reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

My jak bylismy na 6 miesiecy na kontroli to lekarka powiedziala zeby od razu dawac zupki z miesem:szok: Oczywiscie ja w szoku bo my po 6 miesiacach dopiero wlasciwie co zaczynalismy wiec jak mu nagle mieso dac. To powiedziala zeby 2-3 tygodnie dawac marchewke, ziemniaka, pietruszke, brokula, dynie i takie tam a potem juz zawsze z miesem bo potem beda problemy z anemia. Wiec my juz dajemy miesko, zaczynamy od indyka, znalazlam go samego z Gerbera i dodaje do warzyw. A z owocow dajemy jablko, banana, gruszke.
Kaszki daje bezmleczne, na wodzie - to na sniadanko. Potem objad i na deser owoc. Pozatym CYC

reklama
no ja wlasnie ten kleik kukurydziany nestle używam. Innych kukurydzianych nie widziałam ani smakowych. Jak chcesz to mozesz zdo takiej kaszki dodac troszkę owoców ze sloiczka i będzie owocowa.

Czyli mieszasz ten kleik kukurydziany z twoim mlekiem i wychodzi gesta kaszka? Dajesz owoca i to jest sniadanie?

Dzisiaj to się już zastanawiałam czy sobie cycka marchewka nie posmarować.

Hehehe

masz bezmleczne kaszki ryzowe i kleiki kukurydziane. ja kukurydziany mam nestle, ale bezsmakowy, dodaje troche owocu ze sloiczka i jest bez konserwantów.

To samo pytanie co wyzej: mieszasz kaszki bezmleczne ryzowe i kleiki kukurydziane z owocem i serwujesz na sniadanie? Chce juz wprowadzic sniadania, ale nie wiem od czego zaczac... Dodam, ze tutaj, w UK dostepne sa same glutenowe kaszki ''ekspresowe'' albo baby rice, czyli kleik ryzowy i tyle... no a ja zielona w temacie.

Wiec my juz dajemy miesko, zaczynamy od indyka, znalazlam go samego z Gerbera i dodaje do warzyw. A z owocow dajemy jablko, banana, gruszke.
Kaszki daje bezmleczne, na wodzie - to na sniadanko. Potem objad i na deser owoc. Pozatym CYC

Od razu zaczelas serwowac 3 posilki dziennie? Duzo ci malenstwo zjada? Czesto dokarmiasz cycem? Bo ja nie moge sie z obiadkiem przebic, a co dopiero sniadanie i deser... owocka czasem uda mi sie wcisnac przed obiadem i tyle... a na obiad warzywek tylko kilka... jak ci sie udalo wprowadzic tyle rzeczy w tak krotkim czasie? Sorki za glupie pytania, ale nie moge sobie mojej wiedzy ciagle poukladac:)
Jakie kaszki bezmleczne dajesz na wodzie?

Od razu zaczelas serwowac 3 posilki dziennie? Duzo ci malenstwo zjada? Czesto dokarmiasz cycem? Bo ja nie moge sie z obiadkiem przebic, a co dopiero sniadanie i deser... owocka czasem uda mi sie wcisnac przed obiadem i tyle... a na obiad warzywek tylko kilka... jak ci sie udalo wprowadzic tyle rzeczy w tak krotkim czasie? Sorki za glupie pytania, ale nie moge sobie mojej wiedzy ciagle poukladac:)
Jakie kaszki bezmleczne dajesz na wodzie?

Ja przez jakis czas dawalam malej 1 nowy posilek-śniadanie: najpierw sama kaszke smakowa, pozniej zamiast kaszki owoc, a teraz je kaszke+owoc . Pozniej zamiast sniadanka podawalam obiad: sama marchew, marchew ziemniak a 2 dni temu jarzynki z krolikiem. Od kilku dni mala je mi 2 posilki nowe: sniadanie i obiadek ;-) Nie wiem czy dobrze to wprowadzilam :-)

Ja przez jakis czas dawalam malej 1 nowy posilek-śniadanie: najpierw sama kaszke smakowa, pozniej zamiast kaszki owoc, a teraz je kaszke+owoc . Pozniej zamiast sniadanka podawalam obiad: sama marchew, marchew ziemniak a 2 dni temu jarzynki z krolikiem. Od kilku dni mala je mi 2 posilki nowe: sniadanie i obiadek ;-) Nie wiem czy dobrze to wprowadzilam :-)

A jaka kaszke dalas? Bo rozumiem, ze karmilas sama piersia...?

My zaczelismy probowac kilku rzeczy jak maly skonczyl 5 miesiecy z tego wzgledu ze nie wyobrazalam sobie pozniej wprowadzania w tak krotkim czasie wielu rzeczy. byly to marchewka, ziemniak, i jablko i to doslownie 1-2 lyzeczki w porze objadku. A jak skonczyl pol roku to dawalam stopniowo coraz wiecej. Na sniadanie dawalam tez po 1-2 lyzeczce kleiku+ lyzeczka owocu, potem co kilka dni zwiekszalam, ale nadal nie mozna nazwac tego sniadaniem, bo je kilka łyzeczek a i tak musi dojesc cyca. Daje kaszke ryzowa z jablkami albo kleik kukurydziany czy ryzowy. Potem objadek i tego to juz potrafi zjesc caly sloiczek. A na deser ok 18 tez zaczynalam odmalutkich ilosci ale codziennie zeby przyzwyczaic ze o tej godzinie pora na jedzonko, teraz daje tak 1/3 -1/2 sloiczka. Julek lubi jesc:-D ale niektorym dzieciom to gorzej idzie, mój chrzesniak zacząl jesc "normalnie" w wieku 9 miesiecy bo wczesniej nie chcial nic probowac, tylko cyc. Kazde dziecko ma swoje tempo. Ja wiem ze są takie a nie inne schematy zywienia i powinno sie ich trzymac, ale ja osobiscie mysle ze dobrze zrobilam ze zaczelam dawac do probowania po 5 miesiacu, bo poczatki tez byly nieciekawe i myslalam ze bede miala niejadka, pluł wszystkim na odległosc, ale powoli, powoli sie przekonal do nowych smakow i konsystencji

A jaka kaszke dalas? Bo rozumiem, ze karmilas sama piersia...?

Karmie butelka. Najpierw dodalam troche kleiku do mleka, pozniej troche kaszki ryzowej bananowej, pozniej rzadka kaszke podawalam łyzeczka a teraz robie gesta kaszke z 60ml mleka nutramigen. Na poczatku wiecej bylo na sliniaku niz w buzi :-D:-D

Ja karmiłam samą piersią i najpierw dawałam kleik ryżowy bezsmakowy (na pepti), najpierw bardziej wodnisty, gdy doszłyśmy do prawidłowej konsystencji,zaczełam dodawać do niego jabłuszka ze słoiczka. I trzymam się tego planu karmienia:
http://www.laktacja.pl/PDF/Zywienie2009.pdf
Jasny i prosty.

Rzeczywiscie jasny i prosty:) Tylko mam pytanie co do pierwszych kleikow: kleik ryzowy lub kukurydziany bezmleczny oznacza ze przygotowujesz na wodzie?

Rzeczywiscie jasny i prosty:) Tylko mam pytanie co do pierwszych kleikow: kleik ryzowy lub kukurydziany bezmleczny oznacza ze przygotowujesz na wodzie?
Przygotowuje na pepti (mamy podejrzenie skazy białkowej). Ale są osoby które robą na wodzie, to zależy od ciebie co wolisz. Moja mała mało przybierała wiec robie na mleku, zeby był to pełnowartościowy posiłek. Jak nie macie skazy, to kupuj kleik mleczny. (łatwiej i wygodniej)

No i całe jedzonko podaje łyżeczką, zeby nie odzwyczaiła sie od ssania piersi. :) Oczywiscie wszystko cyckiem tak czy siak popijamy.
Chociaz po jedzonku dostaje wody w niekapku (ale bardziej sie tym bawi niz pije)

reklama
Bezmleczny mozna przygotowac na swoim mleku, mleku modyfikowanym lub na wodzie.

Ja odd 2 dni Alanowi probuje serwowac 2-3 posilki. Wczoraj rano dostal kaszke na gesto, ok 60ml, dopil cycem, na obiad 1/2sloiczka dyni z ziemniakami-oczywiscie dopil cycem i pod wieczorem przed kapiela dostal ok 30ml kleiku na gesto-i cyca. No rano dostal samego cyca i o 16tej tez samego cyca, i po kapieli samego cyca...i pozniej co 2-3godzinki samego cyaca-tak do rana ;)
A dzisiaj przed poludniem dostal ok 3oml kleiku z 1/3 sloiczka jabuszek, ale zjadl ok 1/3 porcji. Na obiad chce mu dac do sprobwania ziemniaczki ze szpinakiem. Ale cyc gora. nawet jak zje pol slioczka to wypiaj 1 a czasem 2 cyce! Tylko pic niczego innego nie chce...

Do góry