materiału i babki, które takie ubierają mają o wiele częściej infekcje. Mówiła, że wie, że to niekomfortowe, ale od razu po porodzie nie powinno się nic zakładać, tylko te ich podkłady wsadzić między nóżki. To samo z podpaskami- najlepsze mają w szpitalu- takie podkłady co nie powodują infekcji a te co kobitki kupują i zabierają na porodówkę też ponoć często mają domieszki sztucznych tworzyw i sprzyjają infekcjom.
W ogóle mówiła masę ciekawych rzeczy- że facet jak nie chce być przy porodzie , to ok może sobie na koniec wyjść, ale na początku może być- poprzytulać, powspierać- że nie musi być na całości albo wcale, tylko może tak częściowo uczestniczyć. I wiecie, przekonała meża tej kobiety- pójdzie z nią chociaż nie chciał.
Mówiła tez zeby mieć swoje koszulki ale na po porodzie, bo w trakcie porodu kobiecie wszystko jedno a lepiej uświnić szpitalną koszulkę niż swoją, albo wziąć z domu jakaś byle jaką a takie lepsze zostawić sobie na potem i mieć kilka, bo szybko się brudzą ( krwawienia, karmienie itd.) JA wezmę swoją ale te lepsze zostawię na po porodzie.
Mówiła, żeby wziać do jedzenia coś słodkiego ale nie czekoladę, bo powoduje zatwardzenie a bez pierwszej kupy nie wypuszczą. Najlepiej mleczko w tubce.

Kurcze- zapomniałam co jeszcze miałam napisać...

A, Traschka, super ta koszulka- na pewno kupię sobie taką:)

Ostatnia edycja:
no właśnie nie wiem traschka, ale ona tak mówila- że co najmniej 2 doby po porodzie takie majty zabronione, bo w nich szybko namnażają się bakterie... a może są takie z naturalnych tworzyw?? jak będzie u mojego gina ta druga polożna to spytam co ona na to:)

Ja też się zastanawiam.Bo z tego co pamiętam to się wcale nie trzyma...muszą być gatki które te okłady nam podtrzymają.Swoich majtek absolutnie mieć nie wolno i podpasek.Moja lekarka kazała mojemu D lecieć do apteki po te jednorazówki...i tak też zrobił.A co do gojenia się rany powiem Wam ,że te majtki to siatka i dlatego się je poleca a nie zwykle w ktorych kobieta się zdąrzy zapocić.U mnie wszystko się bardzo szybciutko wygoiło a nosiłam te jednorazowe siateczki :)

Dziewczyny a co sądzicie o takim wózku:

Quinny Speedi SX + fotelik Maxi Cosi (1405664830) - Aukcje internetowe Allegro

wiem, że juz o nim pisałyście tutaj, ale nie mogę znaleźć:(
Strasznie mi się podoba, ale moje wątpliwości to:
- czy budka w gondolce nie jest za mała
- w zimie tylko spacerówka (gondolka na pewno za mała), która wydaje mi się wyjątkowo mało zimowa (maleńka budka, brak porządnego okrycia na nóżki
- nieprzekładalna rączka jak to w trójkołowcu (nie wiem czy to ma znaczenie, bo wiadomo, że gondolka musi przodem do mamy, a spacerówka już raczej przodem do kierunku jazdy).

To takie moje wątpliwości jako przyszłej mamy, która kompletnie nie zna się na temacie...

traschka kupiłam go tydzień temu :-)
Na żywo 100 razy ładniejszy i solidniejszy!!
Ja osobiście polecam.Mi doradziła go szwagierka z bratem bo mieli go przy jednej z córeczek i byli mega zadowoleni z niego.Przy okazji w zestawie masz jeden z bezpieczniejszych fotelików.

Ja mam w zestawie śpiworek gruby oryginalny quinny(był od nowości)on służy na zimę do spacerówki właśnie.Tutaj widzę ,że na aukcji też jest taki śpiworek...

Brak przekładanej rączki dla mnie nie stanowi problemu bo gondolka i fotelik po wpięciu jest tak czy siak przodem do mamy a spacerówka pleckami do mamy ale tak zazwyczaj się dziecko prowadzi aby wszystko widziało przed sobą.Ponadto jest leciutki i bardzo zwrotny.

Ostatnia edycja:
reklama
No to tak:
1. Laktator - ja szybko będę musiała wrócić do aktywności zawodowej nawet w ograniczonym zakresie ale jednak, więc napewno będę musiała ściągać pokaram choć jak najdłużej chcę karmić piersią - co trzeba wziąść pod uwagę przy wyborze ( myślę o elektrycznym )
Proponuję zainteresować się tymi z wyższej półki (czyli nie żadne nuki, babyono itp), raczej medela - coś w tym stylu. Przede wszystkim poszukałabym w necie opinii...

2. Podgrzewacz - ja też widziałam taki większy od razu ze sterylizatorem - czy warto kupić, bo się przyda później
Wszystko zależy od tego, czy jak długo zamierzasz karmić tylko piersią. Ja nie uzywałam sterylizatora w ogóle - najpierw smoczek czy kubek gotowałam, potem tylko zalewałam wrzątkiem (butelek nie używałam). Podgrzewacz, jak już pisałam kupiłam dopiero jak Jasiek miał rok i jechaliśmy na wakacje (żeby móc w pokoju podgrzać słoiczek). Natomiast, jeśli bierzesz pod uwage opcję, że będziesz musiała korzystać z butelek, to pewnie się przydadzą...

3. Czy można jakoś nieprzyzwyczaić do smoczka ?
Jasne, że można. Jak się uprzesz i nie będziesz podawać. Dla mnie w smoczku nie ma nic złego pod warunkiem, że odstawi się go przed końcem 2 roku życia.

4. Czy butelka nawet na początku jest konieczna?
Jak dla mnie w ogóle, ale jak widać po powyższych postach zdania są różne ;) Nie używałam w ogóle butelki. Tylko pierś, a potem kubeczek.

5. Jak dobrać odpowiedni smoczek - również ten do butelki?
Jak pisała Katamisz, metodą prób i błędów...

6. Czy buciki do momentu kiedy dziecko nie chodzi są konieczne ? Zupełnie nie myślałam o tym zakupie.
Nie tylko nie są konieczne, ale i nie są wskazane... Podobnie jak Barmanka nigdy nie zakładałam, dziecko musi mieć "wolną" stópkę.

7.Zebrra - a tak jednym wózkiem zestaw gondola, spacerówka i fotelik nie da się załatwić tematu ? :-) Jakoś nie mam ochoty obrastać w gadżety o relatywnie dużych gabarytach i cenie w stosunku to terminu użytkowania.
Da się i znam takie osoby, którym się to udało. Szukaj po prostu względnie lekkiej spacerówki w zestawie. Ja mam hopla wózkowego i mnie kupowanie następnych i następnych sprawiało po prostu radochę ;) Nie wiem, czy jeździsz autem, jeśli tak sama się przekonasz, że te spacerówki z zestawów najczęściej są wielkie po złożeniu, to może być kłopot...

8. Jak to jest z majtkami jednorazowymi/poporodowymi - warto kupić ?
Myślę, że warto, jest to wygoda, ale u mnie w szpitalu lekarze nie polecali, kazali jak najczęściej wietrzyć ranę... Były jednak takie momenty, kiedy zakładałam, bo było mi po prostu wygodniej poruszać się w majtkach niż z samym podkładem między nogami..

9. Jak to jest z pościelą do wózka ?
Zupełnie zbędna rzecz ;)

ciocia poleca x- landera, mówi, że inne wózki wcale nie mają super większych gondoli i powiedziała, ze nie zna 5- miesięcznego chłopca, który by dał się wozić w gondolce- maluchowi już jest w niej niewygodnie, chciałby coś widzieć. Poza tym w spacerówki też może jechać w pozycji leżącej. Tak wiec ja nie panikuję, że mi się Mieszko nie zmieści w kombinezonie w gondoli i w listopadzie (6m-cy będzie miał) przerzucę go do spacerówy.
Mają, mają większe gondole, jak przejdziesz się do sklepu z wózkami, to sama się przekonasz, ze rozmiary są bardzo różne.

Co do pozycji leżącej w gondolce, to mam zupełnie inne zdanie, uważam, ze dopóki nie pokażesz dziecku, ze można w gondoli siedzieć, ono samo na to nie wpadnie... Jasiek jeździł w gondoli do końca lutego (urodził się 14.07) i mimio, że była tam opcja podnoszonego oparcia, zaczęłam z niej korzystać dopiero pod koniec. Nie chciałam przenosić go do sapcerówki za wcześnie, bo jednak w gondolce jest cieplej...

jednorazowe majtki do szpitala- jak bylam u gina polozna mówiła pani w 9 mcu co warto brać do szpitala a co nie- mówiła że absolutnie nie brać tych majtek, bo choć są dziurkowane to i tak są z sztucznego materiału i babki, które takie ubierają mają o wiele częściej infekcje. Mówiła, że wie, że to niekomfortowe, ale od razu po porodzie nie powinno się nic zakładać, tylko te ich podkłady wsadzić między nóżki..
U nas też tak mówili...

To samo z podpaskami- najlepsze mają w szpitalu- takie podkłady co nie powodują infekcji a te co kobitki kupują i zabierają na porodówkę też ponoć często mają domieszki sztucznych tworzyw i sprzyjają infekcjom.
Takie, które dostępne są w szpitalu, to podkłady poporodowe bella, są dostępne w aptekach.

Do góry