@Asteraki a jak u was z jedzeniem teraz ? Mój mały ma 15 miesięcy i od miesiąca przeżywa jakiś mocny bunt na łyżeczkę. Wcześniej odkąd skończył roczek wcinał wszystko co mu dawałam, pół dorosłego talerza zupy krem zjadał w 10-15 minut. Teraz posiłki ciągną się czasem nawet do 50 minut,40, pół godziny to już super. Widać że jest głodny ale włożyć mu tą łyżeczkę do buzi graniczy z cudem. Potrafi trzymać np minutę w buzi i wypluc. Ciągle wypluwa. Te karmienia teraz to koszmar. Mm do picia nie toleruje. Oprócz stałych posiłków dostaje jeszcze pierś 2 razy. Tylko on nie jest takim skrajnym niejadkiem bo potrafi zjeść np 15 winogron 5 biszkoptów czy pół bułki na spacerze, ogólnie potrafi dużo zjeść jak chce tylko problem w tym że to tylko na spacerach. A obiady to jest największy koszmar. Normalnie zjada może z 5 łyżeczek reszta teraz to walka. Trzeba niemal cyrk odstawiac żeby więcej zjadł
w ostatecznym rozrachunku jego menu wygląda tak :śniadanie kaszka pszenna na 200 ml mleka praktycznie zawsze coś zostawi, jak jest naprawdę zle to tylko pół zjada
Później jakieś owoce biszkopt makaron
Obiad to objętościowo ten duży słoiczek 190 gr czasem mniej karmienie trwa od pół godziny do 50 minut sama gotuję
Później podjada symboliczne ilości z naszego obiadu, znowu jakieś owoce czy biszkopty
I kolacja to alerlac z 200 ml mleka zazwyczaj zjada wszystko + coś jeszcze jakiś owoc czy kawałek chlebka z masłem
Waży 9.500 teraz na 15 miesięcy. Waży nie najgorzej, zjada też wymagane porcje, tylko z taką niechęcią zazwyczaj że dla nas to jest walka [emoji26] tzn z niechęcią kiedy go nie zabawiamy, bo tak to nawet śmieje się w trakcie karmienia często, dbam żeby miał dobry nastrój i jedzenie źle mu się nie kojarzyło. Ale dość mam już tych cyrkow i spędzania pół dnia na karmieniu
U nas pomaga dawanie jedzenia z ulubionym piciem ( lubi niemal każde picie od soków po herbatki czy wodę problem w tym że muszę ciągle dawać mu nowe smaki). W takim sensie że nakładam pół łyżeczki zupki i zamaczam w piciu. Może u was by się coś takiego sprawdziło. A tak z ciekawości to na Twoim miejscu bym sprawdziła czy chętnie by pił to mleku mm tylko z łyżeczki. Jeśli tak to można coś z tym kombinować. Np jakieś płatki na tym mleku ? Czy to mleko z makaronem ?