reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmimy...

reklama
Darina ja mam laktator z aventu juz drugie dziecko i jestem z niego zadowolona moim zdnaiem wart tej kasy:tak:

jak to matka bez doświadczenia zaczynam się martwić dziś moje dziecko wstało p 3 i jadło do 4.30 z przerwami bo ona jakby zasnęła a le za kilka minut znów ciągnie do tego była poddenerwowana bo nie umiała złapać piersi już na końcu zaczęłam ją masować po brzuszku i zasnęła ale po 5 znów się obudziła z płaczem i jadła 10 min i zasnęła o 9 to samo 15 min i śpi może najadła się o 4 ? wasze dzieci tez tak robią?

Darinia mojej siostry synek tak robił, ciągną mleko, zasypiał, znowy ciągnął, ale ostatnio je tak długo aż się naje.

Darinia, zazwyczaj dziecko najada się przez ok 10 minut aktywnego jedzenia. Jak mała mi za szybko zasypia to ją delikatnie budzę, łaskoczę w uszko albo nosek albo podbródek. Czasami nic to nie daje, ale zazwyczaj zaczyna jeść dalej. Jeśli dobrze rozumiem, to zjadła o 5-tej a potem dopiero o 9-tej. Czyli się najadła.
Milenka dzisiaj w nocy obudziła się na jedzenie dopiero o 4:30, a wieczorem jadła ok 22:00. Widzę, że zaczynają jej się wydłużać nocne przerwy w jedzeniu. Za to w dzień, jak nie śpi, to jadłaby co godzinę.

no ja ją też budzę zawsze a wczoraj to już sama nie wiem po szpitalu spała 3h jadła i znów spała raz w ciągu dnia miała kilka godzin zabawy a wczoraj od 9 spała tylko po 30min czasem godzinę i wielki krzyk o pierś ale mleko leciało koło 20 padła ze zmęczenia a dziś od rana już śpi dłużej napije się i znów śpi ale jedzenie trwa 20 min

Darinia, coś Ci wkleję:
Mama może być spokojna jeśli
dziecko nagle zwiększa częstość/długość karmień. Często dzieci, które były raczej śpiące w pierwszych dniach życia, budzą się nagle i chcą więcej i częściej ssać. Dzieci często przechodzą również przez tzw.skoki wzrostowe (około 3, 6 i 12 tygodnia życia). W tym czasie dzieci domagają się częstszych i dłuższych karmień, aby zamówić więcej mleka na swoje rosnące potrzeby.

Twoja mała ma dokładnie 3 tygodnie, więc może to chwilowy skok? Nie martw się, to powinno za kilka dni minąć!

Darinia mi też się wydaje, że Twoja mała może mieć po prostu okres wzrostu... U mojej Zuzy pojawił się taki moment po miesiącu (ok. 5-6 tygodnia), a że nikt mi wcześniej o tym nie wspominał, to wpadłam w panikę, że mała się nie najada, że pokarm mi się kończy, bo piersi nie nadążały się napełniać między krótkimi odstępami itd. itp...:no::sad::no: Gdyby nie mój Mężuś to wpadłabym chyba w depresję.... ;-) Zaczęłam małą częściej przystawiać i po dwóch, trzech dniach znowu wszystko się unormowało: pokarmu miałam znowu tyle, ile potrzeba, a mała znowu zaczęła ładnie przesypiać 2-3 godz. między karmieniami :-)

reklama
dziękuje dziewczyny jesteście kochane ja nie wiem co bym bez was zrobiła nawet nie mam czasu żeby poszukać na necie co jej jest
właśnie od 9 znów piła i teraz dopiero zasnęła a ja sie martwiłam że ją głodzę

Do góry