reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kidy i na co szczepić

Kamillos

Zaangażowana w BB
Kiedy szczepiliscie swoje pociechy i na co .? Moja mała miała termin na szczepienie ,ale w związku z tym że w domu wszyscy byli chorzy i dopiero co wyszli z infekcji przełożyłam szczepienia o 3 tygodnie zresztą ona sama w 3 tyg miała infekcje i brała sterydy. Teraz ma 8 tyg

reklama
Rozwiązanie
U
Szczepię według kalendarza szczepień tylko samfs wykupuję szczepionkę PENTAXIM. Jedno ukłucie zamiast trzech. Ostatnie szczepienie miałam jak córka skończyła 2 latka teraz dopiero jak skończy 6 lat. Pierwsze obowiązkowe szczepienie w pierwszej dobie życia.
Ja zaczęlam szczepic jak synek mial 4 miesiace. Ale my mieszkamy w Szwecji i tutaj kalendarz jest troche inny niz w Polsce. Teraz ma 13 miesiecy i jest po pelnym cyklu szczepien infanrixem hexa tzn zgodnie ze szwedzkim trybem: dwie dawki podstawowe i jedna przypominajaca. Na pneumokoki bedziemy sie dopiero szczepic za okolo miesiac dwoma dawkami w odstepach dwumiesiecznych. No a na koniec okolo drugich urodzin swinka odra i rozyczka.

My mieliśmy pierwsze szczepienie w 3 miesiącu życia dziecka i była to szczepionka 6w1 (polio, krztusiec, błonica, zakażenia wywołane bakteriami Haemophilus influenzae podtyp B, wirusowe zapalenie wątroby typu B, tężec), i w tym samym czasie pierwsza dawka również na pneumokoki. Potem w wieku 11 msc szczepionka 3w1 (odra, różyczka, świnka). Ale ja w Austrii mieszkam i raczej tu obowiązują inne szczepienia.

Szczepię według kalendarza szczepień tylko samfs wykupuję szczepionkę PENTAXIM. Jedno ukłucie zamiast trzech. Ostatnie szczepienie miałam jak córka skończyła 2 latka teraz dopiero jak skończy 6 lat. Pierwsze obowiązkowe szczepienie w pierwszej dobie życia.

Rozwiązanie
Do góry