reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

Agatka tetrowych mam 35 szt. a pepek położna nam radziła na sucho czyli przemywać 3 razy dziennie wodą z szarym mydłem ewentualnie raz dziennie oscinoseptem (czy jakoś tak). I wycieranie do sucha.

Nie rozumiem przemywania wodą z mydłem... Co to ma dać??? Albo nie robimy nic, tylko po kąpieli dokładnie osuszamy, albo przemywamy spirytusem [nie polecam gotowych gazików, są twardsze - wygodniej to robić zwykłymi gazikami albo patyczkami do uszu] bądź wspomnianym octeniseptem.
Oczywiście, jeśli się zabrudzi [np. siuskami albo kupką ;-)] wtedy przemywamy i osuszamy dokładnie. Ale rutynowego przemywania 3 razy dziennie kompletnie nie rozumiem i pierwsze słyszę o takim sposobie.

reklama
Blusia ja mam bepanthen kupiony, ale to jakby coś się działo. Jak byłam na spotkaniu z położna to ona twierdzi że nie trzeba smarować niczym na razie, a później jak będzie trzeba to najlepiej jest własne mleko czyli np. dobrze robi sutkom wkładka laktacyjna jak ma kilka kropelek wyciśnietych w niej.
I nie trzeba nic zmywać przed karmieniem. Ja tak zamierzam robic.

Nie rozumiem przemywania wodą z mydłem... Co to ma dać??? Albo nie robimy nic, tylko po kąpieli dokładnie osuszamy, albo przemywamy spirytusem [nie polecam gotowych gazików, są twardsze - wygodniej to robić zwykłymi gazikami albo patyczkami do uszu] bądź wspomnianym octeniseptem.
Oczywiście, jeśli się zabrudzi [np. siuskami albo kupką ;-)] wtedy przemywamy i osuszamy dokładnie. Ale rutynowego przemywania 3 razy dziennie kompletnie nie rozumiem i pierwsze słyszę o takim sposobie.

Zołza masz zupełną racje przy zmianie pieluszki do 3 razy wodą z mydłem jak sie zabrudzi a tak to na sucho... ja sie wypowiedzieć nie umiem ;-) mózg mi posłuszeństwa odmawia...

Dziewczyny mam pytania co do przemywania Maluszkowi pępka. Kupujecie gaziki już ze spirytusem? Czy osobno? Ile sztuk?
Ile macie pieluch tetrowych białych?
Agatka ja do pępuszka będę stosować octenisept - taka jest praktyka u mnie na oddziale i będę to kontynuować po powrocie do domu, bez spirytusu; natomiast pieluszek mam 10 i jeszcze ok.10 chcę dokupić plus ze dwie flanelowe podgumowane żeby położyć na przewijaku i 5 flanelowych normalnych

Dziewczyny wiem, że już o tym też pisałyście, ale nie chce mi się grzebać :zawstydzona/y: Brakuje mi jakiegoś kremu/maści/czegokolwiek na sutki. Możecie coś polecić, najlepiej coś takiego co się łatwo rozsmarowywuje i czego nie trzeba zmywać :) Poprzednio miałam coś z AA, ale to bardzo trudno się wkremowywało przez co obolałe sutki bolały jeszcze bardziej. I czy Wy już smarujecie, czy dopiero po porodzie, jak Was bąki pogryzą? ;)
Blusia ja się zaopatrzyłam w aptece w maść Bepanthen: Bepanthen, 5%, maść, 30 g - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie jest dobra i na sutki i dla maluszka do dupci też :) a smarować będę dopiero jak będzie się coś działo, nie na zapas :)

Ja mam ok 20 tetr (kilka ukradłam do sprzątania przed świętami:). Do pepka początkowo planowałam spirytus ale w końcu kupiłam octanisept. Podobnie jak u Madzioolki tak robią u mnie na oddziale więc bedę dalej robić tak jak oni. Ale całe lata był spirytus i było OK. W wielu krajach w ogóle nic się nie stosuje:)

cinamon super, ze postanowienie powzięte...wreszcie spokojna głowę będziesz mieć...

agatka T ja tak jak Madzioolka będę stosować octanisept, u nas też na oddziale taka praktyka, i położne w domu też polecają, wiec spirytusu nie zamierzam uzywac, choć mama mi już kupiła "setkę". Pieluszek mam ok 30 tetrowych, 8 flanelowych, po młodym wszystko, dokupiłam tylko trzy kolorowe tetrowe i 3 flanelowe białe do wózka na materacyk..

blusia ja używałam na brodawki przy Filipie maść Bephanten i była super...

kupiłam wreszcie 2 staniczki do karmienia - choć pewnie ono długo nie potrwa, ale w szpitalu i troche w domu wiec się zdadzą...czekam aż przyjdą...
materac też wybrany i zakupiony, reszta rzeczy też...praktycznie mamy już wszystko wrazie co...tylko czekać na paczki

Agatka ja też do pępka mam Octenispet. Po szkole rodzenia i rekomendacji położnej nie brałam innej opcji pod uwagę.
A co do pieluszek to mam 5 tetrowych i 5 flanelowych. Jak bedzie mało to w każdej chwili można dokupić, ale nie wydaje mi się, bo ja zamierzam je wykorzystywać jedynie jako podkładek, a nie do przewijania.
Cinamon jak kupisz wózio to się pochwal - dołączysz do naszego klubu X-landerek :-D

Dagamit, ja na początku miałam 10 tetrowych, które służyły właśnie tylko do podłożenia, wytarcia buzi itd. Bardzo szybko dokupiłam następne 10 szt :)

reklama
Do góry