reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie piersia/butelka, dieta mam:)

sumka - Nie az tak to nie, chodzi bardziej o min. 90 minut, na razie udaje sie co 180min, zobaczymy co dalej....
no i nie jem nabialu..musze czytac co jest w skladzie produktu na opakowaniu i juz sie pozegnalam wlasnie z ciasteczkami...buuuu
beata - ja tez nieraz pare razy odbijam Mateuszkowie, szczegolnie na poczatku, bo sie nalyka powietrza jak zaczyna ssac...

reklama
estem mamą 1,5 miesięcznego Maciusia.
Od 3 tygodnia życia dzidziuś płakał wieczorami i nad ranem przejawiał wszystkie objawy kolki.
Od tygodnia płacze przy każdym karmieniu (piersią) i około pół godziny po karmieniu.Pręży się i płacze.Raz ściągnęłam pokarm do butelki i zjadł bez płaczu ale za moment było to samo. Podawałam mu preparaty dostepne na kolkę :Infacol, wode koperkowa, Plantex, Esputicon, Debridad...............jak na razie bez efektów, pare razy miał lekko zieloną kupkę,czasem spieinioną, ale to było sporadyczne. Dzidziuś krzyczy coraz głośniej, nie pomagaja masaże kapiele,a czasem nawet termometr.
Moja dieta jest bardzo uboga , na pewno nie jem niczego co by mogło mu zaszkodzić.
Może ktoś może nam pomóc....i wie jak temu chociaz troche zaradzić

Sumka- wydaje mi sie ze Mateusz nie ma kolek juz, tylko gazy, bo nie placze jak kiedys...W razie gdyby mial mam podawac Gripe Water - stosowalyscie????
Co ile karmicie maluchy liczac od poczatku karmienia do poczatku nastepnego??? Ja co dwie godziny...

agles...bylas u pediatry????Moze ma jakas alergie maluch?? albo zle ssie czy jest zle przystawiony do piersi i mu nie elci???

Ja mam pytanie do mam karmiacym sztucznym mlekiem - czy przed podaniem te podawane mleka w pewien sposob testowalyscie? Ja karmie tylko piersia ale kupilam Enfamil w saszetkach na droge bo pomyslalam ze moze nie zawsze bedzie mi wygodnie wyciagac piers na lotnisku albo w samolocie podczas podrozy i wole miec wode i mleko w zapasie. no i teraz zastanawiam sie czy podac malemu juz dzis wieczorem butelke czy to niekoniecznie? Z butelki pic umie bo na wyjscia odciagalam pokarm i karmilam, zreszta teraz tez wezme dwie takie buteleczki z pokarmem, ale tym razem dla zabezpieczenia wezme tez proszek. Wnajgorszym wypadku jedynie nie zechce pic czy moze byc inny problem?

Ania76 ja karmilam wczesniej co 2,5-3 godziny a teraz ciut czesciej bo co 2-2,5. to z tego wzgledu ze w nocy maly wiecej sypia i domaga sie chwilowo troche wiecej w dzien a szczegolnie popoludniu. Od 14 do 16 to wogole wisialby ciagle na piersi ;D Wydaje mi sie ze to mleko nie zawsze jest jednakowo wartosciowe bo po nocy pocignie 20 minut i jest ok a im dalej w dzien tym dluzej.

Agles ja nie mam pojecia co ci poradzic. Moj od czasu do czasu marudzi ma lepsze i gorsze okresy ale calosciowo da sie przezyc. Moze z czasem bedzie lepiej. Jak to mowia byle do czwartego miesiaca choc rzeczywiscie dziecka szkoda w miedzyczasie.

ale dzis marudze na tych watkach... ::) wszedzie zagladam....mam tu tez jedno pytanie..troche glupie ale co tam.. od paru dni mam chrapke na piwko...i tak sie zastanawialam czy moge wypic takie sobie jedno zimniutkie BEZALKOHOLOWE????

Patrycja ja piję piwko regularnie w każdą sobotę odkąd Kubuś skończył 1 tydzień ;D za zgodą położnej i dodam że nie mam tu na myśli bezalkoholowego ;D a Kubuś i mama czują się po nim świetnie. ;D

Aniu przepraszam ze nie odpisalam wczesniej na temat jak dokarmiam Eliaszka. Ja szczerze mowiac kombinuje w zaleznosci od tego jaki ma w danym momencie apetyt i jak jadl przy poprzednim karmieniu. Zazwyczaj robie butelke 60 lub 90 ml ale mieszam przy np 90 ml w ten sposob :50- 60 ml mojego mleka + 40ml wody mineralnej przegotowanej + 1- max 1,5 miarki Bebilonu. Nigdy nie przesadzam z Bebilonem bo nie chce utuczyc 'amerykanskiego klocka' ( bez urazy ). Nawet jesli musze zrobic flaszke bez mojego mleka to na 100ml - 110ml wody daje nie wiecej niz 3 miarki bebilonu.
Dokarmiam go butelka w nocy i 1 najwyzej 2 razy w ciagu dnia czyli wychodzi maksymalnie 4 razy na dobe ( po najwyzej 90 ml ) bo staram sie zeby byl na cycusiu jak najdluzej ;)

reklama
Aniu - mnie nasuwa się jedno pytanie - po co w ogóle masz ddokarmiać - nawet te 20 ml skoro masz tak dużo mleczka? Dale mnie to bez sensu ale może nie znam powodu, co ci na to powiedzieli?

angles - znajdź dobrego pediatrę a najlepiej pediatrę - alergologa, dziecko może mieć np uczulenie na gluten albo silną alergię na jajka - a to trudno wyeliminować z diety jak się nie wie bo to jest prawie we wszystkim!!!

Cicha - u mnie zaczyna się podobnie - rzadziej je w nocy, częściej w dzień :) dziś przespał około 5 h - dla niego to rekord!!!

Do góry