reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

aaaa widzisz... ja chyba zrobiłam za gęsty. A co oznacza "smoczek wieloprzepływowy"??? może to głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem

smoczek wieloprzepływowy TT to taki z krzyzykiem i dziecko samo moze kontrolować prędkość przepływy mleka.Ale już pisałam wcześniej,daje na 150ml 2 łyżki kaszki zeby bylo rzadze i daje przez smoczek "3" ale tez sie zatyka i mala sie denerwuje,a smoczek"kaszka" ma za duzą dziuke i Zosi nie odpowiada bo sie krztusi

reklama
malina - ja podaję sinlac - kaszkę - przed karmieniem po kąpielowym, jako deserek. Tak po 17, a kolejne to karmienie butlą po kąpieli. Kaszka podawana jest łyżeczką, z dodatkiem połowy słoiczka owoców.

Dziewczyny a ile dajecie tej kaszy? Bo ja robię dwie łyżki kaszki na 8 łyżek wody i za każdym razem wychodzi mi inna konsystencja, nie wiem o co chodzi. Codziennie tak samo przygotowuję i raz zrobi mi się papka a innym razem taka wodnista z pływającymi wiórkami :( - jakby nie rozpuszczona.

A co do uczuleń, to zauważyłam że u nas najsilniejszym alergenem są czerwone owoce i warzywa. U Jasia wysypki były po wszystkim co czerwone - marchewka, śliwka, malina. Kiedyś była u mnie pielęgniarka środowiskowa i dziwiła się właśnie dlaczego teraz od 4 miesiąca zalecają podawanie czerwonych owoców, jak pokazałam jej słoiczki które kupiłam Jaśkowi. Ponoć te owoce najbardziej zakwaszają organizm, a dotąd maluszki leciały wyłącznie na zasadowym mleku i organizm może doznać szoku. Odradziła mi podawanie na razie tych owoców, żeby brzuszek wstępnie nauczył się wogóle trawić coś innego niż mleko, powoli będzie zmieniać się poziom zakwaszenia organizmu i dopiero wtedy startować z czerwonymi owocami. I u nas wszystko się potwierdziło - po każdym czerwonym owocku i marchewce od razu czerwone plamy na buzi.

ja zakupiłam kleik ryżowy z Bobovity. Wg przepisu na 200 ml mleka należy dać 6-7 łyżek kleiku. Ja dałam na 100 ml za dużo bo 3, a powinnam pewnie 1,5 lub maks 2 łyżki. I stąd ta moja porażka
no nic, zamówiłam też nowe smoczki TT - szybki czyli 6+ oraz kaszka. Będziemy testować

my kaszke zawsze robimy 'na oko' tak zeby gestosc byla odpowiednia do podawania lyzeczka. i mieszamy kaszke glutenowa z owocami ze sloiczka.

lenkaa* w celu zakwaszenia organizmu mozna podawac dziecku witamine c.

nataliak - podajemy juvit multi, to jeszcze dodatkowo witaminę? W sumie w tych deserkach i soczkach też jest dodatkowa dawka wit. c, nie chcę przesadzić.

Ja na 160ml mleka dodaję trzy łyżki stołowe kaszki i konsystencja jest akurat do picia butlą :) Zaznaczam, że Majka tą kaszkę pije przez smoczek TT 2, nie żadne wieloprzepływowe czy kaszki i nic się nie zatyka :)

Dziewczyny mam pytanie,jakie były kupki po pierwszej zupce u Waszych dzieci ? Czy były jakieś problemy z wypróżnianiem ? Moja Julka miała z tym problem.Nadusi zupkę podam za 2 tygodnie, a już się boję jaka będzie reakcja jej organizmu przez te jej problemu brzuszkowe :-(

reklama
Do góry