reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

hej,
ja z jedzonkiem daleko za wami (dopiero marchew ziemniak i dynie jablko i gruszke wprowadzilam) ale mam straszny klopot z kaszkami :/ juz nie wiem co robic... Od tygodnia mała nie przesypia mi nocek-budzi sie najpierw po okolo godzienie (chodzo spac kolo 20) a potem z 3,4 raazy jeszcze w nocy. Na noc karmie ja albo mm 180ml z kleikiem ryzowym albo kaszka bebilonu wczoraj 180ml zjadla lyzeczka bo przez smoczek przeplywowy odmawia jedzniea, myslalam ze do 9 nastepenego dnia po takiej dawca przespi a ona obudzila sie po pol godzienie pelna energii i z brakiem checi do dalszego snu:/ w sumie do 23 z nia walczylismy, dalam cycka oczywiscie ale i tak nie obylo sie w nocy bez pobudek:(
juz nie wiem co robic - jaka kaszke, czy sam kleik dawac?! Kupilam dzis ryzowa z jablkami bobovity zrobie na jej mleku modyfikowanym, bo nie mam juz pomyslu co spowodowac moze przespana noc u hani.

ze vłyżeczka woli jeśc to akurat bym sie nie martwiła :) ja tez myslałam ze po kaszce pospi ale psińco z tego :p

reklama
U nas po kaszce mała nie przesypia całej nocki, jak zje ok. 20-21 to o 4-5 już jest głodna. Natomiast jak zje samo mm ok.20-21 do to 8-9 śpi spokojnie ;P Dodam jeszcze, że kaszki zjada więcej niż mm :O

czy moge dać malej odrobinke soku z malin np do soku marchewkowego? Czy zaliczaja sie one do czerwonych owoców ktore po 5 miesiecu mozna dawac?

mozesz, sa sloiczki z malinami po 5miesiacu. my sie przymierzamy do podania przecieru malinowo-jablkowego made by tesciowa zrobionego specjalnie dla leniuszka.

zeby jeszcze bardziej zszokowac to dodam, ze nasteonym krokiem bedzie wprowadzanie na obiad mini makaroniku ...ale to pewnie dopiero w grudniu/styczniu

u nas makaron juz byl ale w formie papki. zaopatrzylismy sie juz w sloiczki po 7miesiacu i zauwazylam ze w tych widac nitki makaronu!

ta druga kaszka jest bez glutenu, rosolek owszem z. jogurcik byl grany do tej pory raz i nie wzbudzil entuzjazmu bo jest dosc kwasny w porownaniu z wczesniejszymi daniami.

mleczna manna z glutenem

manna zawsze ma gluten ;)

nikitko co to za kaszka z glutenem?

pewnie chodzi o mleczka manne z nestle.

nikitko co to za kaszka z glutenem?

kaszka.jpg

strega - widzialam te makaroniki właśnie :) ugotowalam mu zupke jarzynową i dodałam krolika ze słoiczka plazmo. ale deserków nie widzialam z plazme , są ? dawałam mu jakies innej firmy

zapomnialam o zoltku napisac... co drugi dzien polowe do czegokolwiek mozna dodac. do konca 10miesiaca. mamy jajka od tesciowej ale ze zachcialo nam sie dzis jajecznicy a nie chcielismy tych wiejskich wyjesc leniuszkowi to postanowilismy kupic w sklepie. jeszcze raz dziekuje alis za artykul o jajeczkach. bylismy w auchan, cala sciana jajek, sprawdzamy te z napisami 'eko', 'bio', 'cztery zboza' i inne zdrowo brzmiace a tam wszedzie 3 na skorupce! brrr... znalezlismy w koncu 6pak 0 za prawie 8zl ale finalnie wzielismy 15szt 1 za 10zl, dosc korzystna cena. nigdy wczesniej nie zastanawialam sie nad tym jakie jajka kupowalismy w sklepach aczkolwiek rzadko mialo to miejsce bo zwykle dostajemy jajka ze wsi. ludzie kieruja sie wielkoscia albo tym ze na opakowaniu jest napis 'klasa a' a w srodku same 3...

Nataliak nie ma sprawy :) Cieszę się, że zwracasz na to uwagę, za moją namową już cała rodzina kupuje tylko jajka oznaczone 1 lub 0. Fakt są droższe no ale coś za coś...Zresztą dziecku nie podawałabym jajek oznaczonych 2 czy 3 tylko 1 lub 0 :)

Ostatnia edycja:
reklama
bo 3 to najgorszy syf, kurczaki na siłę karmione paszą:/, u nas przeważnie są wiejskie, zresztą chyba nikt u mnie w domu nie zjadłby jajecznicy na kupnych jajach

JustMe ja dzisiaj podałam pierwszy raz jogurcik z gruszkami, kwaśny był, ale młodemu smakował. Mam też słoiczki z hippa jogurcik&owoce

Do góry