reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

Wczoraj ściągałam mleko z prawej udało się 50ml z lewej 10ml a dzisiaj z obydwu ledwo 30ml :baffled: może to przez to że mały co godzinę lub krócej opróżnia je.
Dzisiaj w nocy dałam mu z butli 30ml później jeszcze dostawiałam do obu piersi i spał 4 godz. obudził się dostał pierś i spał jeszcze 2godz. później zostawiłam go z mężem musiałam jechać załatwić sprawy i jak się obudził dał mu butlę 30ml pospał z godz. jak wróciłam nakarmiłam go z obu piersi i śpi od 14 czyli już 2,5godz.
W lodówce mam jeszcze 30ml na noc.
Zastanawia mnie tylko dlaczego tak mało udaje mi się ściągnąć na sztucznym mleku pisze że w 4tyg. dziecko powinno wypijać ok. 120ml ale w 5 karmieniach mój średnio jest przystawiany ok. 16 razy może to przez to że je bardzo często ale chyba mało.
Moje piersi tylko rano są pełne i to nie zawsze obydwie a tak normalnie są miękki ale jak sprawdzam czy jest mleko to jest.
W poniedziałek mam wizytę u lekarz to dowiem się czy mały coś przybrał czy będę musiała go jednak dokarmiać.
Jak się urodził ważył prawie 3600 i na oko widać że urósł.:-):tak:

reklama
buzi@k jezeli chcesz zwiekszyc laktacje to po kazdym karmieniu bierz pompke i pompuj 10-15min. Ja tez mialam takie dni ze tylko 30ml sciagalam :-( zaczelam wiec pompowac po 10min (za kazdym razem po karmieniu, w dzien i w nocy) i juz na nastepny dzien 60ml lecialo :tak: teraz dochodze do 90ml :-)
Mi polozna mowila ze dzidzia powinna jesc 120ml na 4godz, czyli jak spi 2godz to powinno jesc 60ml. (ale to polozna angielska)

Mam pytanko, czy jak karmicie to na jedno karmienie dajecie tylko jedna piers czy przysadzacie do dwoch?? Zaczelam malemu sciagac mleczko i w nocy karmie butla po 100-110ml :szok: i spi mi 3-3,5godz w dzien daje cyca i maluszek albo spi tylko 2godz albo wogole nie spi, jest na "czuwaniu" Zastanawiam sie czy oby nie zjada za malo :-(

Ostatnia edycja:
ADAS - ja daje na jedno karmienie tylko jedna piers....i maly potrafi przespac po niej nawet 5 godz. (a nie karmie dluzej niz pol godz.).
Pani dr ktora udziela mi porad laktacyjnych twierdzi, ze laktator nigdy nie sciagnie tyle mleka co dziecko....dziecko spokojnie 2 razy wiecej, wiec nie ma sie co sugerowac tym ile sie sciaga, bo niby w cycach i tak jest wiecej mleka....Hmmm ile w tym prawdy nie wiem ;-)W kazdym razie ja zauwazylam ze maly z pewnoscia sciaga skuteczniej niz laktator - tzn rownomiernie z calej piersi :tak:

A tak poza tym....u nas bylo by tak pieknie gdyby nie to bekanie, prezenie sie, bol brzuszka itp :baffled:

Ja tez daje jedna piers na jedno karmienie ale zaczelam sie bac ze moze nie wystarczy :-( to prawda co mowisz, Adas jak potrafi zaciagnac to mi z piet nawet mleko wyssie :-D
Co do beczkow i prezenia to u mnie juz sie troszke polepszylo :tak: troszke, bo dzisiaj znowu co zjadl to zwrocil :wściekła/y: moze to wczorajsze kiwi :-(

adas ja tez daje jedna pierś, od 3 dni nie dokarmiam bo mamłemu starcza cyca:tak:co mnie bardzo cieszy, mały tez potrafi spac po tym nawet 4-5 godzin.
buziak a może przechodzisz kryzys laktacyjny? A jesli nie to wypróbuj metody adaś13 oby ci pomogło:happy:

Ja to daję mojemu, jedną jak się zaczyna rzucac to drugą. Zdaja porządnie bo później prawie pusto w latatorze a do tego minimum 60 wypija mieszanki. Jak już to wszystko wypije wraca do cysia by zasnąc. :baffled:

tajchi ciebie pytam bo ty tez w UK jestes. Jaka mieszanka dokarmiasz i jak to robisz? mieszalas ze swoim mleczkiem czy osobno po cycusiu podawalas??

Wydaje mi się że to ściąganie faktycznie poprawia laktacje :-) ściągam ale nie po każdym karmieniu i już widzę różnice w ilości mleka piersi częściej robią się takie jak rano tylko muszę zaopatrzyć się w inny laktator bo ten co mam trochę słabo ściąga więcej leci jak ręcznie pąpuje.
Dzisiejsza noc należała do udanych :-) usnął o 22.00 i spał do 0.30 obudził się o 3.00 przez 45min nie spał jak usnął to budził się na karmienie o 5.00, 8, 10.30 i już nie spał ale grzecznie leżał w łóżeczku, leżaczku lub u męża na rękach.
Od 15.30 spał do 19.00 po karmieniu spał jeszcze do 21.00 a teraz grzecznie leży w leżaczku.:happy:
Ciekawa jestem jak będzie w nocy jak on taki wyspany :dry:

adas13
jak mały je co godzine zakładam że średnio 30ml to w sumie wyjdzie 120ml przez 4 godz:tak:

reklama
buzi@k ciesze sie ze lepiej u ciebie z produkcja mleczka, jeszcze troche a bedziesz prawdziwa mleczarnia :-D (mnie tak zartobliwie nazywaja)

U nas jakis kryzys, Adas caly czas placze, to chyba nie sa kolki, ale caly czas placze :-( jest taki strasznie rozzalony, trzeba go brac na rece i po chwili sie uspokaja, ale trzeba chodzic bo jak sie przystanie na dluzsza chwile albo usiadzie to znowu panika :szok: placz i wrzask :baffled: Masakra tak jest od 8godz :-:)-:)-( Czy to jakis kryzys?? Maluszek ma 4 tyg wiec moze to jakis przelom?

Do góry