reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

clue jeszcze mi sie przypomnialo ze na zwiekszenie laktacji podobno dobra jest owsianka. Jesli lubisz platki owsiane to jedz, napewno nie zaszkodza a nuz pomoga.

aneta23 ciesze sie ze karmienie idzie dobrze. Brodawki juz nie dlugo przestana bolec.

Tajchi z tym odbijaniem to super porada.

reklama
Tajchi to prawda z tym 5 min + 15min. Moj synus strasznie ulewal, zaczelam wlasnie w ten sposob robic ze po 5 min bralam na ramie, on sobie beknol albo ulal i znowu przystawiam go na 10-15min (dluzej nie ma sensu, jak bedzie glodny to sie obudzi wczesniej).

clue i znowu podpisuje sie pod wypowiedzia kolezanki, na laktacje najlepsze jest odciaganie pokarmu po karmieniu, aby pobudzici piersi do zwiekszenia produkcji mleczka. No i wypoczynek, jezeli masz mozliwosc popros mame albo kogos zeby wziol dzieciaczka i sie nim zajmowal a tobie tylko na czas karmienia przynosil. Moja mamusia mi w ten sposob robila zebm odpoczela. Co 2godz zjawiala sie w pokuju i wolala "mleczarnia, mleczarnia!!" :-D karmilam malego i mamuska go dalej zabierala zebym sobie pospala :-)
Teraz zeby odpoczac to w ciagu dnia odciagam sobie pokarm na noc. Mama go karmi butla w nocy. Nie wiem co zrobie jak ona pojedzie do Polski, i bede sama z dzieckiem, masakra bedzie :baffled:

U mnie to chyba już nie jest problem małej ilości mleczka ale lenistwa małego.
Przy cycu usypia po ok 5 min. a jak zacznę odciągac to nawet mogę 100 po nim zdoic :baffled: A jak się obudzi z krzykiem po takim karmieniu bądź jak zacznie już pluc cyckiem przy karmieniu i podam mu butle to wydoi całośc. Ostatnio wydoił po karmieniu 130 ml i jesze na chwilę do cyca poszedł bo się nie chciał uspokoic :baffled: Więc teraz muszę męczyc go bardziej na cycu, tylko bidulek będzie głodny a ja 24 godzinny ryk w domu :baffled:
Bardzo dziękuję za pomoc :-)

moja mała terrorystka, bo wielu trudach usnęła, nie mam już siły i padam, najchętniej poszłabym spać razem z nią, ale przydałoby się coś jeszcze zjeść, bo dzisiaj było kiepsko z jedzeniem:-(. W nocy z karmieniem jest nawet ok. mała budzi się co 2 do 3 godz. i pokarm zdąży się naprodukować, jeszcze uda mi się po każdym karmieniu nocnym ściągnąć gdzieś do 80ml, ale w dzień masakra, możne dlatego,ze mała prawie wcale nie śpi:szok:, a jak uśnie, to za pół godz. znów chce, a skąd po tak krótkim czasie mam wziąć mleko:szok:
starałam się karmić tylko cycem,ale nie daję rady, dzisiaj M nie było cały dzień i jestem padnięta, bo nawet nie spałam chwilki:-(
anetko fajnie, że karmienie jest na dobrej drodze, oby tak dalej:-)
adas fajnie tak z mamą, można odpocząć, ja podobnie mam z M, tylko, ze ja jak tylko mała zaśnie, to zabierałabym się za robienie porządków zamiast się położyć, nie raz mnie M musi wyganiać do spania, tak jak teraz zamiast w końcu coś zjeść i szybko spać, ja piszę, dobrze,ze M nie ma bo by mnie pogonił:wściekła/y:
Ale juz uciekam, dobrej nocy :-)

clue masz takiego samego leniuszka jak byla moja Oliwia. Piersi to taki dziwny mechanizm, jak odciagasz pokarm to widzisz ze pompujesz niby pusta piers a po kilku minutach mleko naplywa, prawda, i mowisz ze nawet 100ml odciagniesz. Dopoki mleczko latwo lecialo to pila a pozniej juz pustej piersi nie chciala jeszcze chwile possac i postymulowac zeby mleczko naplynelo tylko sie darla. Dlatego jak przeszlam ten kryzys laktacyjny to po jej karmieniu ja wisialam na laktatorze.
adas13 naprawde fajnie jak masz bliska i pomocna przy sobie osobe caly czas. to napewno pomaga wrocic do formy i poprawia laktacje.
Gabi9 a probowalas dac Majeczce smoczek? Moze nie jest glodna tylko ma wielka potrzebe ssania i dlatego chce byc w ciagu dnia non stop przy piersi? Wiem ze latwo sie mowi, pamietam ile mialam pytan i watpliwosci przy karmieniu pierwszego dziecka, ale staraj sie nie pozwalac malej spac przy cycu. Jak tylko przestaje intensywnie ssac i tylko mamla sutek, powinnas odstawic ja od piersi. Piersi powinny maluchom przede wszystkim kojarzyc sie z jedzeniem. Trzymaj sie kochana.

Dorinko daję małej smoczka, bo czasem faktycznie, nie jest głodna, a marudzi, więc smoczek ją usypia, a później tylko pilnuję jak go wypluwa przez sen i śpi już bez smoka. Dzięki za radę, to skutkuje, a fakt faktem,ze robi sobie smoczek z piersi,ale z tym trzeba walczyć, no cóż, taki nasz los:-)

W czym zamrażacie mleko???:confused:
W nocy Szymonek śpi ładnie budzi się czasami nawet co 5 godzin i w piersiach mleka jest dużo za to w dzien potrafi w ogóle nie spać i wisieć na cycu :baffled: wtedy mleka jest mniej, więc zamierzam odciągać nocny pokarm tylko nie wiem w czym go zamrażać, chyba nie w butelkach.
Jak karmicie odciągnietym pokarmem z butelki ja raz zrobiłam sztuczne mleko bo myslałam ze jest głodny i podalam z kieliszka nie wiem ile z tego wypił bo część sie rozlała a on zaraz po chciał pierś.
Jak odciągać pokarm po karmieniu kiedy z piersi już nic nie leci:confused:

TAJCHI - ja tez probowalam tego odbijania po 5 min. - i nic z tego :no: Zaczal sie strasznie denerwowac ze mu tak szybko cyca zabieram, prezyl sie, marudzil, w koncu zaczal plakac, a i tak sie nie odbilo...szkoda :-(
BUZI@K - do zamrazania pokarmu mozna kupic specjalne woreczki albo butelki....np z aventu albo medeli.

reklama
Do góry