reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

reklama
karolq bo to nie jest groszek :-p
tylko to są takie kuleczki ciasta takiego jak hmmm na karpatkę albo na ptysie co jest
z tym ż enie jest słodkie i to wsypujesz do zupy jako grzanki albo zamiast makaronu np :-p

Kamcia ja nie dawałam ale nie widzę przeciwskazań, groszek ptysiowy robi się miękki zupie. Nadia je płatki takie normalne już np. cookie z neste a one są twardsze niż groszek ptysiowy.

stynko ja daje ten groszek dziewczynkom do zup czasami jak robię na szybko albo zupa jest z "wczoraj" a nie chce mi się makaronu gotowac :-p
tylko pytałam czy któraś z was daje hih
patrzyłam kiedyś na skład tego groszku i nie ma nic strasznego w nim ;-) więc zaczęłam dawać :-)
VI nie przepada ale Emka lubi

a z płatków takich zwykłytch daje niesquika tylko i to sporadycznie , częściej Vice :-)

Dziewczyny jak tam z piciem waszych dzieciaczków w ciągu dnia. Mój młody pije strasznie dużo. Wczoraj podliczyłam jego spożycie płynów wyszło 830ml wody/ herbatki + 150 ml mleka nad ranem i 300ml mleka przed spaniem.
Kurde nie wiem czy ograniczyć mu trochę to picie:(

reklama
Jolek, o w mordę;-) Julek o takim spożyciu może pomarzyć:-D
A tak serio, interesowałam się kiedyś tym tematem i wyczytałam, że dziecko powinno spożywać 100 ml wody na każdy kilogram ciała do wagi 10 kg. Później 50 ml na każdy następny kg. Czyli dziecko o wadze 12 kg powinno wypijać 10x100 ml = 1000 ml + 2x50 ml = 100 ml, łącznie 1,1 litra. W tej liczbie mają się mieścić napoje, mleko, woda zawarta w zupach, owocach, jogurtach itp.
Czyli aż tak bardzo za dużo Igi nie wypija. Julek pije 0,5 litra mleka dziennie + ok 300 ml innego płynu + woda zawarta w innych produktach.