reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

nie pije! To nie moje dziecko niestety :((((((((((((((( móoj nic, w zaden sposób
No dzisiaj troszkę poskrobał ząbkami jabłuszka ale umordowaliśmy sie oboje a wiadomo niewiele w ten sposób zjadł i raczej nie ma racji bytu na razie

ale przeciez Ty wróciłas do pracy! To jak Ciebie nie ma, to Michał nic nie je????????

Dziunka - ja bym nie czekala ;-)

reklama
ale przeciez Ty wróciłas do pracy! To jak Ciebie nie ma, to Michał nic nie je????????

Dziunka - ja bym nie czekala ;-)
je... cyca... w pracy
przychodzi na karmienie
czasem jak ma zły dzien i chce co chwila to babcia spaceruje wozkiem po okolicy i wcale do domu nei wraca
a raz byl ze mna w pracy caly dzien

A co ja mam zrobić??? Asia drze się coraz bardziej jak widzi jak jemy, mieli buzią bo też chce, aż się trzęsie cała. I nie wiem, czekać te dwa tygodnie czy coś jej wprowadzić?

dziunka, siedze cicho,ale mialam to samo i pod presja health visitor (dziecko okazuje wyrazne oznaki gotowosci do wprowadzania stalych pokarmow,a 6 miesiecy na cycu jest "srednia" i niektore dzieci nie wytrzymuja tak dlugo) i mojego zaczelam wprowadzac niecale 2 tyg temu. idzie nam tak sobie,bo mala nienawidzi mleka modyfikowanego i zadnej kaszki ani kleiku na nim nie ruszy,a ze lubi gesta to robie na wodzie i mieszam z owocem.

też robie kaszkę na wodzie i małemu smakuje.
w związku z tym że za 3 tygodnie wracam do pracy chciałam od dziś wprowadzić zasadę 'zasypiam bez cycka' - pękłam po 40 minutach marudzenia, popłakiwania i tarcia oczek, junior własnie zasnął zassany :-(.
może jutro sie uda:tak:, dziś maly kończy 6 m-cy, no przecież nie będę go w takim dniu na siłę edukować, dziś tylko przyjemności :-).

Przygotowuje na pepti (mamy podejrzenie skazy białkowej). Ale są osoby które robą na wodzie, to zależy od ciebie co wolisz.

No wlasnie, moja mala ma tez alergie pokarmowa, ale nie wiem na co... i teraz musze zwolnic tempo i szukac, dlatego sprobuje tez zaserwowac cos na wodzie w takim razie. A jak wam sie objawila skaza? I jak mozna spr. czy takiej skazy moja nie bedzie miala? Tutaj w UK juz mi powiedzieli zeby dawac jogurt naturalny, sos serowy... a ja nie mam nawet kiedy wprowadzic zoltka, miesa, ryb... ehhh, nie spodziewalam sie, ze poczatki beda tak trudne.

Bezmleczny mozna przygotowac na swoim mleku, mleku modyfikowanym lub na wodzie.... Ale cyc gora. nawet jak zje pol slioczka to wypiaj 1 a czasem 2 cyce! Tylko pic niczego innego nie chce...

Heh, tak sie wlasnie spodziewam, nam cyckowym zajmie pewnie pol roku, zeby dziecko sie najadlo czyms innym niz cyc:)

U nas to samo.. cycek po każdym posiłku musi być :) Ale i tak czuje, ze wypija znacznie mniej niż kiedys piersia...boje sie, ze zmniejszone zapotrzebowanie na mleko, zmniejszy też jego podaż(produkcje) nawet w nocy.

Mysle, ze dopoki bedziesz karmic miedzy posilkami to pokarm nie zaniknie, ale na pewno bedzie go coraz mniej... a dziecko ma coraz wieksze zapotrzebowanie, teraz probuje i ''cwiczy'' zoladeczek, ale jak zacznie raczkowac, wstawac, chodzic, bedzie potrzebowac wiecej kalorii i mlekiem bedzie sie raczej dopijac i delektowac w nocy:) moja tez malo je (krotko) i czesto cala dobe.

:tak:ja teoretyznie daję 2 posilki stale tzn. owoc na drugie śniadanie a po poludniu kaszkę Sinlac. Tyle, ze ja to robię a on i tak nei zjada.
Zaczyna siię robić nieciekawie, bo juz mu mlko nie wystarcza, na okragło jest glodny. Max 2 godziny wytrzyma. Potem doi cyca jak szalony.

U nas tak samo, mala ciagnie cala dobe co 2-3 godziny i raczej pije to pierwsze mleko, bo ssie kilka minut i koniec. A jesc nowosci tez nie bardzo chce. Najwazniejszy jest cyc.

A co ja mam zrobić??? Asia drze się coraz bardziej jak widzi jak jemy, mieli buzią bo też chce, aż się trzęsie cała. I nie wiem, czekać te dwa tygodnie czy coś jej wprowadzić?

Ja bym jej dala choc jabluszka troszke, zeby posmakowala. Ja czekalam 6 m-cy (fakt, ze moja mala to wczesniak i balam sie jej wczesniej cos dawac), ale naprawde ciezko jest potem ''nadrobic''. My probowalysmy nowosci co 4 dni, tak ze sprobowala tylko ziemniak, marchewke, pietruszke, jablko, jagode i kurczaka, potem wyszla alergia i teraz szukamy na co, bo za szybko dawalam nowosci. A kiedy mam miec czas na kaszki, zoltko, inne miesko, rybe? U nas sie wszystko teraz opoznia, ale pogodzilam sie z tym, przestalam patrzec na sztywne schematy (wiadomo, nie dasz wszystkiego w c. miesiaca) i dopasowuje sie do swojego dziecka.
Takze daj jej posmakowac troszke i nie patrz na sztywne reguly:)

je... cyca... w pracy
przychodzi na karmienie
czasem jak ma zły dzien i chce co chwila to babcia spaceruje wozkiem po okolicy i wcale do domu nei wraca
a raz byl ze mna w pracy caly dzien

Oj, to poki co masz ciezko... ale dacie rade, synek potrzebuje czasu, a ja cie strasznie podziwiwm, ze karmisz w pracy i sie tak poswiecasz, ze sie nie poddajesz. Wiem, ze to nic nie da, ale uwazam, ze jestes super mama:) zreszta juz to kiedys pisalam... za kilka miesiecy bedziemy ze smiechem wspominac te poczatki:)

.... A jak wam sie objawila skaza? I jak mozna spr. czy takiej skazy moja nie bedzie miala? ...

U nas skaza, to za duze slowo. Raczej jestesmy blizej lekkiej nietolerancji. Mialyśmy placki suche na kolankach i lokciach. Czasami czerwona sucha plamka kolo uszka wychodzi. Mialysmy tez dluugo odparzenie na szyjce. Na wiekszość zadziałały kremiki, emolienty. I podobne problemy zdarzają sie juz sporadycznie.
Jezeli karmilas piersia i jadlas mieso, sery a malej nic nie bylo to skazy raczej nie macie.:))))) Jak dla mnie lekarze lubią nadużywać słowa alergia lub skaza białkowa!!!

Mały dzisiaj wsunąl 50 kaszki ryzowej na wodzie z ponad połowa słoiczka pt."jablko+morela" i pierwszy raz nie popił mlekiem i od 7 do 11.30 nie cyckowalam i znowu mialam pelne cycki. ja tu wprowadzam sniadanka, obiady a mleka ciagle pełno jak tak dalej bedzie to se zastoju narobie.

dziewczyny skąd macie te sloiczki pt" dynia+ziemniak"??????????

reklama
Ja trace nadzieje, ze w ciagu 2 miesiecy Alan zrezygnuje z cyca w dzien...a w pracy nie mam mozliwosci go karmic :( Pic w ogole nie chce, nawet z lyzeczki.

Co do karmienia piersia tylko w nocy... Slyszalam, ze jesli powoli dziecko jest oduczane cycka w dzien a karmienie jest tylko wieczorem, w nocy, nad ranem, to nie oznacza wcale, ze pokarm zaniknie! Organizm sie przestawi z produkcja na te pory karmienia i tyle...Mam nadzieje, ze to prawda. Ale "wyjdzie" w praniu...

Pianistko, skaza, alergia, nietolerancja-zawsze trudno znalezc powod. Moj Alan to wybitnie skazowe i alergiczne dziecko, bo jak zjem zolty ser, jajko, mleko, jogurt to zaraz ma poliki w czerwonych krostach i duze "aktywne" czerwone liszaje. Reaguje taz na czekolade, orzechy laskowe itd...Ale rowniez na pierze...Ja narazie dalam mu do sprobowania jablko, jablko+dynia, dynia+ziemniaki, marchew, marchew+ziemniaki, ziemniaki+szpinak i narazie jest ok. No i troche kaszki jablkowej i kleiku na Bebilonie Pepti. I tez zastanawiam sie iedy podac miesko, zoltko(czy podac skoro on reaguje jak ja zjem jajka)itd...Ech...rozterki mamy karmiacej.

Do góry