reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy na zakupy ;)

Misialina ja nie spotkałam się z negatywnymi opiniami o avent, ale kto wie. Te produkowane obecnie tez już nie zawierają bisfenolu, ale na allegro wyprzedają stare, które go mają. Kupując w aptece na taką butelkę raczej się nie trafi.
Mamusia czerwcowa ten zestaw wygląda ok, jest informacja, że butelki nie mają BPA. Ewentualnie, dla pewności, dopytaj o smoczek.

reklama
Ja ostatnio zrobiłam mega zamówienie u jednego sprzedawcy - nie mieliśmy nic dla Małej oprócz ubranek a teraz mamy już cały zestaw kąpielowo-przewijakowo-higeniczno-szpitalny, dla mnie też te wszystkie podkałdy i inne mało interesujące rzeczy :) Choć biedniejsza o ponad 500zł to już spokojniej śpię :)
Do kupienia został mi tylko jakiś płyn do kąpieli i oliwka.

Co do proszku to tak jak Misialina też mam Persil Sensitive + płyn do płukania Lovela (z różową etykietą)

Butelki też TT bo i podgrzewacz upolowałam TT.
O butelkach Aventu też słyszałam z kilku źródeł że przeciekają i zrezygnowałam mimo iż początkowo chciałam zakupić właśnie te.

Mam prośbę do tych z Was które też mają podgrzewacz TT - czy mogłybyście mi w skrócie zrelacjonować instrukcję obsługi tego cuda - bo przysłali mi bez instrukcji... i nie bardzo wiem jak to obsłużyć...

Forever ja też mam TT, jak chcesz moge ci ten otwór zmierzyć
Bardzo poproszę :-) Wogóle doszłam do wniosku, że skoro i tak mam kupić ( albo wpisać na listę prezentów ) to może od razu taki, który się też do gniazdka w aucie nadaje, bo troszkę jeździć będziemy. :tak: Pamiętam, że któraś w Trójpakowych Czerwcówek takowy nabyła, ja bym chiała napewno jakiś markowy.

Ja mam obok sypialni zaraz łazienkę więc takie coś z póleczkami będzie stało w łazience i napewno mi się przyda a nie jest drogie bo widziałam taki drewniany za 85 zł z nakładką, pomaluję na biało i będzie super.

Asinka...zamawiam wsyztsko od tego Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro

Też zrobiłam zakupy od tego allegrowicza i jestem bardzo zadowolona, porównując oferty wyszedł bardzo konkurencyjnie

Dziewczyny wiem że temat poruszany wielokrotnie - jakiej firmy i jakiego rodzaju kosmetyki do kąpieli i pielęgnacji maluszków kupiłyście ?
- do kąpieli produkt 2w1 czyli płyn do ciałka i włosów?
- po kąpieli oliwka?
- czy jakieś mleczka nawilżające jeszcze też potrzebne?
- czy kupujecie jakąś zasypkę/puder? - z tego co słyszałam to z zasypkami u dziewczynek trzeba być ostrożnym bo mogą zatkać cewkę moczową...
- do buźki jakiś dodatkowy krem, Bambino czy może od razu jakiś z filtrami przeciwsłonecznymi na lato?

Z tego co już mi wiadomo w tym temacie to:
- Nivea Baby jest powyżej pierwszego miesiąca życia, jedynie chyba chusteczki nawilżone mają w wersji Newborn
- Johnson&Johnson mają tendencję do uczulania ponoć
- ogólnie lepiej unikać kosmetyków z rumiankiem bo też uczula
- jak dziecko ma wrażliwą skórę to emolienty, ale jeśli nie ma alergii czy innych objawów wrażliwości to też stosujemy emolienty?
- polecano mi serię Hipp - czy coś wiecie na temat tej marki?

Kosmetyki lecznicze czyli Sudocrem i Linomag już mam.

Madzioolka
Przy Ameli uzywałam na poczatku mydła bambino i kremu tez bambino, potem dostalismy cała serie nivei puder tez ale go nigdy nie uzyłam (trzeba dobrze osuszyc skóre by sie nie posklejał i potem jak pieluszka mokra moze obcierac). Teraz kupuje jonhsona taki zółty 3 w 1 z dozownikiem i mleczko do ciała tez johsona co do uwag o uczulaniu tez słyszałam i dlatego w 2008 nie kupowałam ale jak po porodzie w szpitalu widziałam ze Mele własnie Johsonem myli i nic jej nie było. Jesli sa klopoty z alergia czy jakies inne skórne to podobno najlepsze kosmetyki Olatium.
Na kłopoty pod pieluszkowe uzywałam Sudocremu lub ziajki.
Co do kremu z filtrem to co roku w lato kupujemy Ziajke filrt 50 ale dla maluszka nie trzeba z takim filtrem bo przeciez nie bedzie na słonicu przebywał, Bambino w tym metalowym pudelku bede uzywac do twarzy malego.
A na zime polecam nivea baby w takiej malej tubce na mróz, nie zawiera wody a przy minus 20 to wazne.
Tyle z mojej strony, ale moja mała nigdy nie miała zadnych problemow czy alergii wiec nie miałam problemow.
Co do Hippa to miałam kliedy jakis balsam ale nic wiecej nie kojarze :-)

Odrazu moge wspomniec ze odradzam chusteczki jednorazowe huggies sa strasznie mokre i sztywne. Dada z biedronki owiele lepsze.

mysia sama mam ten sam dylemat.Kupić rożek usztywniany czy otulaczek miękki czy wcale nic nie kupować...
Z Igorem było mi bardzo wygodnie z rożkiem bo jak był taki malutki i kruchutki bałam się go trzymać tak bez niczego i taki rożek był zbawienny w czasie np karmienia.No ale wtedy był styczeń i zimno a teraz lato.Zmagam się z tym samym problemem.Nie wiem czy rożek nie będzie zbyt ciepły natomiast otulaczek zbyt miękki i przez to nie spełni swojej fukcji...

No właśnie o tym wcześniej pisałam...mnie chodzi bardziej o to usztywnienie niż otulenie, a otulaczek nie jest ani trochę sztywny..ja w rożku Filipa wkładkę usztywniającą wyjęłam, ale on i tak był taki sztywny i mniej bałam się trzymać małego...a jezeli chodzi o używanie rożka, to w sumie w łóżeczku czy wózku Filip był bez rożka, tulił sie do pieluszki...nie widziałam różnicy pomiędzy tym jak był w rożku a jak nie...tylko na ręce na początku jak go brałam to jakoś mnie upewniał ten rożek....nie zamierzam na siłę owijać dziecka na siłę, a już tym bardziej włącznie z raczkami...

forever ja pamiętam ubranka mojej siostry, one naprawdę były dobre gatunkowo, bawełnie, moja mam nie kupowała zadnych sztuczności..

ja właśnie skończyłam czytać język niemowląt i tracy hogg poleca otulać maluszka w pierwszych tyg. życia- lepiej mu się wtedy zasypia - noworodek nie wie , że jego rączki są jego i nie kontroluje wszystkich ruchów, więc na czas snu lepiej mu te łapki owinac jednak... Ja mam otulaczek, rozek dla mnie jest za ciepły. Zawsze można też owinąć w kocyk czy pieluszkę flanelową;))
Aestima, nie wiem czy miałabym sumienie rączki dziecku zawiązać w rożku, tym bardziej, ze np. Filip swoje ciągle miał w górze jak spał, a teraz mu na siłę miałabym związywać...no i jak pisałam, mnie nie chodzi o otulenie tylko o usztywnienie dziecka jak bierze sieje na ręce..

a butelki, hmm, ja jeszcze w końcu nie kupiłam...i postawię pewnie na TT...okaże sie w maju..mnie AVENT ciekł poprostu

A wlasnie dostałam wczoraj prezent od tesciowej . . . rozek usztywniany i po co mi to, a i jeszcze dodała ze pózniej jak mały juz bedzie siedział to kupi mu chodzik- nigdy!!! CHODZIKOM MOWIE NIE !!!

A wlasnie dostałam wczoraj prezent od tesciowej . . . rozek usztywniany i po co mi to, a i jeszcze dodała ze pózniej jak mały juz bedzie siedział to kupi mu chodzik- nigdy!!! CHODZIKOM MOWIE NIE !!!

to tak jak ja...i jak moja teściowa właśnie przy Filipie takowy skądś "zmajstrowała" to kategorycznie powiedziałam jej, ze może go oddać, bo nie życzę sobie, by Filipa do niego wsadzała...i co? na szczęście posłuchała!!! U mnie w domu wiedzieli, ze chodzika nie bedzie...a Filip chodził jak miał 10 miesięcy i 3 tyg....

reklama
Do góry