reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Basiekkk moja też nie chciała smoczka wypluwała ale postanowiłam ja nauczyć przytrzymałam jej go w buzi i załapała i ssie teraz bez problemu

reklama
he he u nas też podobnie, muszę najpierw zanęcić:-D czyli dotknąć smokiem do buzi, lekko włożyć, wyjąc i zabrać dopiero za parę sekund daje go całego,wtedy junior zasysa.

U nas można się bawić do bólu :) Jak nie chce to zassie na sekundkę, poczuje, że to nie "to" i wypluwa. A jak chcemy mu przytrzymać to ma odruch wymiotny i koniec.

Basiek ja też po cc i też pokarm na początku to był w marzeniach. Ale przystawiałam dzielnie przed każdym karmieniem butlą i czasem pomiędzy i cycał sobie godzinkę aż zaczął się denerwować że nie leci a on głodny. I trochę siary pojawiło się w trzeciej dobie a pokarm jako taki w czwartej i wtedy też do domu nas wypuścili i miałam lęki czy pokarmu wystarczy i kupiliśmy mieszankę na wszelki wypadek ale tylko raz jak dotąd ją daliśmy właśnie w dniu wyjścia wieczorem bo miałam wrażenie, że mały się nie najadł a w piersiach już pusto było. Zjadł z 70 ml i potem już tylko cyc. Ale czasem mam wrażenie że są dni, że jest mało pokarmu. Nie sika mi na prawo i lewo ale cieszę się z każdego dnia karmienia.

Moja Zosia początkowo nie chciała smoczka, kupiłam różne - żaden jej nie pasował. Pomimo, że tez nie chciałam wprowadzać smoczka przynajmniej do 6 tygodnia, nie byłam w stanie sobie z nią poradzić. Gdy miala 2 tygodnie zassała smoka i ...tak już zostało:dry:. Bez smoczka jest tragedia! Czasem śpi bez i jest ok, ale jak zaśnie ze smoczkiem, to nie idzie jej go wyciągnąć, tak mocno trzyma:baffled:. Ssie przez sen, czasem tak mocno jakby chciała ta gumę wyrwać i połknąć:-D. Czasem sama wypluje i jest ok, ale ogólnie ma tak silny odruch ssania, że smoczek czyni cuda. Od kilku dni ssie całą piąstkę, co wcale nie oznacza w jej przypadku głodu. Najgorzej, gdy w nocy nie chce spać i dostanie smoczka, wtedy co chwilę, gdy go wypluje muszę wstac i jej podać - masakra:baffled: ale to zdarza się raz na jakiś czas. Najczęściej w nocy śpi bez smoczka.

basiek mój mały taki sam, często się denerwuje przy cycu. A ze smokiem miałam tak samo, że w ciąży nie chciałam, a teraz próbowałam parę razy - wypluwa.W sumie byłby spokojniejszy i może z brzuszkiem byłoby lepiej bo by nie jadł tyle, no ale cóż...
Dzieczyny jecie może pomidory? Bo ja już nie pamiętam, czy mówiłyście o tym, ale coś mi się wydaje, że są alergenne? Odstawiłam mleko i przetwory, a dziś znowu masakra. I tak analizując zastanawiam się, czy to pomidory są przyczyną.

Ypra ja jem ale w małych ilościach małemu jak na razie nic nie było,ale masz rację pomidory zawierają alergeny.

ypra - ja pomidory wcinam i nic nie jest młodemu. Jak wyszliśmy ze szpitala to mąż zrobił sałatkę i całą górę zjedliśmy więc teraz już w mniejszych ilościach ale się nie szczypię.

A możecie polecić mi jakiś dobry laktator? Bo jakoś nie mogę się zdecydować. Niby Avent Isis dobry, ale ma tez sporo złych opinii, a nie chcę kolejny raz kasy utopić.

Polecam medelę. Najpierw kupiłam ręczny z tej firmy i wypozyczałam moduł, potem dokupiłam silnik i mam domowy elektryczny i jest super. Można kupić odrazu elektryczny. Ogólnie dobra firma.

Ostatnia edycja:
Ja tylko aventu używałam. Przy pierwszym dziecko zwykłego ręcznego a teraz mam elektroniczny i ten elektroniczny jest wygodny. Ale do okazjonalnego odciągania ręczny wystarczy. Na avent jednego złego słowa nie powiem ale to moja opinia ;)

reklama
Ja pomidorów nie mogę małą po nich brzuszek boli, ale trzeba wszystkiego próbować obserwować jak dziecko zareaguje.