reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Maja jak krostki czerwone to być może alergia, ma szorstką buzie? Czy tylko krostki? Tylko na buzi czy jeszcze gdzieś? pooglądaj ją dokładnie ręce brzuszek plecki. Co do ulewania i wymiotowania, być może źle jej podajesz butelkę i łyka dużo powietrza dlatego później ulewa, moje dziecko chce wszystko już teraz i pierś je łapczywie + mój pokarm pod ciśnieniem leci = ulewka zaraz po beku i kolki :(
Właśnie zobacz jaki masz smoczek w butelce, może za szybki przepływ albo coś. Do lekarza jak ejsteś nie spokojna zawsze się mozna wybrać i tyle.

Nam poógł na brzuszek Espumisan - młody dostał na noc 6 kropelek przed jedzeniem, pospał do 2, o 2 znowu jedzonko i z mamusią w łożku spał do 8 rano!!!! po czym zrobił mega ogromna kupe nic mu już w brzuchu nie jeździ i jest bardzo szczęśliwy :p ja z resztą też już dawno tak długo nie spałam !

Ostatnia edycja:
reklama
moja malutka też ma od jakiegoś czasu drobne krostki na buźce, które na etapie "tworzenia" są czerwone, później zostaje jakby ropny środek, juz nieczerwony. pediatra powiedziała dzis, że to normalne dla niemowlaczków, nie jest to związane ani z przegrzewaniem ani z alergią :) mam w dalszym ciągu pielęgnować skórę emolium i będzie dobrze, same zejdą i przystaną wychodzić :)
jesli chodzi o ulewanie, to tak jak pisze żelka, może mała za dużo/ za szybko pije, a może smoczek przepuszcza zbyt dużą ilość pokarmu, może warto zmienić butelkę?

Krostki czerwone a niektore z bialym srodkiem jakby tez potowki, na policzkach szorstko.. cialko okej, tylko na szyjce i karczku troche tego tez ma.
Butelke mamy antykolkowa, z malym przepustem w sumie..z aventu.
Malutka na pewno za szybko pije..od poczatku samego jest lapczxywa i niecierpliwa...ehh
z butelki rzadko pije..

zelko ale pospalas-superrr!
espumisan dzisiaj kupie w koncu.

maju ja polecałabym ci butelkę TT. sprawdziłam i smoczek nie tylko przypomina sutek, więc i pije się lepiej, ale i ma mniejsza przepustowość. do wyboru są dwa rodzaje, przynajmniej o tylu wiem. jedna "zwykła", druga bardziej specjalistyczna antykolkowa. wg mnie sa lepsze od aventu. :)

:-(
" U niemowlęcia objawem fizjologicznym i dopuszczalnym są ulewania. W przeciwieństwie do ulewań, występowanie u dziecka tzw. chlustających wymiotów, czyli nagłych wymiotów „na odległość” jest zawsze objawem bardzo niepokojącym
Chlustające wymioty są podstawowym objawem poważnego schorzenia, występującego u niemowląt w pierwszych miesiącach życia (zwykle około 4-6 tygodnia życia), nazywanego pylorostenozą, czyli przerostowym zwężeniem odźwiernika. Choroba występuje zwykle u chłopców (1 przypadek na 200). Przyczyną jest narastające zwężenie połączenia pomiędzy żołądkiem a dwunastnicą, co prowadzi do nasilających się z dnia na dzień wymiotów. Choroba wymaga leczenia operacyjnego, w przeciwnym razie grozi śmiercią dziecka. "

O to ja to właśnie miałam. Moja mama wspomina, że wystarczyło potem zmyć podłogę a ja i pościel w łóżeczku - suchutkie. Tu przyczyną był odpowiedni dobór mleka, wiem ze rodzice jeździli do lekarza codziennie i metodą prób i błędów próbowali innego aż trafili na dobre.

reklama
majeczko my od wczoraj dajemy espumisan i "odpukać" w nocy kupki poszły a na wieczór dostał i dziś rano tez dostał. Jak narazie jest wszystko ok, także mam nadzieje,że bedzie dobrze. Jak Masz wątpliwości kochana to szoruj do lekarza, nic nie zaszkodzi, a uspokojisz się:*