reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Czytam was dziewczyny i ciesze sie ze mam takiego grzecznego malucha tfu tfu... Je srednio co 3 godziny, grzecznie spi i coraz czesciej zdarza mu sie swiadomie czuwać i coraz czesciej usmiechac jak slyszy nasze glosy. W nocy je o 23 i o 5 rano wiec jest OK. Owszem zdarzaja sie mu marudne chwile lub kolki ale moze ja juz jestem madrzejsza przy trzecim dziecku nie denerwuje sie tak to i dziecko jest spokojne, bo jak wspomne Anie...

reklama
Dziewczyny mam pytanie, byłam dzis u pediatry z moim trzytygodniowym synkiem. Powiedzial mi że dziecko jest przekarmione,powachal jego kupke i powiedzial ze pachnie kwasno. Mam robic wieksze przerwy miedzy karmieniami bo dziecko nienadaza trawic i ma gazy. Ma tez kilka krostek na policzkach i on powiedzial ze to tez od przekarmienia. Słuchajcie czy to mozliwe, pierwszy raz o tym slysze. Mały ogolnie jest spokojny, czasami przy karmieniu wierga nożkami i rzeczywiscie mam gazy i to czesto. Sam nie wiem co o tym myslec.

ja rownież nie bardzo zgadzam się z opinią tego lekarza... Mój Maluch także jest żarłoczny i bywa zagazowany - wątpię jednak,że jest to powód tego,że często je.... no i te krostki - na moje oko jakaś dziwna teoria ...no jest jeszcze taka kwestia, że krostki są różne.. Mateusz także ma krostki np. w miejscu, w którym ma w buźce smoka. Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym lekarzem. Ostatnio u mnie był lekarz i powiedział, że wszystko jest ok. Jak Dziecko ma gazy to dobrze położyć je chociaż na chwilkę na brzuszku, położyć na brzuszku coś ciepłego (np. wyprasowaną pieluszkę), pomasować brzuszek, lub ponosić go w pozycji w takiej jakie mieszkał sobie w brzuchu - tak jak się trzyma kociaka :tak: można wtedy masować brzuszek lub lekko go nawet nacisnąć - Mateuszowi to pomaga

Dzieki dziewczyny, musze sie skonsultowac z innym lekarzem. Te krostki to sa najpierw czerwone i malutkie a potem sie robia ciut wieksze z bialym czubkiem i zasychaja. Ale wydaje mi sie ze malego to nie swedzi bo sie nie drapie. Nie jest ich duzo bo z 7 na jednym policzku, z 5 na drugim.

Dzieki dziewczyny, musze sie skonsultowac z innym lekarzem. Te krostki to sa najpierw czerwone i malutkie a potem sie robia ciut wieksze z bialym czubkiem i zasychaja. Ale wydaje mi sie ze malego to nie swedzi bo sie nie drapie. Nie jest ich duzo bo z 7 na jednym policzku, z 5 na drugim.

a może to są potówki ???

Wiesz, nie wiem jaka jest norma jeżeli chodzi o ilość. Mat ma kilka ale bardziej na główce. Jeżeli jest ich wiele to powinno się zrobić badanie krwi - czy oby jakaś bakteria się nie przypałętała - dlatego też skonsultuj się z innym doktorkiem

Tak a propos przekarmiania lub nie-jesli odciaga sie pokarm,to ile taki przecietny noworodek zjada?Ja odciagam od wczoraj po calej buteleczce 125ml i dzis M z duma nakarmil Majke;-) -wypila 90ml.To chyba calkiem niezle,nie?Zwlaszcza,ze zaraz zasnela i grzecznie jeszcze spi.
Behemotku-tak wiec reczny laktator aventu mi pasuje,jestem b.zadowolona,choc na poczatku troche bolalo.Z tego wszystkiego zapomnialam dzis kupic kapusty na oklady,bo piers juz mniej boli.Wczoraj zlecialo z niej tylko 25ml,a dzis juz 50ml-dociagam jeszcze z drugiej i mam cala buteleczke:-)Ale Ty,biedna sie nacierpialas z tym zastojem....Ja nie dawalam rady masowac i nikomu nie dalabym dotknac.
Dzis zakupilismy smoczek o ksztalcie sutka i bedziemy go wyprobowywac,bo wczoraj Majka dala nam niezle popalic.....Caly dzien musiala byc na rekach,przy cycu,a i tak bez przerwy ssala sobie piastke lub mojego malego palca.No i przerazliwie plakala jak tylko sie ja na chwilke odlozylo,nawet do przewijania.A przy kapieli....jakby ja ktos ze skory obdzieral.Wszystko trzeba bylo robic na raty,z przerwami na podnoszenie i tulenie....Jeszcze nie bylismy na spacerku,ale dzis w takim razie zarzadzilam wspolny wypad do supermarketu i jak tylko wlozylismy ja do fotelika samochodowego-CISZA.Przespala cala droge i spala,spala,spala.Musialam ja budzic na pierwsze mleczko z butelki(odciagniete).No i z butelki tak ladnie wypila,w 5 minut,a nie w 50,jak przy cycu.I odlozylismy ja do lzeczka i spi!:-):-) Juz 2 godziny (a wczesniej w foteliku az 4godz.).

Ostatnia edycja:
a mój maluszek zaczął sam sobie dawkować mleko:tak: czasami po 30 minutach potrafi zapłakać o cyca by tylko się napić po kilku łykach sam cyca wypluwa także mojemu synkowi przekarmienie nie groźne:tak:

A ja dziewczyny mam pytanie co do diety mamy karmiącej.
Już sama nie wiem co mog jeść. Wiadomo że nie mogę kapust i wzdymających. Ale czy można jesć rzodkiewki , dynie , kalarepki, cukinie, paprykę. Może macie na ten temat wiedze, bo nie chciałabym mieć problemów z kolkami.

Eliza, mozna o ile jest na nie "sezon" a nie sa nowalijkami - nowosciami na rynku.. Tylko wez utraf z ta sezonowoscia teraz kiedy prawie wszystko jest dostepne caly rok............

Elizka ja rozmawiałam z laktacyjną w klinice i np. kalarepki narazie raczej nie próbować:confused: zbyt ciężkie dla maluszkowego żołądeczka, na mojej Mai wypróbowałam dżem z aronii i biedną bolał brzuszek a zjadłam maleńką kromeczkę posmarowaną odrobiną dżemu, wstrzymać się należy tak jak piszesz ze wzdymającymi, czyli kalafior, brokuły, fasolka, bób, moja mała ładnie przeszła "test" na panierowane piersi z kurczaka:tak: jutro próbujemy pomidorka :-D
jeden plus diety - szybko powinna lecieć waga w dół :-)

reklama
Flexy, a ja mam inne doswiadczenie z brokulami - one nie sa wzdymajace - co do zasady, nawet powinno sie je podawac jako jedne z pierwszych warzyw... A wstrzymalabym sie z pomidorkiem....

Do góry