reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

posmaruje mu dziasla Dentinoxem to na chwilke jest ok,a potem znowu placze marudzi,wiec wczoraj na ebay kupilam ten zel baby orajel kobieta ma dzis go wyslac mi,mam nadzieje ze pomoze on nam.z Krystiankiem tak nie bylo ciężko jak wychodzily mu pierwsze zabki,

reklama
komi u nas już codziennie są podawane obiadki i deserki, ja planowałam karmic do 6 mies, ale wcześniejsze próby przestawiania młodego nie powiodły się, więc już sama nie wiem co mam robic

mamy cyckowe:-) kiedy planujecie na stale wprowadzic obiadki do menu maluchow? i jak dlugo planujecie karmic piersia?

obidek w postaci zupki i podwieczorek w postaci owocu juz mamy na stale. MAła czasem sie buntuje na zupke wtedy odpuszczam i dostje cycka.
Karmic chce do wiosny, oczywiscie jesli bede miala pokarm a mala bedzie chciala ssac. Oczywiscie planuje zostawic 1-2 posilki (rano i wieczorem), a nie karmic tylko piersia.

Zastanawiam sie nad wprowadzeniem kaszki na noc. Bo teraz zwykle mala domaga sie cycka o 18.30-19, a potem o 20 kapiel i je juz do oporu. Chyba o tej 19 sprobujemy dawac kaszke. Wtedy po kapieli doje cyckiem i pojdzie spac...

Jakie kaszki są mało slodkie??????

mamy cyckowe:-) kiedy planujecie na stale wprowadzic obiadki do menu maluchow? i jak dlugo planujecie karmic piersia?

ja tez bym chciala z rok ale zobaczymu jak to bedzie... teraz musze zorganizowac malej dwa zastepcze posilki jak bede w pracy i mysle ze o 9 to bedzie kaszka ew mm a w poludnie moglaby byc zupka.

pytalam wczesniej o zupki jak robice, ale ja raczej bede polegala na sloiczkach (nie mam sprawdzonych warzywek) i jak wyglada taka sloiczkowa zupka? bo jest marchewka ok, ale pozniej czy jest np sloiczek marchewka+ziemniak? i pozniej 3 skladnikowa? do takiego sloiczka tez trzeba dodawac maselka? oliwy?

moja mala od czwartku dostaje jabluszka, zaczelaysmy od 1 lyzeczki, wczoraj juz caly sloiczek miala ale nie zjadla. dzis dalam lyzeczke gruszek i 3-4 jablka i dopiero dzis kupka byla. wczesniej w czwartek po 1 tylko lyzeczce jablka ale mysle ze to nie mialo ze soba zwiazku, poprostu jej sie nazbieralo. nie wiem czy to normalne, wydawalo mi sie ze jak juz podam jabluszka to "poleci". tj poprukiwala przez te dni ale moim zdaniem po takiej ilosci jabluszka powinna byc kupka codziennie. aa i posklejana strasznie byla, taka sucha, Wasze tez takie po jablkach robily? az strach pomysleac jaka zrobi po marchewce?:baffled: jesli w ogole zrobi...

corina na poczatku przy wprowadzaniu pokarmow stalych kupki czesto bywaja twarde, po jakims czasie to sie samo reguluje (u nas po okolo 2tygodniach). najlepiej dawac dziecku te owoce ktore rozluzniaja stolce, na kazdym sloiczku sa takie informacje. a co do zupek to najpierw sa jedno i dwuskladnikowe z samych warzyw a nastepny etap to miesne w ktorych jest czasem kilka warzyw i przypraw. posilki w sloiczkach sa tak zblilansowane ze nie trzeba juz dodawac tluszczu, jedynie do samodzielnie przygotowywanych.

corina na poczatku przy wprowadzaniu pokarmow stalych kupki czesto bywaja twarde, po jakims czasie to sie samo reguluje (u nas po okolo 2tygodniach). najlepiej dawac dziecku te owoce ktore rozluzniaja stolce, na kazdym sloiczku sa takie informacje.

a gdzie dokładnie są te informacje bo ja albo slepa, ale na sloiczkach gerber nie znalazlam. w sieci wpisalam owoce rozluzniajace i wyskoczyly mi: jablka, gruszki, morele brzoskwienie i sliwki. dlatego zaczelismy od jablka a teraz jest gruszka (choc niektorzy mowia ze ona zatwardza-sama juz nie wiem?!)

reklama
uuu to widocznie nie na wszystkich za co kolejny minus dla gerbera, na sloiczkach hippa jest cala masa informacji zawsze. chodzi dokladnie o te wymienione owoce. zatwadzajace sa banany, z dodatkiem jablek, brzoskwin albo moreli normalizuja kupki a z jablkami i brzoskwiniami rozluzniaja. wiekszosc dzieci bardzo lubi banany.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry