reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Właśnie Bra, moje piersi przed karmieniem są ogromne i bez silikonowych nakładek mały pyszczek nie może prawidłowo uchwycić sutka z brodawką. Poza tym mam koszmarnie popękane, ponadrywane przez to krótkie wędzidełko, powoli się dopiero goimy.

A dzisiaj pierwszy raz jeden cycuch siknął mlekiem :-D Dobrze, że nikogo nie trafił w oko :-p

A dziecka nie dopajam, nie widzę potrzeby i nie rozumiem polecenia lekarza. Do 6 miesiąca życia dziecku w zupełności wystarczy pierś, w początkowej fazie mleko leci słodkie i rzadkie, które służy właśnie dopajaniu a dopiero później leci mleko treściwe i sycące. Dlatego błędem jest podawawnie na przemian jednej i drugiej piersi zanim dziecko opróżni tą pierwszą, bo się napije, nie naje a do tego dostaje za dużo pierwszego mleka z dużą ilościa cukru i może mieć od tego kolki.

Ostatnia edycja:
reklama
A macie też tak,że jak np.podjecie dziecku lewą pierś to czujecie drętwienie w prawej??

Ufff to ja nie przeciekam :-) Hope wysłać Ci wkładki do staniczka bo u mnie leżą dwa opakowania :-D

Kochana zużyłabym cały zapas w dwa dni :-D;-) Dlatego zainwestowałam w muszelki, wylewam, zbieram lub wyparzam to co wyciekło a z wkładek musiałabym wyciskać :-D

jolek o tak :D karmię z jednej, a druga drętwieje. śmieję się, że jest zazdrosna i woła: ze mnie też! ze mnie też! ;)))
hope siostra kupiła mi krem na brodawki Maltan, który nakładam po każdym karmieniu. generalnie większość dnia chodzę z cyckami na wierzchu, a jak nie na wierzchu to schowane w staniku, ale też pod grubą warstwą kremu i wkładkami laktacyjnymi. czasami nakładam krem a na to nakładki silikonowe, żeby się nie wycierał. mi to pomogło błyskawicznie jeśli chodzi o pęknięcia, ranki i strupki. tych już nie mam na żadnej piersi.

Bra u mnie niestety rany są za duże, żeby kremować, nie schną wtedy tylko się ślimaczą okrutnie. Nawet u lekarza z nimi byłam i mam smarować jedynie mlekiem i zasuszać.

Ale na przyszłość, jak się wszystko zagoi, będę pewnie smarować drobne pęknięcia :-)

hope ja tak miałam z Vi jak karmiłam..
o jaka ja wnerwiona chodeziłąm.. nie dość że mokra to obolała , i jeszcze na dodatek mi cycki ze staników wypadały bo .. za duże:sorry2::baffled:

a teraz chyba mi bóg wynagrodził tamte męki hihih
nie dość że z karmieniem wszytsko ok to jeszcze nawet znalazłam stanik w rozmiarze 34 E:rofl2::zawstydzona/y:

jolek tez tak mam.. jakby mi ktoś w kanalik do karmienia wkładał drucik z prądem:-p

Ja jak karmie jedna to z drugiej tak sie leje, ze malego musze przebierac :-D wogole mam od wczoraj taki nawal, ze nakarmie malego, drugie tyle odciagne, a za 5 min jestem zalana po pas, juz koncza mi sie koszulki i staniki, do tego prawa piers mam duzo duzo wieksza od lewej i to widac golym okiem co ja mam zrobic? Do lewej mam czesciej przystawiac a z prawej odciagac? W szpitalu czesciej jadl z prawej i pewnie dlatego taka roznica...

reklama
hope a mi pomógł bephanten i sutki już nie bolą:-)
mandrzejczuk pewnie masz teraz nawał-ja miałam podobnie. A co do piersi-karmię na przemian,ale wcześniej miałam poranioną lewą do tego stopnia,że płakałam z bólu jak mały ssał i postanowiłam odciągać laktatorem i podawać z butli, a do lewej przystawiałam. I tak właśnie lewy cyc stał się większy od prawego. Żeby temu zaradzić zaczęłam osciągać z drugiego też,a do lewego przystawaiałam choć co jakiś czas,żeby trochę to unormować i udało się-teraz są równe i mięciutkie:sorry2: