reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Zuzkus! Mam pytanie dotyczące Isomilu 2. Mój Franek był na piersi rok, potem zaczełam mu dawać zwykłe bebiko, ale miał bardzo rzadkie kupki. Lekarka kazała mi przejsć na bebilon HA - nic się nie zmieniło. Od momentu kiedy przestałam karmić piersią, Franek non stop ma katar, bez innych objawów. Leczę go od 2 miesięcy i nic nie działa. Lekarka powiedziała, że to może być alergia i wypisała mu Isomil. NA isomilu kupki są uformowane, ale cuchną koszmarnie. Ten zapach przypomina jakąś ochydną chemię, coś potwornego. Czy Ty też zaobserwowałaś coś talkiego po Isomilu??

reklama
Króliczek jest bardzo delikatny z pewnością będzie smakował Antosiowi :tak:
Jasio uwielbia jabłko z marchewką lub bananem - poprostu krzyczy jeszcze :-D niezależnie od firmy ale zupki najbardziej smakuja mu Hippa

A my dzisiaj zjadłyśmy miseczke kaszki bananowej :-) tzn. Dobrusia kilka łyżeczek, a mama resztę :-p
i do tego mała wsunęła pół długiego chrupka kukurydzianego (nie dawaliśmy do gryzienia, ale do lizania i ssania, żeby nie udało się jej dużego kawałka odgryźć), ale jej smakował :szok:

dzięki dziewczyny odnośnie rad co do firmy :tak: mała próbowała ziemniaka z dynią z hippa, ale jej nie smakował :sorry: no i słyszałam, że obiadki bobovity są dobre, a okazuje się, że niekoniecznie... też nastawiam sie na gotowanie dla małej, ale ostatnio jak zrobiłam specjalnie dla niej zupke i nie chciała, to stwierdziłam, że na razie próbujemy słoiczków :sorry:

a do mam gotujących mam pytanko... czy dajecie coś oprócz warzywek do zupek, tzn. przyprawy, tłuszcz itp. ?

Ja kupuję Gerbera i Hippa i kaszki Nestle. Co prawda Staś je dopiero 7my dzień. :-) Ale już załapał o co chodzi z jedzeniem, bo jak tylko widzi, że siadam koło niego z łyżeczką i zupką to nerwowo otwiera buźkę i sobie pomrukuje. :-D

Mata, ja na razie nie gotuję, tylko kupuję słoiczki, ale jak gotowałam na początku Wojtkowi, to głównie warzywa na parze (wtedy nie potrzeba tłuszczu) i bez przypraw. Teraz juz wszystko je.:-)

Magdziarko
, a jak sobie radzisz z tymi zupkami jesli chodzi o ilość. Bo przecież nasze maluszki mało jedzą. Czy gotujesz na kilka dni to samo? Czy dajesz Antosiowi, a resztę zjadają pozostali domownicy? Ze słoiczkami jest taka wygoda, że można żywić dziecko bardzo różnorodnie (przynajmniej starsze - codziennie coś innego). Jaką masz metodę?

Mata może istotny jest po prostu smak a nie firma bo moja tez dziś za bardzo nie chciała dyni z ziemniakiem a potrafi zjeść cały słoik zupy jarzynowej z tej samej firmy.
Podobno można dosładzać zupki żeby były lepsze ale nie wiem czy można cukrem czy glukozą ?

U nas dziś była dynia z ziemniaczkami. Sama gotowała i małemu bardzo smakowała. Ale nie moge Domisia karmić zupką na głodnego , bo się nie daje. Najpier musi być cyca potem po ok 30 minutach moge dawać zupkę:baffled:

gotując zupkę dodaje do niej łyżkę oliwy z oliwek...dodawałam masełko ale niestety pojawiła się wysypka:baffled: a szkoda bo widać że małemu smakowało:sorry:

reklama
a do mam gotujących mam pytanko... czy dajecie coś oprócz warzywek do zupek, tzn. przyprawy, tłuszcz itp. ?

Ja dodaję według wskazówek pediatry olej rzepakowy.Nie solę nie przyprawiam. Dodaję natkę zieloną

Magdziarko
, a jak sobie radzisz z tymi zupkami jesli chodzi o ilość. Bo przecież nasze maluszki mało jedzą. Czy gotujesz na kilka dni to samo? Czy dajesz Antosiowi, a resztę zjadają pozostali domownicy? Ze słoiczkami jest taka wygoda, że można żywić dziecko bardzo różnorodnie (przynajmniej starsze - codziennie coś innego). Jaką masz metodę?

Monia gotuję na dwa dni. Daję 1 marchewkę, kawalątek pietruszki, 1 ziemniaka i raz kalafiorka, raz brokułka, raz pora. Zupki wychodzi mi ok 150 ml. jest średnio - gęsta. Czasem dorzucam łyżeczke kaszy manny, czasem odrobinę ryżu. I taką zupkę podaję, jak nie zje ( najczęściej nie zjada) to wylewam reszte.

Do góry