reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

na bolące, bardzo pełne piersi bardzo pomogły mi okłady z białej kapusty- rozwałkowanej, aż puściła sok. u mnie była bardzo szybka ulga :)

laseczki wasze maluchy też AŻ TYLE jedzą? karmię malutką co ok 3 godziny, często przez 1,5-2 godziny!!! :)

reklama
U mnie na poczatku jadl co 3 godz albo i co 5, a teraz upomina sie co godzine, dwie lub max co 3 godz, ale ssie po ok pol godziny, czesto ssie tylko kwadrnas i zasypia na 20 min i znowu musze go dokarmic, juz rozkimnilam, ze jak wcina tlkyo 15 min to musze go obudzic jak zasnie i karmic dalej

A ja nawet nie wiem ile czasu mała je, muszę zmierzyć. Ale bywa że od czasu jak wstanie do czasu zaśnie mijają średnio 2 godziny, z podwójnym lub potrójnym przewijaniem, odbijaniem, opróżnieniem jednej piersi i dobiciem do dna z drugiej, plus trochę czasu na wrzaski.

A swoją drogą jestem ciekawa czy sutki zagoją się mimo karmienia? Każde podanie cyca odnawia i podrażnia zmiany, w końcu sama nie wiem. I ile to gojenie w takim razie jeszcze potrwa.

Hope mi się w kapturkach prawie wygoiły, tak że nawet mam odwage czasem przystawić bez :p\
Co do nawału pokarmu, i tworzących się zastajów ja piłam w okresie krytycznym herbate z szałwi 2x dziennie, jak pojawiały się miejscowe zastoje to raz dziennie i jak ręką odjął. Szałwia hamuje laktacje, więc trzeba uważać żeby sobie mleczka niezasuszyć. ale wszystkie problemy mineły na szczęście, cycochy miękkie i pełne mleczta :)
Kapuste rónież polecam szczególnie po karmieniu, oddciąganiu pokarmu, taka z lodowki - rozbic lub rozwałkować i przyłożyc do obolałej piersi. W szpitalu polecaja i daja żelki ciepło - zimno - ale tym ustrojstwem ponoć bardzo łatwo można przeziebić pierś, więc zimna kapucha bezpieczniejsza :p tylko pachnie nieładnie :p

Kapuchę już jedną głowę zużyłam, jakaś tam ulga niewielka była ale jutro mijają dwa tygodnie a moje cycole jak robiły co chciały tak robią :wściekła/y: Dzisiaj kupię szałwię, zobaczymy czy pomoże.

a u mnie pokarmu nadal brak...:( 20,30 ml laktatorem, na chwile maly przy cycku pociagnie ze 3 razy...niestety bidoczek musi pic sztuczne :( ale co lekarz, co polozna to inna opinia co do ilosci podawanej, powiedzcie mi co sadzicie, czy jak maly je od ok 70 - 90 ml co 3 h - srednio 7 karmien na dobe to jest ok ? on raczej nie budzi sie, nie wola o jedzenie, wiec hmm mozna powiedziec ze sie najada...a moze dawac mu mniej,zeby sie budzil sam...juz sama nie wiem...

na brodawki możesz sprobować jeszcze Purelan, słyszałam dużo pozytwnych opinii no i nie trzeba zmywać przed karmieniem, bo to 100% lanolina.

emikaa próbuj pić herbatki laktacyjne może coś ruszy, ale grunt to pozytywne nastawienie i wiara we własne piersi i jak najczęstsze przystawianie maluszka.
Jesłi mały sika i robi kupki to znaczy że się najada, tak powiedziano mi w szpitalu :)

Ostatnia edycja:
bra to że dziecko wisi przy cycu 1,5h to nie znaczy ze tyle czasu je;-)
musisz wyczuć czy cały czas ciągnie tak ze mleki napływa do buźki i czy przełyka
czy czasem nie zrobiło sobie z cyca smoka... :tak:

mandrzejczuk
ja miałam z Vi tak ze miałam lewą pierś większą a prawa mniejszą
ale późńije jakoś się samo wyrównało.. starałam się ją wiecej przystawiać do tej drugiej piersi:tak:

reklama