reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

Mamy kolkowcow wyprobujcie te metode na odbijanie jesli Waszym szkrabom nie chce sie odbijac:
po karmieniu kładziemy dziecko i kulamy je raz na 1 boczek, potem na drugi i tak ze 2 razy i unosimy. Jak w ciągu 2-3 minut nie beknie to powtarzamy kulanie.

oraz
Pijcie siemie lniane. Siemie trzeba zmielic w mlynku do kawy, 2 czubate lyzki takiego siemienia zalewa sie ciepla, przegotowana woda - 3/4 kubka, warto dodac do tego lyzeczke otrab.

Aneta23 szkoda ze jestes tak daleko bo podrzucialbym ci te nakladki medeli. Kupilam na wszelki wypadek po doswiadczeniach karmieniowych pierwszego mego brzdaca, ale tym razem nie byly potrzebne i leza sobie w szufladzie.
Tajchi fajne rady na odkladanie maluszka do snu prosto od cyca czy butli, tylko szkoda ze autor artykulu zapomnial o odbijaniu maluchow, a u nas to zwykle konczy sie rozbudzeniem a i nie zawsze sie odbije, bledne kolo u nas.
Clue jak ja mialam dosc powazny kryzys laktacyjny z Oliwia to w poradni laktacyjnej kazali mi karmic mala co 2 godziny w dzien i w nocy i odciagac pokarm po kazdym karmieniu z obydwy piersi jednoczesnie przez 10 minut. Dostosowalam sie do tych zalecen i po kilku dniach pokarm wrocil. Mozesz mi wierzyc albo nie, ale poplynela rzeka mleka, z tym ze nawet jak pokarm mi wrocil wciaz czesto odciagalam i w naszym zamrazalniku bylo tylko moje mleko bo na nic innego nie bylo miejsca. To brzmi paradoksalnie, co odciagac po karmieniu jak piesi sa "puste" i takie pytanie zadalam w poradni laktacyjnej po piewszym dniu odciagania. Odpowiedzieli mi ze mimo iz mleczko nie leci, laktator stymuluje piersi a te daj sygnal do mozgu na zwiekszenie produkcji. I tak dokladnie bylo. Jesli boisz sie odciagac z obydwy, moze sprobuj po karmieniu odciagac z jednej przez 10 minut i zobaczysz czy po paru dniach beda efekty.

reklama
madzik1388 ja już mam kuchnie zawaloną herbatkami:
dla mam karmiących
rumiankowa
na trawienie
na uspokojenie
melisa
kawa inka
i jeszcze jedna na laktacje
no i woda mineralna przy łóżku
:baffled:

no masz racje dorinka z tym odbijanie, że autor nic nie wspomniał o tym.
Ja dzis byłam w szpitalu z małym,( u mnie chodzi sie do szpitala jak jest weekend lub jest po godzinach przyjmowania przychodni), bo w nocy zacząl mi kaszlec i miał katar no i kolka go męczyła, starszne te kolki są:szok::crazy:. Ale do rzeczy doktorowa spytała jak długo karmie małego powiedziałam że nawet do 2 godzin potrafi siedzieć, dostałam "opieprz",że tak długo i kazała mi karmic 5 minut odbicie i kolejne 10-15 minut nie dłużej, bo po 20 minutach mały łyka powietrze tyle,że mały sie nie nie najada i musze go dokarmić butlą i zjada jeszcze ok 60-70ml:szok:

Ja probowalam podac malej Nutramigen, bo tez moim sie nie najada, ale za nic nie chce go jesc, juz nie wiem jakie mleko jej podac

Rozumiem że Nutramigen bo malutka ma alergie? wiem z doświadczenia że lepszy ( smaczniejszy przynajmniej) jest bebilon pepti. Moze popros lekarza zeby wypisal ci to mleko. Moja Julka rok czasu na bebilonie była i bardzo sobie chwalilam to mleko, żadnych zaparć, wzdęc ani innych cudów. Ktoś pytał jaki ma być kminek tylko nie pamiętam na którym wątku. Ja piję normalny , nie mielony , przed każdym posiłkiem, pomaga maluszkowi pozbywać sie gazów bez stękania i prężenia się na szczęscie .

U nas z karmieniem coraz lepiej :-)....od 2 dni nie bylo tego dokarmiania po polnocy, wiec tylko i wylacznie cyc :tak:
Malo tego - Filip doszedl do takiej wprawy, ze bardzo skutecznie potrafi zmiekczyc piers w 10 min. :szok: - jestem w szoku, bo nie znam tego z czasow karmienia Kuby :blink:......Choc trzymam go troche dluzej zeby porzadnie dojadl i zaspokoil ssanie. Jedyny problem to to nieszczesne bekanie :baffled:.....Na tym schodzi sie nawet godzina :confused: Jak mu sie nie odbije, to sie prezy i nie zasnie....I tak dzis karmienie o 5 - szybko i sprawnie....a z odbijaniem o 6:45 sie zeszlo :angry:

Ale ogolnie mysle ze i tak jest super....Kuba potrafil chwile jesc i domagac sie co kilkanascie minut, nigdy nie bylo wiadomo kiedy zechce znowu....
Z Filipem jest inaczej - mamy w miare stale pory karmien.....ok. polnocy, 5, 9, 12, 15, 18, 20 :tak: Na czesc karmien to ja musze go budzic....a na te nocne np sam budzi sie jak w zegarku - przynajmniej na razie ;-);-)
Zobaczymy tylko jak to wszystko ma sie do kwestii jego przybierania na wadze.

No i zeby te brodawki tak cholernie nie bolaly :no: Ran w zasadzie nie ma.....ale boli strasznie...ile to moze jeszcze potrwac jestem ciekawa....:confused:

CLUE - trafnie to ujelas z tymi obcegami - skad ja to znam :baffled: A sposoby na zwiekszenie laktacji - chyba najskuteczniejszy to jak najczesciej przystawiac do piersi....
Poza tym sa herbetki na zwiekszenie, slyszalam tez opinie ze piwo karmi (odgazowane) pomaga - ile w tym prawdy nie wiem :blink:No i niestety to co sama zaobserwowalas jest wazne - odpoczynek, relaks, spokoj.
DORINKA - u mnie nawet ta metoda nie zawsze dziala na odbijanie :no:
MADZIK - w ciagu 2 pierwszych dni po porodzie to chyba malo kto ma pokarm ;-)....laktacja musi miec czas na rozkrecenie sie. Mam nadzieje ze uda Was sie znalezc odpowiednie mleczko.
TAJCHI - widze ze dostalas taka sama rade jak ja...tzn zeby nie karmic az tak dlugo :tak:

aneta23 u nas z bekaniem tez róznie jest, ale spróbujcie,tego co mi położna powiedziala,żeby dac cyca na 5min potem bekanko i znowu przystawic do cyca, mojemu małemu bardzo szybko sie po takim 5minutowym jedzeniu odbija i potem jak doje to tez szybciutko idzie

reklama
Icedal no wlasnie u nas z tym Nutramigenem to dziwnie tak, bo lekarka sie zapytala czy ma ktos u nas alergie, ja na to ze tak bo maz ma, wiec ona przepisala nam nutramigen, ale mala alergii nie ma, wiec nie wiem po co to. Kupitam Bebilon Comfort, to jest dla dzieci z kolkami i zaparciami, i malej smakuje, ale narazie dajemy samego cyca
clue czeste przystawianie do cyca jest najlepsze, teraz jak moja mala ma te problemy z brzuszkiem to najlepiej sie przy cycu uspokaja, i tak sobie czesto ssie, to jak wczesniej mialam pokarmu tyle ile trzeba to teraz mam za duzo, musze z pielucha na cycach spac bo mi samo mleko leci i mala powodz co noc jest:-)

Do góry