N
Natuś_ka
Gość
Nie chce podwazac kompetencji poloznej ktora zlecila Ci wazenie maluszka co tydzien, ale zazwyczaj sie tego nie robi. Po 2 tygodniach owszem zeby zobaczyc czy dziecko odrobilo jesli byl spadek w pierwszych dobach, ale pozniej juz na pierwszy miesiac wystarczy poniewaz w jednym tygodniu dziecku przybedzie 100g, w kolejnym 300. Liczby tez sa tylko orientacyjne, nie kazdy noworodek bedzie mial kilogram na plusie po 4 tygodniach. Co innego jesli dziecko spi, nie domaga sie jedzenia, wtedy moze sie zapalic lampka ze moze zoltaczka, moze anemia itd itd sa rozne czynniki ktore wplywają na apetyt, wage i zachowanie dziecka.Wiem, że dokarmianie jest błędnym kołem, ale co robić jeśli dziecko za wolno przybiera na wadze? Problem zaczął się zanim podałam pierwszy raz odciągnięty pokarm wiec wydaje mi się, ze łatwiejszy przepływ z butelki niz z piersi nie jest powodem problemu. Ponad to synek dostał butelkę dosłownie kilka razy i w dalszym ciągu jest najpierw przystawiany do piersi tak długo jak chce, którekolwiek mleko z butelki podaje w ostateczności, w małej ilości.
U Was wydaje sie to poprostu przejsciowym "obrazeniem sie" na piers jak juz kolezanka wyzej napisala, zanim laktacja dorowna potrzebą dziecka musi sie ono troszke wiecej i czesciej napracowac, wtedy sie wszystko wyrownuje az do kolejnego "kryzysu".