reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy na zakupy ;)

Doris kazde dziecko inaczej to prawda, mojemu te nakladki nie przeszkadzaly, z reszta mymielismy inna sytuacje bo mlodego do karmienia dali mi po 3 dobie dopiero... wczesniej dokarmialy go butelka... masakra, no ale niewazne

reklama
Zastanawiam się nad laktatorami i podgrzewaczami, czy jest sens kupować już teraz?
Z laktarorem moze nie ma się co spieszyć? Bo moze nie być potrzebny zwłaszcza jak chce się jakiś czas spędzić z maluchem w domu, przynajmniej do czasu karmienia piersia, jak myślicie?
Ja też planuję karmić piersią jak ile tylko się da, na pewno do momentu aż wrócę do pracy, a wtedy Majeczka będzie miała pół roku (chętnie posiedziałabym z nią do roku ale nią mam takiej możliwości niestety :(). Ideałem by było żebym pokarmu miała akurat tyle żeby Mała się najadała, żeby ani nie brakowało ani nie zostawało i żeby nie było nawału pokarmu, ale w ideały to ja nie wierzę więc wole za wczasu być przygotowana na każda ewentualność :) a że nie mam kasy na nowy laktator to szukałam okazji :)
Podgrzewacz też kupię niedługo, tez używany i też liczę że trafi się jakaś okazja :)

A doradźcie mi czy może jednak kupić Medelę elektryczną?
Za 150 zł można kupić na allegro używanie klika razy, w stanie idealnym, no i się zastanawiam teraz co zrobić... Już bym chciała coś kupić i mieć to z głowy...
Bo jeśli chodzi o Medelę ręczną to chyba bardziej skłaniałabym się ku modelowi Harmony czyli z tą dźwignią-rączką, a nie ten działający jak strzykawka, wydaje mi się że to jest wygodniejsze w trzymaniu (no ale mogę się mylić), tylko że nowy Harmony kosztuje tyle co te używane elektryczne....

Wczoraj jak byłam w szkole rodzenia to mieliśmy wykład na temat karmienia naturalnego i położna rozmawiała z nami o laktatorach, m.in. Medeli, wersję ręczną odradzała bo ta strzykawa podobno się nie sprawdza i nie odpowiedniego ciśnienia, jesli chodzi o wersję elektryczną to jak najbardziej. Więc napewno to jest dobry zakup.

DZIEWCZYNY... a kiedy zamierzacie kupować akcesoria kosmetyczne, oliwki i kremy do pupci itd. I jakie???? No i jeszcze jaki polecacie krem do brodawek, bo mi Damian jak się urodził to strasznie pogryzł i z mlekiem leciała krew...jak sobie przypomnę ten ból to mi się słabo robi...

Wczoraj równiez na szkole rodzenia mówiono nam o kremach na brodawki i co najciekawsze ... położna mówiła nam o sławnym BEPANTENIE - że 3 lata temu był naprawdę super ale potem producent zmienił skład i na ulotce jest informacja że przed każdym karmieniem trzeba go zmyć żeby dziecko go nie zjadło... tylko nikt o tym nie mówi, a że jest to tłusty krem to napewno mycie go częste mydłem nie pomoże na brodawki, na inne urazy to jest ok ale do brodawek odradzała. Podała nam przykładowe dobre :
firmy Maltan, Purlan firmy Medela, Lanomaść firmy Ziaja oraz coś z firmy Avent

Jeślu chodzi o środki pielęgnacyjne to ja narazie mam paczkę chusteczek nawilżających i patyczki :)

Setana - co do laktatorów to tez byłam sceptycznie nastawiona ale jak się dowiedziałam że na początku karmienia przychodzi nawał mleczny i wtedy jest więcej mleka niż dzidzia może zjeść to trzeba to mleko odciągnąć żeby nie powstał zastój pokarmu co moze powodować zapalenie piersi.
Wiadomo że każda kobieta jest inna ale znając mnie to pewnie będe musiała go używać.
Ja kupiłam sobie ręczny Aventu z tej auckji:

PHILIPS AVENT ISIS LAKTATOR + BUTELKA 0% BPA !! (1484044376) - Aukcje internetowe Allegro

mam informację że już idzie do mnie przesyłka a sprzedawca nie ma negata. Jest on sprowadzony z anglii a instrukcja jest w pdf po polsku, taki laktator kupiony w Polsce kosztuje ponad 100 zł.

Co do smarowania brodawek moja polozna powiedziala, ze najlepsze do smarowania jest... wlasne mleko. Kazala mi po kazdym karmianiu wyciskac troche i dokladnie smarowac, nastepnie zostawic piers chwile do "wywietrzenia" i wysuszenia. Dwa miesiace przed porodem polecila mi nacieranie czarna herbata (najczesciej w wannie nakladalam na piersi namoczana pieluche). No i musze przyznac, ze nie mialam zadnych problemow z brodawkami, chociaz mala ciagnela jak smok co dwie godziny.

Co do smarowania brodawek moja polozna powiedziala, ze najlepsze do smarowania jest... wlasne mleko. Kazala mi po kazdym karmianiu wyciskac troche i dokladnie smarowac, nastepnie zostawic piers chwile do "wywietrzenia" i wysuszenia.
Tez o tym czytałam i słyszałam.
I ponoć jeszcze lanolina jest bardzo dobra na obolałe i pogryzione brodawki.

dzieki za podpowiedz kochana., ja spie z poduszka pod noga (kolanem), ale tez w takiej pozycji :tak: Z duuuuza poducha ;-) Rano jest oki, ale przychodzi wieczor i bol sie nasila... ale tez sypiam w takich pozycjach tylko i na lewym albo prawym boku, z czego lepiej mi na prawym ;-)
Szkoda mi kasy na tego rogala... poducha spelnia ten sam warunek u mnie ;-) Ale DZIEKI :tak:
Racja...zwykła poducha też wystarcza, ale ja kupiłam rogal, bo przydaje mi sie też jak siedzę, czytam, potem do karmienia i kładzenia malucha np. na brzuchy z rogalem pod paszkami. No i rogal ma tą zaletę, że kiedy śpisz nie potrzebna jest poduszka pod głowę :) Ja go pokochałam ;)

Nie wiem, może ja jakaś dziwna jestem, ale przerażają mnie Wasze zakupy...tzn. tak szybkie zakupy. Do porodu jeszcze dobre 3 m-ce, a Wy już wyposażone w pieluchy, laktatory, łóżeczka, wózki :szok:

A ja słyszałam o okładach z herbaty rumiankowej... Rumianek dobry na każde zranienia, stany zapalne itp :)

W ogóle przeraża mnie moja nie wiedza na temat WSZYSTKIEGO !! Ile wszystkiego muszę wiedziec, a że to moje pierwsze maleństwo to jeszcze stresik mały jest żeby było cacy ale nie chce popadac w paranoje tez...

Dziś kupiłam nosidełko-fotelik do auta w TK MAXX !! 349 zł, a bardzo podobne w jednym ze sklepów w starym bro, 749 zł hahahaha :D

reklama
Ktoś już tu kiedyś pisał o aptece http://doz.pl wyrobiłam sobie tam kartę "Dla mamy i maleństwa", dzięki której mam spore zniżki na produkty dla mnie i maluszka...
no i ja własnie tez odgapiłam i tez sie zarejestrowałam:-D teraz tylko musze poczekac te dwa tyg. na karte i moge robic zakupy, ceny sa faktycznie atrakcyjne, np. witaminki ktore zazywam Pregnaplus normalnie w aptece płace cos ok 37 zł, a w internetowej 32,90 natomiast z ta karta rabatową 27,90 zł. Takze polecam zapisanie sie do programu bo inne ceny rowniez atrakcyjne

Do góry