reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Zelka kiedyś trzeba zacząć dawać jedzenie dorosłe, myślę, że najwyższa pora. Słoiczki są dosalane od 7 miesiąca :-) Bigosu nie dam ale gołąbka, jabłecznik, pierogi ruskie, biszkopt podałam - po troszeczku. I nic się dziwnego nie dzieje ;-) Mało tego dużo lepiej i chętniej je wszystko, w tym swoje obiadki. Rozjadło mi się dziecko :-)

reklama
i jeszcze pierogi junior wcinał.Z ziemniaczkami.
Żelka ja czasami coś daje juniorowi z mojego obiadu.Byle nie smażone.Więc w święta było tak samo- dostał pieczone mięsko, plus chlebek na zagrychę;-) Oczywiście nie pełną porcję,na razie popróbował.A na deser wysępił od babci ciupkę makowca, mlaskał strasznie.Piernik też kąsnął,sama robiłam- więc zrobiłam trochę pod niego bo bez orzechów.a wcześniej próbował ukraść z choinki pierniki:-D

Hope, jaipur a bo wasze dzieci nie są leniwe i lubią gryźć, a mój jamochłon owszem - pomemła ale tylko drobne kawałki jak jest coś kapke większego to odrazu ksztuszenie, prychanie dławienie ... także biszkopta czy inne stale pokarmy to bym się bała dać w rączke:sorry2: robi użytek z tych swoich 4 zębów tylko do gryzienia swoich paluchów.

Czyli uważacie że takie gotowane przeze mnie obiady może już powoli próbować nawet jeśli je mocno przyprawiam (ja i M lubimy na ostro :-D, generalnie dobrze doprawione rzeczy - używam raczej ziół, unikam glutaminianów i polepszaczy smaku i soli właśnie)

Generalnie z jedzeniem nie ma problemu, rąbie co mu tylko dam. Najlepsze oczywiście jest zajadanie flipsów trzymanych samodzielnie (najśmieszniejszę w tym jest oglądanie - ja wyłuskuję z zaciśniętej piąstki reszte flipsa :-D:-D)

Ostatnia edycja:
Ypra ja na noc daje mleczko mm z kleikiem ryzowym jak Bra
Zelka ja tez sie troche boje dac malemu cos do raczki tak zeby zjadl sam bo jak dostaje np. biszkopta to wklada sobie calego do buzi :szok: a jezeli chodzi o dorosle jedzonko to powoli zaczynam dawac mu wszystko do sprobowania na razie po troszeczku.

fakt, że tez obawiam sie podawac małej niektóre rzeczy. ostatnio miałam cyrk z chrupkiem, który przykleił sie do podniebienia, albo sporym kawałkiem jabłuszka, które musiałam jej wyjmować z buźki.

Franek zajadał gołąbkowy farsz, barszczyk i biszkopt z placka:tak: rybą wzgardził:sorry2:
Żelka jak doprawisz ziołami myślę, że spoko możesz częstować zębacza:tak:, byleby nie było ostre i smażone

Fakt ja też się boję czasem, że się zakrztusi, ale znowu przegapić moment podawania posiłków o bardziej stałej konsystencji to nie dobrze:no:

Mój bąbel próbował już barszczu, drożdżówki, różne rzeczy po troszku daję mu do spróbowania i też się boję zakrztuszenia. Do rączki daję mu tylko chrupki kukurydziane i marchewkę (której nie pogryzie, nawet nie ugryzie ale ma zajęcie ;)) Na jabłuszko czy biszkopta jeszcze się nie odważyłam. Ogólnie mój Kuba chętnie sięga po nowe smaki i domaga się jeśli ja coś jem, więc daję mu chociaż polizać. :tak:

reklama