reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy lekarz potwierdzi ciaże?? :)

z tego co mi moj mowil.... to kolo 10tc robi sie wiekszosc badan i wczesniej nie jest ona potrzebna :)...
ja chodze do gina prywatnie, i mam go na tez tel o kazdej porze dnia i nocy.... wiec go nie zmienie :)....
lubie go, jako czlowiek to jest baaaardzo spoko :p.... Potrafil mnie rozsmieszyc kiedy tak strasznie panikowalam w szpitalu :D!!!

Trochę to dla mnie dziwne, że dopiero w 10tc lekarz będzie Ci zlecał badania, bo ja na pierwszej wizycie (na której lekarka potwierdziła 6 tygodniową ciążę i bijącym serduszkiem) założyła mi kartę ciąży i wypisała skierowania na wszystkie podstawowe badania, zrobiła też dokładny wywiad ze mną odnoście chorób w rodzinie. Zmierzyła mi ciśnienie krwi i zważyła mnie. Następną wizytę wyznaczyła za 3 tygodnie i tak do końca ciąży byłam u niej co 3 tygodnie i na każdej wizycie robiła mi dokładne USG i mierzyła dzidziusia. Też chodziłam do niej prywatnie i do tej pory do niej chodzę. Na przyszły rok planujemy z mężem rozpocząć starania o drugie dziecko i też wybieram się o tej lekarki przed ciążą (już mi mówiła żeby m przyszłą to porobimy badania), no i oczywiście w tracie ciąży.:tak:
Z tego co mi wiadomo to moja kuzynka chodziła do innego lekarza w naszej miejscowości, ale traktował ją dokładnie tak samo a ciążę prowadził od samego początku. Potwierdził jej także ciążę bardzo wcześnie bo już w 4 tygodniu. Dlatego jestem przyzwyczajona do takiego traktowania ciężarnych i dziwi mnie że w Poznaniu robi się inaczej.

reklama
wcześniej byłam u gina na NFZ i on nawet mnie nie zważył a USG zrobił takie ze łohoho... wiec teraz prywatnie i w niedziele już taka pierwsza powazna wizyta u nowego gina :) w jego gabinecie i w ogole :D....

wcześniej byłam u gina na NFZ i on nawet mnie nie zważył a USG zrobił takie ze łohoho... wiec teraz prywatnie i w niedziele już taka pierwsza powazna wizyta u nowego gina :) w jego gabinecie i w ogole :D....

No dobrze, ale ja też chodziłam i chodzę nadal prywatnie, a badania zlecono mi dużo wcześniej.
Na NFZ to nigdy do żadnego lekarza nie chodzę, bo to tylko strata czasu i naszej kasy niestety.:sorry:

No dobrze, ale ja też chodziłam i chodzę nadal prywatnie, a badania zlecono mi dużo wcześniej.
Na NFZ to nigdy do żadnego lekarza nie chodzę, bo to tylko strata czasu i naszej kasy niestety.:sorry:

no wiem, ale wczesniej na nfz mi nie załozyl...
a teraz ten mi dopiero zalozy... :)...
i badania tez pewnie wszystkie przepisze :)...

no wiem, ale wczesniej na nfz mi nie załozyl...
a teraz ten mi dopiero zalozy... :)...
i badania tez pewnie wszystkie przepisze :)...

Ehh.... oby tak było.

Jak lekarz nie wystawia karty ciąży tylko zwleka z tym do któregoś tam tygodnia, to mam wrażenie że czeka na to czy ciąża się utrzyma czy nie. Tym bardziej mnie to dziwi (bez względu czy to lekarz z NFZ czy prywatna praktyka) że dzieje się to w Poznaniu, mieście o wiele większym od mojego Tarnowa. Zresztą po co niby czekać z tym wszystkim?

ja jestem z poznania i na swojego gina nie narzekam, mily i konkretny facet.
chodzilam do niego w ciazy i karte ciazy zakladal mi juz przy pierwszej wizycie, wczesniej 2 razy poronilam w 7tyg i 8tyg ale kiedy bylam na badaniu w 5 czy 6tyg od razu karte ciazy zakladal, niezaleznie czy ta ciaza sie utrzyma czy nie, bo to chyba jednak wazne czy byly wczesniej jakies ciaze i jak przebiegaly, pytaja o to wszyscy lekarze, przede wszystkim przy porodzie!
Ale niestety zdarzaja sie tacy "fajni" lekarze, ktorzy zachowuja sie jakby niczego nie wiedzieli i nic nie potrafili.... Przy mojej pierwszej ciazy od samego poczatku, czyli od okolo 5tyg bylam na L4, poniewaz krwawilam i ciaza od poczatku byla zagrozona, i kiedy skonczylo mi sie L4 moj lekarz byl na urlopie i musialam pojsc do innego, zeby przedluzyc zwolnienie, a on mi powiedzial ze krwawienie podczas ciazy to calkowicie normalne i w zadnym wypadku zwolnienia wypisac nie moze!! szkoda gadac....

ja jestem z poznania i na swojego gina nie narzekam, mily i konkretny facet.
chodzilam do niego w ciazy i karte ciazy zakladal mi juz przy pierwszej wizycie, wczesniej 2 razy poronilam w 7tyg i 8tyg ale kiedy bylam na badaniu w 5 czy 6tyg od razu karte ciazy zakladal, niezaleznie czy ta ciaza sie utrzyma czy nie, bo to chyba jednak wazne czy byly wczesniej jakies ciaze i jak przebiegaly, pytaja o to wszyscy lekarze, przede wszystkim przy porodzie!
Ale niestety zdarzaja sie tacy "fajni" lekarze, ktorzy zachowuja sie jakby niczego nie wiedzieli i nic nie potrafili.... Przy mojej pierwszej ciazy od samego poczatku, czyli od okolo 5tyg bylam na L4, poniewaz krwawilam i ciaza od poczatku byla zagrozona, i kiedy skonczylo mi sie L4 moj lekarz byl na urlopie i musialam pojsc do innego, zeby przedluzyc zwolnienie, a on mi powiedzial ze krwawienie podczas ciazy to calkowicie normalne i w zadnym wypadku zwolnienia wypisac nie moze!! szkoda gadac....

No właśnie chodzi mi o to że karta ciąży powinna być prowadzona od samego początku jak lekarz potwierdzi ciąże, nie rozumiem na co czekać dłużej.
Jednak są w Poznaniu lekarze co z tym nie zwlekają.

powiedzial ze krwawienie podczas ciazy to calkowicie normalne i w zadnym wypadku zwolnienia wypisac nie moze!! szkoda gadac....
szok!!
ale dodam, że ja w koninie byłam w szpitalu wojewódzkim i do dwie wizyty i też mi nie założył karty, dlatego dziś umówiłam się właśnie z nowym lekarzem z poznania na wizytę na czwartek

reklama
No ładnie, z poznania do konina to jednak kawalek, mamy tam rodzinke i autem to jakas godzine czy poltorej jazdy! ale coz.... ja do dobrego lekarza tez bym jezdzila taki kawal, szczegolnie kiedy chodzi o dzidzie:)

Ps. Sorki za posta pod postem.... :)

Do góry