reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią, dieta mam karmiacych:)

Soja uczula rownie czesto jak bialko mleka krowiego, dlatego lekarze czesto odchodza od wypisywania recept na mleko sojowe dla dzieci i od razu wypisuja recepte na hydrolizator. Do trzeciego miesiąca życia, ze względu na niedojrzałość śluzówki, nie powinno się podawać białka sojowego. Niemowlęta z alergią wielonarządową nie powinny dostawać mleka sojowego - co czwarte dziecko uczulone na białka mleka krowiego jest też uczulone na soję.
Mama karmiaca piersia dziecko z podejrzeniem skazy bialkowej powinna raczej sama pic hydrolizator niz mleko sojowe. Choc oczywisnie nie kazde dziecko sioe na nia uczuli tak jak nie kazde ma skaze bialkowa.

podpisuje sie pod tym obiema recami :-):tak:

dodatkowo produkty sojowe nie sa obecnie polecane dla dzieci ze wzgledu na zawartosc fitohormonow - np. odpowiednik zenskiego estrogenu bodajze - dlatego nie powinno sie dawac soi szczegolnie malym chlopcom :tak::tak:

no i jak sie o tym dowiedzalam to Jasiek ma mocno ograniczone mleczko i deserki sojowe a zaczelam mu kupowac wersje ryzowe... mam nadzieje ze za jakis czas nie zaczna krzyczec ze ryz tez szkodliwy ;-/

reklama
A u mnie znów chyba przezięboine piersi, ból jak chole..,:szok: najgorsze, że Młody nie tknie butelki:no: i nawet jak odciągnę to na nic. Będę wyc jak Mju i czekać na właczenie obiadków i deserków, modlac się żeby chciał jeść z łyżeczki.

Pomyśleć, że w szpitalu był karmiony tylko butlą:-:)-(

MAJAAM- wspolczuje:zawstydzona/y: a jak to przeziebienie sie objawa, cala boli??

ja w razie jak bede musiala dokarmiac sztucznym na noc to nawet nie wiem czy pociagnie z butelki, herbatki nie chcial:no: no ale moze jak glodny bedzie ro sie przekona

Szczypie, ciągnie, piecze, kłuje jednocześnie jak sę mały podpina, to klnę jak szewc i łzy same lecą.Do tego są drazliwe i jak przytrzymuję, a dotknę paznokciem, to znów ból. zapalenia nie mam, bo nie mam gorączki.

Bardziej mnie dręczy ta niechęć do butli.jak miałam pękniete naczynko, to jeszcze jadł, a teraz nic z tego, pluje, wrzeszczy, wykręca się.

Ostatnia edycja:
Ja miałam zapalenie bol jak nie wiem ale gorączki brak było .Byłam u lekarza i stwierdziła ,że zapalenie -początki .
Mo ja mała prawie od poczatku dostaje z butli herbatke i pije ,ale np. mleko jak dostanie raz to ok ale jak musi dostać drugi raz z rzędu to już nie chce krzywi się .Jak juz jest strasznie głodna to zje za drugim razem zje ,ale najwyżej 90ml i jak w końcu się zjawie to zaraz chce cyca :-)Szkoda mi jej a za miesiac musze kończyc karmić bo musze do operacji sie szykować:-:)-:)-(

Majaam współczuje - oby ci sie polepszyło niedługo;-)

ale to od chłodu, przewiania Ci sie tak porobiło?

Ja jak nie raz wychodze na dwór i się za lekko ubiorę to czuje jak mnie cycuchy bolą:-(

a pochwale sie ze mam 120 i 100ml mrożonki mlecznej:-Dto chyba przez szczepionke i sennosc mojej Niuńki udało mi sie odciągnac tylem no i jakos teraz czasami najada sie tylko jedna piersia albo jedna i drugiej troszke, a nie tak jak kiedys ze dwie opróżniała, przestawało leciec i sie wpieniała namaxa:-p

ale jakas paranoja mam laktator avent i tam wychodzi np. 125 ml - przeleje to do woreczka medeli(mam nadzieje ze to przelewanie nie zaszkodzi) i tam juz na miarce wskazuje150 ml, niezła niezgodnosc :shocked2:

MALBERTKA- ciesze sie ze tak sie u Ciebie unormowalo i ze nawet odciagac sie udaje:tak:
u mnie niestety jakos ostatnio laktacja wieczorami slaba, nawet mysle o dokarmianiu,
a bylo tak fajnie-bezproblemowo do tej pory:-(

MAJAAM- wspolczuje przeziebienia, a czym leczysz?

Majaam współczuje - oby ci sie polepszyło niedługo;-)

ale to od chłodu, przewiania Ci sie tak porobiło?

Ja jak nie raz wychodze na dwór i się za lekko ubiorę to czuje jak mnie cycuchy bolą:-(

a pochwale sie ze mam 120 i 100ml mrożonki mlecznej:-Dto chyba przez szczepionke i sennosc mojej Niuńki udało mi sie odciągnac tylem no i jakos teraz czasami najada sie tylko jedna piersia albo jedna i drugiej troszke, a nie tak jak kiedys ze dwie opróżniała, przestawało leciec i sie wpieniała namaxa:-p

ale jakas paranoja mam laktator avent i tam wychodzi np. 125 ml - przeleje to do woreczka medeli(mam nadzieje ze to przelewanie nie zaszkodzi) i tam juz na miarce wskazuje150 ml, niezła niezgodnosc :shocked2:
Ja robie tak samo:-) Mam laktator Aventu i przelewam do woreczkow medeli:-) Tu mi tak polozna poradzila wiec chyba jest ok:tak:
A ja jak nigdy nic nie moglam sciagnac tak teraz mam 10 woreczkow zamrozonych ( nie wiem tylko ile ml bo tak jak u Ciebie MALBERTKA jak przeleje z butli 125ml to w woreczku mam 150ml mleczka:-D:-D A co do odciagania to jak zaczelam czuc wyplywanie pokarmu to sie zorientowalam ze jak Alex ciagnie cycka to pokarm wyplywa a jak laktatorem dzialam to nie stety nic nie leci:confused2: Wiec teraz robie tak: jednego cycka ciagnie maly a drugi odciagam laktatortem:tak: I tak leci ze hoho...:-D:-D W 3min mam cala butelke! A bez malego niestety nie odciagne nic!!!!

Mewa, a czy Adaś budzi się w nocy często i głodny? Bo moja mała np. dzisiaj spała 10 godz. jednym ciągiem bez budzenia się na jedzenie, a przed snem wiele nie pojadła. Ostatnio je co 1,5 godz. po trochę a przed spaniem juz nie mam jej co dać bo pustki. Coś sobie tam jednak zawsze podciągnie, ale w nocy wcale nie wstaje częściej niż gdy wcześniej karmiłam ją z " pełnej" piersi.

reklama
Do góry