reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią

Zboża jasne,że powinny sie znalezc!Kazdy rodzaj pieczywa mozna jesc(tylko nie taki super swiezy chlebek czy bulki) i platki,kasze.Ja juz jem coraz wiecej.Mase rzeczy nie mozna jesc ze wzgledu na alergie.Jestem dosyc odwazna bo oboje z mezusiem nie jestesmy alergikami.

Juz z obu piersi?! :szok: No chyba zartujecie...Moja malutka jest niby glodomorkiem ale ja mam tyle pokarmu,ze wydaje mi sie,ze nie dojada nawet jednej piersi!Tzn od wczoraj mam juz mieciutkie piersi(po miesiacu!)Poza tym najada sie w kilka-kilkanascie minut.Dluzej czekam az sie jej odbije :happy2:

Ooo...Wlasnie byla polozna.Przyniosla mi ksiazeczki o karmieniu piersia i karmieniu przy alergii.I tam jest napisane zeby z pokarmu matki niczego nie eliminowac zanim u dziecka nie zaobserwuje sie reakcji alergicznej!Wobec tego dobrze,ze coraz smielej jem :happy2:

reklama
Mleko początkowe wydziela się w ciągu pierwszych 5-10 minut, pełni rolę zupy zaspokajając dziecka pragnienie
Mleko środkowe 5-8 minut, które zawiera duże ilości białka, cenne dla rozwoju kości i mózgu
Mleko końcowe zaczyna się wydzielać po 15-18 minutach, jest gęste i ma konsystencję śmietany.Zawiera bardzo cenne dla org dziecka tłuszcze jest więc "deserem", dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze

M syncia tez zaczelam przystawiac do drugiej piersi i :szok: prawie oproznia obie. Dzis sie dowiedzialam ze przy jego wadze powinien zjadac od 90 do 120 ml, co jest zgodne z tym co wczesniej odciagalam.
Moje piersi wreszcie zrobily sie normalne;-) W koncu to juz 12 tydzien sie z nimi mecze! Nie sa juz twarde i bolesne, rzadko reaguja bolem na zimno. Jedynie gdy maly sie zaciagnie to czuje jak kapie mi mleko z drugiej piersi i to tak dziwnie boli jakby mnie kluto tysiacem szpilek w sutek. Mija po kilku minutach.

Ja w szpitalu karmiłam tylko na leżąco... O tyle wygodne było, że młoda przy cycu przysypiała i już tak ją zostawiałam na łóżku ;-) Od powrotu do domu karmię głównie na siedząco, ale ona podczas przenoszenia do łóżeczka się przebudza i dupa blada, trzeba kombinować :-) Sutki mnie znowu zaczęły boleć, ale może to przez zmianę pozycji karmienia? :eek: Szczególnie lewy... Ale tylko na początku, potem jak już się porządnie przyssie, to już nie boli... Z jednego cyca je ok 20 minut.

A Oliwierek się zwiesił i nie chce piersi:-:)-:)-(odkąd muszę mu dawać najpierw Nutramigen przed cycą z butli to nie chce ciągnąć i muszę ściągać i z butli dawać.....
Staram sie chociaż 3, 4 razy na dobę przystawiać żeby zachować laktację bo na samym laktatorze długo nie pociągnę, ale jest tyle wrzasku............:-(
Od tego laktatora to już sutki mnie bolą i są czerwone i skóra zaczyna złazić..............:baffled:może jakieś sposoby macie na to.A i po ściąganiu mnie bolą i mam trakie uczucie rwania:baffled:

Mi też wrócił ból brodawek, ale położna powiedziała że to błąd przytsawiania - za płytko. Poradziła pozycję futbolową czyli spod pachy. I potem po ściaganiu też mnie bolą. Zaleciła ściąganie ręczne i maść maltan - stosowałam tylko bepanthen. Więc na przemian - przystawiam - ściągam laktatorem - ściagam ręcznie. Zobaczymy.:baffled:

Ja po odciaganiu smaruje sutki mlekiem i je przez chwile wietrze i kłade zmrożony żel i to pmaga.
Na laktacje pije często ciepłą wode i działa znakomicie.

reklama
:-)ja karmie tylko piersia.w szpitalu karmilam na lezaco bo na siedzaco niechcial mi lapac piesi dopiero w domu polozna nauczyla mnie jak go karmic na siedzaco .moj maluszek juz je z obu piesi jedna mu niewystarcza.je co dwie godziny i w dzien i w nocy.ja niejem wszystkiego bo maly ma kolke.niejem cytrusow , potraw smazonym ,wzdymajacych,slodyczyitd.

Do góry