reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

dziewczyny mam pytanie jak podajecie dzieciom krople esupicon bo mi położna powiedziała zeby przed samym karmieniem wkropić bezpośrednio do bużi 1-2 kropelki ale nie zawsze jestem pewna czy wpadło tyle bo Olcia strasznie się wierci wtedy.

reklama
milla ja nakrapiam kropelkę na sutek, wtedy jest pewność, że całą połknie :) dwa razy dziennie po kropelce, ta druga kropelka na około godzinkę-dwie przed możliwą kolką.

to faktycznie może na smoczek, to dobry pomysł :) dzidziolek nie stresuje się jakimis dodatkowymi czynnościami przed karmieniem a i mama spokojna, że kropelki zapodane :)

ja zakrapiam wprost do buzi ;-)

a ta wode koperkowa to jak sie podaje?

salsera ja mam ten 1y, ale go nie stosowałam, potrzebny był mi do wypożyczanego modułu elektrycznego. Dokupiłam sobie zestaw uzupełniający z silniczkiem
MEDELA - Zestaw uzupełniający rozbudowa do laktatora LACTASET | Karmienie i posiłki | Karmienie piersią | Laktatory | Sklep dla dzieci - Avent, Medela, Recaro, akcesoria dla niemowląt, wózki, laktator, wyprawka dla noworodka
i mam teraz elektryczna wersję mini lactaset electric i jest super.
Wcześniej stosowałam ręczny z canpola i był ok.

co do laktatorow to mam ręczny aventa i do okazjonalnego ściągania pokarmu jest ok. ale gdybym miała ściągac często, to z całą pewnościa wybrałabym elektryczny.

ja tez uzywam lakatora ręcznego z medeli i jestem bardzo zadowolona
a kropelki zakraplam na somczek, ale teraz dostałam niemieckie kropelki LEFAX i podaje strzykawką!!

jeee ale mam problem z pokarmem... mala nie mogla sie najesc po kapieli ani spac, plakala,, teraz u mnie przysypia na rekach, ale studze juz bebilon na wszelki wypadek, kurka co jest grane?? od wczoraj cos tak cienko.. :(( :'''(

ja espumisan wkraplalam do herbatki rumiankowej, pare kropel, z 6,8
teraz chyba wkropie do tego bebilonu tez ...

A ja kropelki wkraplam do buzi, zagaduję, pach pach i wkroplone. Tylko mały spryciula nauczyła się wypluwać :wściekła/y: A wodę koperkową podaje się łyżeczką lub strzykawką. Można też kupić aplikator do leków ale po co, skoro maluchy ładnie z łyżeczki piją :-)

Edit:

Dziewczyny czy po waszych dzieciach nie widać kiedy są najedzone? Moja jak się obąbluje wypycha językiem sutek z miną jakby w buzi miała cytrynę i wygląda jak pijak spod taniego baru, nadęta, opita, sapie, dyszy, beka i przelewa się przez ręce patrząc półprzytomnie:sorry2: Nie da się tego z niczym pomylić. Czasem gdy się wścieka (co robią chyba wszystkie malce) biorę ją do pionu, odbijam, przeczekam chwilę i dostawiam znowu.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja używam ręcznego laktatora z Aventu, jestem zadowolona, ale fakt, że rzadko odciągam pokarm i w moim przypadku wystarczy odciąganie 5-10 minutowe, bo mała też najada się w tym czasie, później mleka już nie ma:-p więc za dużo to się nie namacham;-).
A kropelki podawałam prosto do buźki, 2 razy na dobę po jednej (Esputicon). Fakt, że czasem ciężko zakroplić, bo konsystencja jest żelowa i czasem chyba więcej wylatuje:sorry:. Może rzeczywiście lepiej na smoczek lub sutek, jeśli przed karmieniem podać, nie pomyślałam o tym... Teraz nie podaję ich już profilaktycznie, bo jest lepiej i mała nie płacze przy kupkach. Podam, gdy zajdzie taka potrzeba.