reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Elwiwas wiem:-( probuje go klasc w lozeczku ale drze sie normalnie jakby go kto ze skory obdzieral, probowalam juz przytulic uspokoic i odlozyc i tak w kolko ale nic to nie daje:no: albo spi na klacie albo wcale:eek:

spoko,nie martw sie odzwyczai sie,przeciez nie bedzie cale zycie tak zasypial to jedyna chwila,jedyne momenty kiedy maluszek moze byc tak blisko ciebie,za pare lat napewno juz tak nie zechce spac:-) ja wciaz spie z Damiankiem,bardzo to lubie,czasami sama wtulam sie w niego,wiem ze tak zawsze nie bedziem,wiec korzystam na maksa z tych chwil :-)

acha noi co innego jak dziecko np jedzac mm przesypia ladnie nocki i budzi sie np tylko raz na jedzonko a co innego jak moj maly budzi sie z 4 razy i gdybym miala za kadzym razem wstawac i odkladac go do lozeczka to pewnie w nocy nie spalabym w ogole

Ostatnia edycja:
reklama
Nasz Filip tez na piersi,, je średnio co 2-3h. Śpi 3 razy dziennie po ... pół godzinki:/
A w nocy, od zaśnięcia około 19, budzi się koło 4, pźniej o 6, 8...

komi - u nas tak samo :-)

Gdybym miała tyle razy wstawać do karmienia wygladałabym jak zombie. A tak wszyscy są szczęśliwi. Małż nawet ostatnio spał z Młodym przytulony a zawsze się tego bał.

pytanie do mam karmiacych piersia - moja mała jak wczoraj o 21 zasnela to dzis o 7.30 dopiero sie obudzila i o tej godzinie dopiero ja przystawilam (zwykle robie to 5.30-6.00) tyle ze mnie juz kolo 7 obudził straszliwy bol napeczniałej piersi, ktory myslalam ze jak przystawie to minie... obrzek zszedł ale bol pozostal i tak do teraz mimo ze ilka razy jadla dzis z tej piersi. cala piers mnie boli a najbardziej po zewnetrznej stronie w okolicach pachy i w tym wlasnie miejscu czuje gorąc, reki podniesc z bolu nie moge.:-( nie ma zaczerwienienia, zadnego guzka, ja nie mam goraczki takze to nie zadne zatkanie kanalika, zapalenie.
czy ktoras z Was miala podobny problem?

ja też piję bawarkę (chyba bardziej z przyzwyczajenia:p), ale ostatnio gdzieś wyczytałam, że to mit z tą bawarką, bo ponoc wcale nie pobudza laktacji

bo to jest mit. laktacje pobudzaja konkretne ziola i glowa wiec mozna sobie wmowic wszystko ;)

kupa po miesku juz byla, mysle ze niewiele bardziej smierdzaca chociaz trudno mi do konca ocenic bo bylysmy w przewijalni w galerii i tam ogolnie smierdzialo ;P

corina ja miałam zapalenie piersi jakiś miesiąc temu. Dużo przystawiaj + okłady z liści kapusty + antybiotyk (ja dostałam augmentin)

Asieek, Aga, komi - nie łatwo mi to mówić bo mój mały nie zasypia od tak, często jest darcie ale ja to przetrzymuje, jestem stanowcza jeżeli widzę, że to zwyczajny kaprys i zaznaczę od razu, że dbam o naszą bliskość często się przytulamy,całujemy i rano sobie leżymy razem w łóżku. Mały coraz bardziej się przekonuje do łóżeczka, gdy budzi się rano potrafi pół godzinki leżeć i "gadać" :)
Co do karmienia my karmimy mm i wstawałam do niego godz 12, 3, 6 i za każdym razem odkładam do łóżeczka. Zdarza się, że zanim zaśnie mija godzina ale staram się być nieugięta bo wiem jakie są potem konsekwencje. I tu się z Tobą Komi nie zgodzę, że to jedyny moment by maluszek był blisko Ciebie, a co to z 6latkiem nie można być blisko ? i czy bliskość matki przejawia się w spaniu w jednym łóżku ? A z tym odzwyczajaniem się jest bardzo różnie bo im dziecko starsze to trudniej odzwyczaić, a najszybciej się przyzwyczaja jak jest malutkie. Poza tym dziecko tez powinno mieć swoją prywatność, swoje łóżeczko, swoją pościel i ukochaną podusie a do tego pluszaki czy zabawki.
Teraz jest fajnie bo dziecko malutkie a za 5 lat ? 6, 7, 8lat ? będziecie błagać żeby spał osobno a wtedy nie będzie już tak łatwo. poza tym rodzica intymność też się należy;)
zaznaczam, że to tylko moje zdanie

Ja spałam z Julią gdy była malutka, później się odzwyczaiła i nie mam z nią problemu.Z Nadią śpię też, uwielbiam z nią spać.Poza tym karmię piersią i nie mam zamiaru co godzinę wstawać z łóżka i ją karmić.Po 21-ej poszła spać, a juz raz ja karmiłam.Ostatnio jadła od 2 w nocy co godzinę do 7 rano:szok: Myślałam ,że się wykończę, gdzie bym miała wstawać co godzinę z łóżka.Wcześniej między karmieniami w nocy było przerwy 5-6 godzin, teraz nie ma:-(
Poza tym ma problem.Próbuje dawać Nadii herbatki,niewiele pije,ale zawsze coś,po rumianku ją wysypało, całą buzię i klatkę piersiową,dałam jej herbatkę jabłko- melisa, też ją wysypało(w składzie jest rumianek):-( Jakie są herbatki na rynku bez rumianku ?

reklama
My też głównie na cycu - z dokarmianiem obiadkami - ale na noc cyc. Zasypia ok 20, bo od 19 jest mycie, a czasem i wcześniej jak już jest zmęczony. Śpi do 6,7 bez żadnej pobudki. Chociaż w zeszłym tyg. obudził się o 5 rano dwa dni pod rząd. Pierwszego dnia dostał cyca i spaliśmy razem dalej, a drugiego dnia już udałam że śpię i wogóle do niego nie podeszłam, w końcu zasnął sam, smród mały :),co by się nie przywyczajał

Do góry