reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karolinka 24t, waga 700g nasz maleńki cud!!!

reklama
Gratulacje dla Karolinki :-)
Co do zasypiania niestety też nie pomogę, choć mam to samo, czyli 2 godziny usypiania i czasem bez skutku. Każde dziecko jest inne, ale może pocieszy Cię że mój synek jak miał 12-18 miesięcy spał w dzień po 15-20 minut a teraz się przestawił i śpi po 2-3 godziny :szok: Możliwe, że po prostu dla takiego dziecka świat jest za ciekawy żeby spać:-pA wieczory bez zmian, co już mniej pocieszające.

mam pytanie o wymiar główki waszych maluchów, ponieważ martwi mnie że Karolka ma małą głowe gdy się urodziła miała 22,5 cm a teraz 43 cm, i wydaje się mi ze jak patrzę na inne dzieci to mają dużo większe główki, prosze o opis ile miał wasze maluch gdy się urodziły a ile mają teraz.

Urodzeniowej nie mogę znaleźć, ale wiem, że latali i szukali, czemu Wojt ma tak wielki łeb ;)
W końcu musieli mi chyba uwierzyć, że to rodzinne.
W momecie kiedy Wojt miał sie urodzić, czyli jak miał już prawdziwe prawie 4 miesiące to obwód głowy miał 37cm, ale jest to dużo, jeszcze nie za dużo, ale już jest to duża głowa, z tego co obserwuję, to zazwyczaj obwód główki noworodka jest tak 33-35, 36, tymczasem moje chłopaki miały 38, 35, 37(wtedy kiedy miałby sie urodzić- Wojt)
Obecnie Wojt ma 18 i pół miesiąca czyli 15 a głowa-48cm i jest to więcej niż zazwyczaj dzieci mają ale jeszcze w sam raz.

Doris mój Szymon po porodzie miał 24cm obwodu główki, a w wieku 15 m-cy (czyli teraz) 43cm.

Tyle samo, co Twoja Karola :tak:. Ja tam jak patrze na Szymona to mnie też się wydaje, ze ma dużą głowę. Może dlatego, ze ma dopiero 71cm długości ;-).
Mnie tam nikt nie mówi, że cos jest nie tak, więc nie martw się mama :)

wiolu ja się zapytałam lekarki na rehabilitacji to mi powiedziała że jest na pograniczu tabeli i mam porozmawiać z neurologiem, i mnie wydaje sie ze w stosunku do reszty ciała ma mała głowe mierzy ok 74-75 cm ja już sama nie wiem co mam myśleć.
wczoraj byliśmy u logopedy i stwierdziłą że Karolka już nie musi uczeszczac na wizyty dogoniła swój wiek rozwojowy:-), mówi mama tata, baba niam nie pokazuju jak chce gdzieś iść robi brawo pa, pa

od 2 dni mamy masakrę wychodzą kolejne ząbki, jest nie do wytrzymania. i okropnie dużo je nie wyrabiam z robieniem obiadków i po 3 tygodniach fajnych nocy znów wróciła do nocnego picia mleka aż 2 razy!!!:no: teraz muszę znowu wstawać, chyba będzie już ważyć ponad 9 kg wczoraj na zakupach ręce mi wysiadły.
a ha czy podajecie swoim maluszkom witamine d3, bo jedni mówią zeby dawać a ostatnio od lekarki usłyszałam żeby jej nie dawać.

Moja sie urodzila z glowa 26 a teraz ma hmmm..43 lub wiecej bo juz miesiac nie mierzylam.
Moim zdaniem ma duza glowe.

Doris czy ty dawalas Karoli Fantomalt lub wysokokaloryczne mleko?

reklama
Tu się nie daje wit.D3, oglądają ciemiączko, pytałam nieraz czy dawać, zawsze słyszałam, że nie ma takiej potrzeby mimo sporego ciemiączka i że wszystko jest ok. Wojt pije 3 razy dziennie falchę z kaszą, mleko na pewno zawiera witaminę D3.

Do góry