reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

reklama
a dlaczego by nie?
ja nawet czytalam ze mozna, o ile ktos ma takie karmienia np co 3 godziny wypić pól piwa od razu po jednym karmieniu bo do nastepnego juz ten alkohol schodzi... wiec jesli na tym weselu nie bedziesz sciagac pokarmu by potem dawac go malej, no to dlaczego nie? :p

no właśnie nie wiem, kiedy później mogę zacząć karmić, ale chyba bezpiecznie popołudniu, no chyba, że zaszaleję i mnie do domu zaniosą :rofl2:

dziewczyny, a powiedzcie mi - jak karmicie na leżąco, tzn wy leżycie i dziecko leży na łóżku obok was i pije z cyca - to układacie je jakoś żeby miało główkę wyżej? czy leży zupełnie na płasko? ja podpieram Hanię z tyłu, pod plecki poduszką tak żeby leżała na boczku przodem do mnie, ale leży na płaskim i zastanawiam się czy jej to mleko dobrze spływa - ponoć takie maluszki mają tak że im to mleko spływa do żołądka w każdej pozycji? ale zastanawia mnie to czy jej to do noska gdzieś nie spłynie?

Olga spokojnie...ja mala tez rano karmie obok mnie na lozku,lezy plasko, jedynie czasami palcem cyca trzymam bo czasami zlapie tak,ze nosek zatyka sobie cycusiem,wtedy palcem lekko daje miejsce dla powietrza. powiem Ci,ze nawet chyba lepiej jej sie je w tej pozycji niz normalnie. i tak sobie cudnie spi pozniej obok mnie pod koldra, dla mnie tez wygoda bo odpoczywam,a mala kiedy chce to pusci cycka i idzie spac...a tak odkladanie do lozeczka i cale te cuda z tym zwiazane zawsze jakos dziecko rozbudzaja itd. choc karmie w lozku tylko rano jak jeszcze chce polezec :)
irisson...popatrz sobie w necie, sa przeliczniki ile gdzies alko kazde utrzymuje sie w organizmie. mniej wiecej bedziesz wiedziala jaka ilosc i ile czasu sie utrzymuje i tym sie kieruj. bez przesady zeby isc na wesele i nie moc sie napic wina czy drinka itd. cale 9miesiecy sie pilnowalysmy,stresowalysmy. teraz nie mozemy sobie pozwolic na zjedzenie tego, tamtego, wszystko uzalezniamy od dziecka, caly nasz czas itd wiec nie dajmy sie zwariowac. jesli bedziesz miala watpliwosci to po prostu sciagnij wiecej mleka i potrzymaj dziecko dluzej na butelce,albo kup modyfikowane. jeden dzien bez cycusia dzidzia przezyje ;) a Ty chociaz troche bedziesz miala z zycia. tylko po weselu odciagnij "pierwsze" mleko bo w nim bedzie alkohol. no nie dajmy sie zwariowac dziewczyny...mamy wiele na glowie, czasami chwila relaksu sie przyda...a owszem, mozna wytrzymac bez tego kilkanascie miesiecy, mozna. ale okazje takie zdazaja sie rzadko, wesela itp, a ja pierwszego synka karmilam piersia 13miesiecy bo butli nie chcial za nic...ciezko mi bylo bo jestem mloda mama i jak czasami udalo mi sie wyjsc z przyjaciolka to ciagnelo zeby sie napic piwa czy drinka, a moglam sobie na to pozwolic dopiero po 6miesiacu jak maly jadl stale pokarmy i wiedzialam, ze rano jak wstane to zamiast cycusia moge dac mu kaszke itp. nie oszukujmy sie wiec, kazda karmiaca mama ma ochote po ciezkim,gorszym i meczacym dniu wypic sobie chocby lampke wina czy jedno piwko:) wiec spokojnie,mozna wszystko tylko z glowa :)

irisson, tutaj trochę informacji: Karmienie piersią: alkohol a karmienie piersią - www.mamazone.pl . Poszukałam, bo aż sama ciekawa byłam :-). Ja to bym mimo wszystko się powstrzymała. Łyknęłabym trochę szampana na toast i tyle, spróbowałabym wina z kieliszka M (czy czasem Młoda Para świństwa nie dała :-D). Ale ja dziwna jestem i potrafię żyć bez alkoholu :-D. Tylko ten Radler w spiżarni kusi... Ale jak kocha to poczeka :-D.
Kalkulator: Stężenie alkoholu we krwi - www.liczyc.pl .

Olga, ja też jak karmię na leżąco to tak jak Ty :tak:. I tylko za pupę albo za plecy Bąbla podtrzymuję. Jeszcze mu się nic nosem nie wylało, mam nadzieję, że tak już zostanie :-D.

Ostatnia edycja:
Irrison - ja też bym nie piła ;)

Dziewczyny - kiedy wy odciągacie mleko? Ja chciałabym odciągnąć kilka porcji żeby było na wszelki wypadek jak będę musiała gdzieś wyjść i zostawić dziecko z tatą. Ale nie mam kiedy odciągnąć bo mała wypija całą pierś albo półtorej i nie ma się kiedy naprodukować...

A w ogóle to jakoś nie mogę zrobić tak żeby karmić jedną piersią przy jednym karmieniu. Ciągle jest za mało Agacie. Jakoś przy Hani nie miałam takiego problemu.... Może powinnam odciągnąć zaraz po karmieniu to może się zrobi więcej mleka? Jak myślicie?

Zylcia, ja odciągałam na razie dwa razy - za każdym razem jak Aniela pospała w nocy ok. 7 godzin i miałam mini-nawał. Mogłam to zostawić i by samo zeszło, ale przy okazji ściągnęłam i mam dwie stówy akurat na wyjście do gin. :)
Mam nadzieję, że Aniela więcej nie je :/ Franek wytrąbił 210 ml jak byłam na wizycie po połogu :/

reklama
U mnie ostatnio slabo z pokarmem, albo Maly sie wiekszy glodomor zrobil(?),oproznia 2 piersi i dalej glodny wiec tak 2 razy dziennie butle musi dostac...Wczoraj np.oproznil 2 cyce i wypil 120ml z butli:eek:Ciekawe ile za miesiac bedzie jadl:errr:
Co do alkoholu to ja narazie jakos nie mam ochoty, przez cala ciaze wrecz mnie odpychalo.Ale gdybym miala isc na wesele czy tym podobna impreze to gdybym wiedziala ze Maly nie bedzie jadl z cyca przez tyle godz to moze pozwolilabym sobie na cos delikatnie oczywiscie, lampka wina, piwo, dla towarzystwa, za zdrowie...Przeciez przez cala noc juz by dawno ,,wyparowalo''z organizmu;-) No ale narazie nie mam takiego problemu, nie szykuje mi sie w rodzinie wesele ani zadna taka impreza ;D

Ostatnio mam pokarm tylko w lewej piersi, w prawej ledwo ledwo...A przystawialam do dwoch...Z tego wszystkiego jeden cyc mam wiekszy ,drugi mniejszy .Dziwnie to wyglada:-D

Do góry