reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

buzi@k ja przechowuje mleko w woreczkach medeli. Piers jest niby pusta, musisz pompowac przynajmniej 10 minut albo wiecej i mleczko naplynie. Co do porcji do zamrozenia to nie wiem jaki duzy jest Twoj maluszek, ale 3 tygodniowe dziecko wypija chyba pomiedzy 60-100ml jednorazowo. Zamroz sobie jedna wiekasza porcje i podaj mu z butli, zobaczysz ile jest w stanie wypic.

reklama
dziewczyny powiedzcie mi ,czy Mały może za dużo zjeść???? Wczoraj dostał cyca a z pół godziny znowu wołał jeść dałam więc mu jeszcze 70ml z butli(w sumie tyle mi się nalało,ale myslalam,że nie zje wszystkiego) mógł sie za bardzo najeść, czy jakby był najedzony wypluł by butelke,w nocy masowałam mu brzuszek i nie wiem czy to z przejedzenia czy kolka Go męczyła

Tajchi co do jedzienia za duzo to ja nie mam pojecia, mysle ze jakby sie przejadl to by zwymiotowal. Ja sama nie wiem ile moja zjada, czasem potrafi dluugo siedziec przy cycu i dalej glodna, a czasem 10 min i juz wypluwa cyca i pieknie usypia.

Tak w ogole to nam udalo sie z piersia, nie mam z tym zadnych problemow. Majeczka odrazu umiala pieknie ssac, nawet mi sutkow nie podraznila :). Na razie karmie tylko cycem i chyba jej wystarcza. Mam nadzieje, ze tak bedzie caly czas.

Mój synek wczoraj od ok. 12 był marudny i płakał :-( a jedynym uspokojeniem było przystawienie go do piersi przy czym trochę pojadł i usypiał po chwili budził się z krzykiem i tak w kółko karmiłam go chyba z 16 razy. :baffled:
W żaden sposób nie mogłam go uspokoić branie na ręce, kołysanie, przytulanie kompletnie nic nie działało tylko cyc.:tak:
Więc chyba mu nic nie było tylko chciał się przytulać.:dry:
Ok. 1 w nocy się złamałam i dałam sztuczne mleko:baffled: (myślałam że może jest głodny) zrobiłam 90ml myśląc że wszystko wypije a on wypił tylko 20ml i to z wielkim trudem położyłam go do łóżeczka mając nadzieję że wreszcie uśnie a on po 30min. zaczął płakać dałam mu cyca i spał 4godz. obudził sie pocycał i znowu spał 3 godz.
Dobrze ze chociaż w nocy ładnie śpi.
Mleko tez mam więc nie mam pojęcia co mu mogło być.
Czy wasze dzieciaczki tez mają takie dni że cały czas chcą cycać :confused:
Dzisiaj już ładnie w dzień spał i nawet dał mi zrobić obiad.

buzi@k spokojnie moje malenstwo jest w tym samym okresie tez 3tydzien :baffled::baffled: . Rano do poludnia caly czas marudzi. Placze i trzeba go brac na rece i rozmawiac. Po poludniu czas na sen ok 3godz i na wieczor znowu syrena mu sie zalacza :crazy:, to raczej nie z glodu ale chyba z nudow, dziecko ma wtedy taki specyficzny placz. Jezeli Adas nie spi to dostaje cyca co 2 godz i to tylko przez max 30min dluzej nie ma sensu bo cyc to nie smoczek (jezeli oczywiscie dobrze jest przystawiony i duzo polyka).
Co do sztucznego mleka, to moze odciagnij sobie mleczko rano (wtedy zazwyczaj masz pelne obie piersi) i mozesz je trzymac w lodowce przez 48godz (choc bezpiecznie jest tylko 24). Ja codziennie mam awaryjna butelke 90-100ml mleczka, to w razie jak chcialabym sobie pospac albo isc na spacer, poprostu odpoczac. albo jak martwie sie ze maly nie je wystarczojaco z piersi to odciagam i daje z butli, mam pewnosc ze przynajmniej raz dziennie zjadl tyle ile powinien :tak:
Uzywam butelek Tommee tippee i Adas nie czuje zadnej roznicy miedzy butla a cycem :-) to samo smoczek Tommee, moge mu na zmiane wkladac butle smoka i cyca i malec nie czuje roznicy :happy:
ale sie rozpisalam:-D

A jak u Was wygląda ulewanie, u nas czasem tylko taka strużka mleka wylatuje kacikiem ust a czasem większa ilość robi hlust, nie wiem czy to normalne taka większa ilość, czy to nie wymioty?

dombar moj przez pierwsze dwa tyg wymiotowal po kazdym karmieniu, tzn takie pawiulce rzucal,oraz budzil sie z placzem trzeba bylo go podniesc i znowu wymiotowal :-( Te wymioty to chyba od jablek albo bananow, przestalam je jesc i teraz jest tylko ulewanie :tak: czyli tak jak piszesz, jak sobie lezy to wylewa mu sie kacikiem ust, i czasami jak za duzo sobie pociagnie to zaraz po odstawieniu od piersi zuci malym pawiulcem zeby pozbyc sie nadmiaru mleczka :-D dba o linie hihihi To sa calkiem normalne zdrowe objawy. Jezeli dzidzia zacznie Tobie zwracac po kazdym jedzonku to przypomnij sobie co jadlas jakies 6godz przed karmieniem. Adas ostanio znowu zaczol wymiotowac i tak przez 4 karmienia z rzedu, okazalo sie ze fasolka szparagowa mu nie sluzy :szok:

U nas tez czasem sie ulewa, traktuje to jako rzecz normalna. Nie jest tego duzo i nie wyglada jak wymioty, bo nie hlusta pod cisnieniem.

Natomiast ogromny problem to odbijanie, malej nie odbija sie prawie wcale. Nie pomaga pionizowanie, ukladanie na brzuszku, masowanie po pleckach. Czasem jak tylko skonczy jesc beknie sobie porzadnie bez zadnego problemu i zabiegow, a jak sie staram to nic z tego:/.

reklama
dombar moj mały na początku wcale nie ulewał, zaczal jakis tydzięń temu, czasem nie jest to bardzo dużo, a innym razem sporo i to kilka razy nawet

malinka spróbuj mestedy która poroadziła mi połozna 5 minut karmienia odbijanko i dokarmic 10-15 min i znowu odbijanie, niektórym dziewczyną pomogło, a innym nie mam nadzieje ,że u Ciebie pomoże

Do góry