reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Wybaczcie dziewczyny ze ja sie tak dopytuje ale jestem zielona w temacie wprowadzania jedzenia dziecku a wole zapytac inne mamy niz w necie szukac, wiec co z ta kaszka? Dodawac ja potem stopniowo do mleka? No i jaka kaszke najlepiej bo widzialam jakies smakowe? A co do chrupek to naprawde mozna juz dac takiemu dziecku? I jakie te chrupki?

ale to mowicie,zeby dawac normalnie porcje samej kaszki wg przepisu na opakowaniu, czy dodawac wlasnie do porcji mleka lyzeczke czy cuś ?
są kaszki mleczno-ryżowe które robi się na wodzie bo zawieraja już ,mleczko i są też ryzowe które robi się na MM
ja np jak kupowałam mleczno ryżową i musiałam zrobić powiedzmy na 150ml to dawałam 4 łyżeczki mleka jedną kaszki i tak kilka dni , a późńiej 3 łyżeczki mleka i 2 kaszki ponieważ zawiera już mleczko wiec nie powinno się dawać więcej łyżeczek mleczka na daną ilość wody
a jak kupowłam ryżową (bez mleka ) to normalnie robiłam 150ml mleka i do tego dosyywałam łyżeczkę kaszki
późńiej po kilku dniach 2 łyżeczki i tak zwiększałam
jak dobrze pamiętam to co tydzień dodawąłam po łyżeczce :-) żeby się dziecko przyzwyczasiło do gęstego smaku

nigdy nie dawałam na noc tylko w dzień i zaczynałam od zwykłej bez dodatku owoców...
dopiero po 1 paczce kupowałam smakowe
Emmie też już zakupiłam wcvzoraj kaszkę i MM :-) i będziemy zaczynać

aha a na noc się dziecko raczej nie naje kaszką zeby przespało.. bo zjada mniej (szybciej jest syte) ale też późńiej szybciej odczuwa głód więc w sumie na to samo wychodzi ;-)
A jednak wzrok mam dobry, tyle że nie kurczak a indyk:
Babydream ryż z warzywami i indykiem po 4m-cu 190g
tak zawsze pierwsze miesko jakie się daje to indyk:tak: ponieważ jego mięso jest lepsze zdrowsze i bla bla bla :-p

reklama
ja dziś małemu dałam słoiczek marchewka z jabłkiem z bobo vity, ale chyba za kwaśne, strasznie krzywił i w końcu dostał mleka, później zrobimy drugie podejście, do tego kupiłam kaszkę taka już z mlekiem co się tylko wody dodaje więc może jutro spróbuje kaszki, ale póki co nie bardzo wie żeby buźkę otworzyć

moj dzidz probowal jagodke :-) tak mu zasmakowala ze pozniej bylo duuzo placzu jak mama nie chciala dac wiecej :zawstydzona/y::-(
kaszke je raz dziennie, ale normalnie lyzeczka a nie z butli.
a w spizarni mamy przygotowane po jednym sloiczku z soczkiem sliwkowym, jablkowym, jagody, gruszki, sloiczek marchewki z ziemniaczkiem i jeszcze jakies purre z warzywami :-) ale poczekaja na lepsze czasy, jakas wycieczke czy cos ;) tak to narazie oprocz kaszki czasami posmakuje ziemniaczka ode mnie z talerza, czy jakies inne warzywko, ale to tez tylko w ramach zaciekawienia nowym smakiem :-)

A mój maluch dostał dziś ugotowaną marchewkę ;-) i o dziwo smakowała mu bardziej niż wczorajsze jabłuszko. Ale na razie robię tak jak jolek-tylko smakujemy,a nie traktujemy tego jako dodatkowy posiłek. Herbatka została zmieniona na jabłkową z melisą i mu smakuje (dziś pomieszałam z rumiankową i wypił).;-) Kaszkę kupiłam jedną z jabłkami, a drugą z brzoskwiniami - obie mleczno-ryżowe,ale jeszcze nie dawałam

Ja póki co tylko cycuś. Nawet nie dopajam niczym. I w sumie mi się jakoś nie śpieszy . Na szczepieniu mam zamiar popytać pediatrę jak to jest z wprowadzaniem nowości, ale to dopiero 22 września, bo Kluska będzie miała już skończone 4 mieszki:tak:

Ja mam dziecko piersiowe, niedopajane i niedokarmiane, waży pona 7kg nosi ubrania 68-74 ;-) Dostaje nowe smaki jako ciekawostka, nie posiłek i tak będzie do końca 6 miesiąca.

daria myslę ze właśńie sporo cycowych mam już podaje jedzonko..
ja też czekam do końca 4 msc z jedzeniem ze słoiczków
ale ziemniaczkiem własnym poczęstowałam już małą, chlebkiem no i dzisiaj zjadła butlę MM z łyżeczką kaszki
ale jak posałam na maju późnije zwymiotowała jednak słyszę że poddycha "chrapliwie" więc myslę że to od flegmy jeszcze wypiła gęste mleczko i jej wszystko zaległo w gardle więc poczekam jeszcze tydzień na druga butlę a póki co na flegmę podam jej glukozę do wypicia :tak:

reklama