Pianistka
Szczesliwa mamusia!
Pianistka a jak wygląda ta egzema? Olaf ma takie kółko na nóżce suhe i obwódka czerwona, na początku myślałam, że to otarcie bo pełza po macie i podłodze, czasem bez spodenek więc mógł gdzieś otrzeć...ale to już jest z 1,5 tygodnia i nie znika! Więc może to coś takiego.
Egzema moze bardzo roznie wygladac, glownie sa to stany skory chorobowo zmienione, krostki drobne, czerwone plamki, liszaje suche i swedzace, u takich malenstw pojawiaja sie na policzkach, szyjce, klatce piersiowej, w okolicach kolan, lokci, kostek u stop, nadgarstkow... u nas to wyglada tak: moja mala ma czasem krosteczki na buzce, ktore ostatnio sie nasilily i wysuszyly poliki tak, ze wygladalo to jakby miala liszaje (czerwone placki) bo cos w jedzeniu ja uczulilo. No i z tylu nozek, za kolankami ma takie paseczki czerwone w zgieciu, jakby odparzone, ktore sie mi nie goja juz ok. 3 tyg. no i jeden maly liszajek na szyjce, ktory tez nam nie schodzi. Najlepiej jak twoje malenstwo obejrzy lekarz, miejmy nadzieje ze to nie egzema. Ciezko stwierdzic samemu tym bardziej, ze to naprawde roznie wyglada.