reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią

Aniołek to ja mam to samo.. w dzien piersi nie wyrabiaja bo mala je co godzine... a je co godzine bo sie nie najada bo piersi nie wyrabiają.. i tak w koło macieju... nie mam serce jej przetrzymac 3h bo by sie zapłakała na amen... na szczescie u mnie na ta godzine starcza smoczek ale jak wypadnie to jest zaraz afera... ale ogólnie to tez mi sie wydaje ze mam mało pokarmu i to jest problem. Dziś np od rana prawie nie spi (3 razy po 20 minut) i non sto doi smoka.. nie chce jej dawać sztucznego ale w piersiach tez już nic nie mam. Pije tyle że cudem jeszcze mi się żaby w brzuchu nie pojawiły

Ostatnia edycja:
reklama
Aniołek miałam tak z pierwszą córką z dnia na dzień odstawiła się od cyca była mniej więcej w wieku Twojej niuni, przy przykładaniu potworny płacz i odwracanie głowy ,tymczasem z butli piła bez problemu,ja się czułam fatalnie odrzucona przez nią ,pojechałam do lek. sprawdził gardło ale ok.stwierdził że może już ząbkuje hehe:szok: przyjechałam do domu i starsza stażem mama (sąsiadka) zapytała o uszy bo przy ciągnięciu z piersi jeśli ma chore to ją bolą podałam jej środek przeciwbólowy,przeciwzapalny który był w sumie od 3mca w małej dawce i zaczęła pić znów z cyca;-) do dzisiaj nie wiem czy to były uszy ale pomogło

Dziękuje dziewczyny za słowa otuchy i rady - wypróbuje wszystkie i dam znać co u nas.
Jeśli chodzi o dietę to ja niestety jej stosować nie mogę :( muszę jeść wszystko a najlepiej jeszcze więcej :( po porodzie ( CC ) coś mi się stało z żołądkiem nie chce mi pracowac tj. jak zaczęłam wprowadzać dietę dla kobiet karmiących to przestałam chodzić do łazienki :( przez 2 tygodnie nic nie zrobiłam :( gastrolog pow. że muszę jeść DUŻO nabiału, błonnika itd. żeby mógł funkcjonować jak przestane karmić to będe miała gastroskopie ale narazie nie, no i okulistka zabroniła mi stosować jakiechkolwiek diet bo moja jaskra daje o sobie znać:(.Też po karmieniu będę przyjmowała silne leki.

Dziewczyny czy jak wam robili to badanie na paciorkowca to wyszedł wam pozytywny - bo mi tak i teraz tak się zastanawiam czy te jej wolne przybieranie na wadze to może być spowodowane tym paciorkowcem a nie wiem czy dali jej antybiotyk bo miałam CC??

Aniołek ja miałam paciorkowca i też miałam CC, wiem że małemu jak robiono ogólne badanie to wyszło wysokie crp ( czyli stan zapalny) i podawano antybiotyk z tego powodu. U mnie na wypisie Łukasza ze szpitala oraz w jego książeczce jest napisane że brał taki i taki antybiotyk.
A czy to może wpływać na małe przybieranie na wadze? Hmm nie mam pojęcia. Mój Łukasz ma powiększony kielich miedniczkowo nerkowy tak więc musimy stale badać mocz , robić posiewy czy nie ma bakterii, bo wtedy łatwo o infekcje i lekarka mi mówiła że z tym może też być związane nie przybieranie na wadze i wtedy dzidziuś nawet do szpitala może trafić. Tak więc z wielu powodów dziecko może nie przybierać,ale to musiałabyś dopytać się lekarki.

a do DOBRANOCKI:
mozna ostro powalczyc z laktacja.... ja dwa tyg w sumie mialam przerwy w karmieniu tzn pare dni tylko sztuczne, potem samo sztuczne plus ew raz dwa razy cyc, mleka mialam juz malo bo przeszlam i bandazowanie smarowanie spirytusem, laktacji juz prawie nie bylo, a teraz mam wrazenie ze juz malemu starcza, wczoraj tylko raz dostal mieszanke i zjadl 60. a dzisiaj jzu nie wisi az tak na cycu sam konczy karmienia, a piersi nie sa juz flaczki, ale jedrniejsze miedzy karmieniami mleczko naplywa. najbardziej mi pomoglo CIAGLE malego przystawiac. nawet jak ledwo co lecialo.... do tego flacha mineralki 3 herbatki hippa dla karmiacych. laktatorem nie pobudzalam, przystawialam tylko moj malutki bobo laktatorek w postaci Wojtusia. I widze efekty. co prawda wisial ciagle na cycu, ale oplaacilo sie.
A ja głupia tylko laktatorem ciągnę... Idę przystawić Małą. Choć podczas gorączki to ona się bawi w "cycek parzy" :-(

dobranocka- przejscie od karmienia 100% mieszanka do 100% moim mlekiem zajelo ok 7-10 dni. Troche wiecej nauka przystawiania, Skoro twoja mala ladnie ciagnie, to powinno byc tylko szybciej:) pare dni:) przemecz sie, bo warto!:))

A ja mam ciągle obżarte sutki, a przez to doła i Artek ciągle przy cycu, wczoraj podałam Enfamil... po czym ściągnęłam 130 ml! W nocy jadł wzorcowo, jadł, a nie spał. Dzisiaj dzwonię po konsultantkę laktacyjną, bo może źle przystawiam? Może to kwestia nieco krótkiego wędzidełka pod językiem? Czasami chcę się poddać, to wpadam w euforię... a piguły w szpitalu powiedziały, że w książkach głupoty piszą, że pierś lepsza od sztucznego... że rzadko to prawda, a bo to dieta nie taka, alergie, itd. Nawet ordynatorka się dziwiła, że nie dokarmiam, a się męczę.Dodatkowo wszyscy mówią, że Artek duży, długi i więcej potrzebuje...a mnie aż kręci się w głowie od tych informacji...

Sugar, no to rzeczywiście masz niezły mętlik informacyjny!
Moriam, zobaczymy ile czasu mi to zajmie. A jak często mam przystawiać? I podawać mieszanki jak nie dojada...?

ja bym przystawiala ile wlezie.... my doslownie wisielismy na cycu caly dzien jak zaczelam wracac do piersi.... maly plakal, wiercil sie bo mleka malo, ale przystawialam go konsekwentnie. teraz tez dosc duzo wisi na cycu, ale mleczka jzuwiecej, i mieszanke probowlam podac rano i wieczorem. czasem zjadl czasem nie

reklama
witam...u nas coraz lepiej, az sie dziwie bo mala je co 2,5- 3,5 h!!! a ja z uporem maniaka co 1h jej cycka wpycham bo mi sie wydaje ze powinna byc glodna, bo tak zawsze bylo, a tu taka niespodzianka:)

Do góry