reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

Pianistka a jak wygląda ta egzema? Olaf ma takie kółko na nóżce suhe i obwódka czerwona, na początku myślałam, że to otarcie bo pełza po macie i podłodze, czasem bez spodenek więc mógł gdzieś otrzeć...ale to już jest z 1,5 tygodnia i nie znika! Więc może to coś takiego.

Egzema moze bardzo roznie wygladac, glownie sa to stany skory chorobowo zmienione, krostki drobne, czerwone plamki, liszaje suche i swedzace, u takich malenstw pojawiaja sie na policzkach, szyjce, klatce piersiowej, w okolicach kolan, lokci, kostek u stop, nadgarstkow... u nas to wyglada tak: moja mala ma czasem krosteczki na buzce, ktore ostatnio sie nasilily i wysuszyly poliki tak, ze wygladalo to jakby miala liszaje (czerwone placki) bo cos w jedzeniu ja uczulilo. No i z tylu nozek, za kolankami ma takie paseczki czerwone w zgieciu, jakby odparzone, ktore sie mi nie goja juz ok. 3 tyg. no i jeden maly liszajek na szyjce, ktory tez nam nie schodzi. Najlepiej jak twoje malenstwo obejrzy lekarz, miejmy nadzieje ze to nie egzema. Ciezko stwierdzic samemu tym bardziej, ze to naprawde roznie wyglada.

reklama
dzięki Pianistka za wyjasnienie. Zobaczę co powie lekarz w poniedziałek. Olaf to miał już przed rozszerzaniem diety więc jeśli już to coś w mojej diecie mu nie podpasowało... Zobaczymy.
Co do Karmienia to zauważyłam że Olafowi czasem nie starcza jedna pierś. Do tej pory na jedno karmienie dostawał mleko tylko z jednej piersi, a teraz czasem muszę mu dać dwie po marudzi i się denerwuje. Nie wiem z czego to wynika….Wydaje mi się, że pokarmie jeszcze z miesiąc góra dwa miesiące.

dzięki Pianistka za wyjasnienie. Zobaczę co powie lekarz w poniedziałek. Olaf to miał już przed rozszerzaniem diety więc jeśli już to coś w mojej diecie mu nie podpasowało... Zobaczymy.
Co do Karmienia to zauważyłam że Olafowi czasem nie starcza jedna pierś. Do tej pory na jedno karmienie dostawał mleko tylko z jednej piersi, a teraz czasem muszę mu dać dwie po marudzi i się denerwuje. Nie wiem z czego to wynika….Wydaje mi się, że pokarmie jeszcze z miesiąc góra dwa miesiące.

No bedzie ok, ale zawsze warto zasiegnac porady lekarza.
U mni tez juz czasem jedna piers nie starcza, wieksze zapotrzebowanie i mniej mleka pewnie, zreszta w nocy sie mala budzi czesto i nie dojada. Sprobuje ja w przyszlym tyg. pokarmic z butelki moim mlekiem, nie probowalam od 3 m-cy:) wtedy w ogole nie chciala z butli. Ale czasem chcialabym wyjsc na dluzej z domu wiec najwyzsza pora, zeby sie mala nauczyla:)

ja bym nie piłowała..
jeszce spiłuje do nerwa..
i dopiero będzie płacz.... bo małą będzie nerw raził...
hehehe ja oczywiście żartowałam!!!

Nie probowalam...jest jakas kukurydziana dla dzieci przeznaczona? polec jakas firme, to sprawdze w sklepie polskim bo nie wiem czy tu maja. No i ostroznie wyprobuje.
Boje sie kupowac te kaszki z mlekiem, bo wyszla nam alergia juz i egzema...

Kurde, znalazlam tylko kleik kukurydziany z nestle. Jak dokldnie sie ta kaszka nazywa i czy jest bezsmakowa?
no ja wlasnie ten kleik kukurydziany nestle używam. Innych kukurydzianych nie widziałam ani smakowych. Jak chcesz to mozesz zdo takiej kaszki dodac troszkę owoców ze sloiczka i będzie owocowa.

(...).
Dzubasku, my tak na dwoch jedziemy juz chyba odd conajmniej dwoch miesiecy! Czasem w ncy wystarczy jedna bo zasnie, ale nie zawsze...Albo dzis jak zjadl pol sloiczka ziemniaczka z ddynia. Jeszcze pokarmisz az bedziesz miala dosc!

a ja wogóle widzę, ze młodemy ten cycek nie wystarcza już. Tzn niby się najada i nie chce juz więcej ale bardzo syzbko jest znowu glodny, a uparciuch wciąz nie chce ni innego jeść. Nawet nie mam mu jak tego mleka zagęścić.
Dzisiaj to się już zastanawiałam czy sobie cycka marchewka nie posmarować.

Nie probowalam...jest jakas kukurydziana dla dzieci przeznaczona? polec jakas firme, to sprawdze w sklepie polskim bo nie wiem czy tu maja. No i ostroznie wyprobuje.
Boje sie kupowac te kaszki z mlekiem, bo wyszla nam alergia juz i egzema...
masz bezmleczne kaszki ryzowe i kleiki kukurydziane. ja kukurydziany mam nestle, ale bezsmakowy, dodaje troche owocu ze sloiczka i jest bez konserwantów.
Ja od początku tzn od urodzenia Pawelka karmię z dwóch piersi, tak jak nakazują. Pierwsza pierś do końca a drugiej troszkę i nastepne karmienie od tej co byla ostatnio. Tak niby dluzej laktacja sie trzyma, nie ma zastojow pokarmu i nie zapychaja sie kanaliki.
Dzubasku, my tak na dwoch jedziemy juz chyba odd conajmniej dwoch miesiecy! Czasem w ncy wystarczy jedna bo zasnie, ale nie zawsze...Albo dzis jak zjadl pol sloiczka ziemniaczka z ddynia. Jeszcze pokarmisz az bedziesz miala dosc!
A skad masz słoiczek ziemniak+dynia???????/ nie spodkalam się a fajny zestaw.
a ja wogóle widzę, ze młodemy ten cycek nie wystarcza już. Tzn niby się najada i nie chce juz więcej ale bardzo syzbko jest znowu glodny, a uparciuch wciąz nie chce ni innego jeść. Nawet nie mam mu jak tego mleka zagęścić.
Dzisiaj to się już zastanawiałam czy sobie cycka marchewka nie posmarować.
Pomysł z marchewką dobry :))))), ale może lepiej zacząć od jakiegos owocu co?

masz bezmleczne kaszki ryzowe i kleiki kukurydziane. ja kukurydziany mam nestle, ale bezsmakowy, dodaje troche owocu ze sloiczka i jest bez konserwantów.

Ja od początku tzn od urodzenia Pawelka karmię z dwóch piersi, tak jak nakazują. Pierwsza pierś do końca a drugiej troszkę i nastepne karmienie od tej co byla ostatnio. Tak niby dluzej laktacja sie trzyma, nie ma zastojow pokarmu i nie zapychaja sie kanaliki.

Pomysł z marchewką dobry :))))), ale może lepiej zacząć od jakiegos owocu co?
etna ja Kube karmiłam z obu i mialam całe pół roku koszmarne problemy, zastoje i inne g... aż mi cale to karmienie obrzydlo, a teraz karmię z jjednej i wszytsko jest super
dynia z ziiemniakami jest hippa. Swego czasu ulubione danie Kuby, musiałam mu to nawet do barszczu czerwonego wkladac by zjadł obiad.
co do owoocu. Tydzień użeraliśmy się z jabłuszkiem, dziś zaczęliśmy jablko-marchew, zmiany brak..
Dziisiaj m. zrobil grila (jak co soboete) i mlody strasnzie sie oblizywał, stwierdziłam że sprawdzę czy chhodzi mu o jedzenie. Zbliżam mięso do pyszczka a ten skubaniec pyszczycho otwiera!!!!!! a na widok lyżeczki to zaciska!!! może w sumie madre dziecko tez bym wolala kawał mięcha niż papke warzywna ;)
oczyywiście mu tego mięsa nie dałam :D żeby nie było, ze ktos zaraz opieke społeczną zawiadomi :D

reklama
No bedzie ok, ale zawsze warto zasiegnac porady lekarza.
U mni tez juz czasem jedna piers nie starcza, wieksze zapotrzebowanie i mniej mleka pewnie, zreszta w nocy sie mala budzi czesto i nie dojada. Sprobuje ja w przyszlym tyg. pokarmic z butelki moim mlekiem, nie probowalam od 3 m-cy:) wtedy w ogole nie chciala z butli. Ale czasem chcialabym wyjsc na dluzej z domu wiec najwyzsza pora, zeby sie mala nauczyla:)

Niby jak Olaf z butelki jadł moje (podczas mojej nieobecnośći) to zjadał tylko 80-90 więc jedna pierś powinna starczać...sama nie wiem?!?! NA szczęście jestem dobrej myśli :)

czasem już mam dość, ale nie tak jak na początku miałam dość karmienia piersią, wtedy to były męki :))) teraz aż żal się rozstawać!

(...)

nigdy nie słyszałam o takich zaleceniach, a wręcz czytałam o podawaniu jedej piersi za jednym karmieniem, żeby dziecko za dużo laktozy nie dostało na raz bo wtedy może boleć brzuszek... na szczęście zatorów nie miałam, a nawał tylko w 3 dobie :)

Do góry