reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych brzdąców piersią i / lub butelką

U nas też kupek w nocy nie ma, a sisusiów też nie wiele, więc nie wybudzam Młodego, bo on bardzo wrażliwy i by mógł już nie móc zasnąć przez kilka godzin, a tak to smacznie sobie śpi...i rośnie:-):-):-)

reklama
ja też nie przewijam, chyba że niniek mi coś marudzi to sprawdzam i jak siuśki są to przewijam. bo kupki w nocy to kiedyś się może pojawiły ale gdzieś z 2 razy. ale pobutki też mam ok. 5. dzisiaj już o 4,30 nie chciał spać. mądrasiński, bo on sobie później to odbije, a ja?????????? ;-)

a ja karmie piersa i butelka od czasu, gdy maly skonczyl 3 tyg, smoczek tez ssie i nie ma najmniejszego problemu ze ssaniem piersi, gdy tylko jest jakies 5 cm od cyca juz otwiera buzke i szuka cyca

Pytanie do mam karmiących tylko piersią.

Czy myślałyście już o wprowadzaniu glutenu ?
Czytałam, że zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia.
czy będziecie to robiły już w 5-tym miesiącu, czy dopiero w 6-tym ?
jak będziecie ten gluten wprowadzać ?
czy będziecie ściągały mleko i jakoś rozrabiały z kaszką błyskawiczną czy glutenowym kleikiem ?
czy może będzie to jakiś przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny ?
a jeśli w jarzynkach ta kasza to co ? najpierw przez jakiś czas same jarzynki będziecie podawać, czy od razu z kaszą ?
jedyne co wiem to to, że ma to być 2-3 g na 100 ml (czyli jakieś pół łyżeczki).

kurna .... może to pytanie powinno być w wątku jedzeniowym ???
skopiuję to tam też ;-)

Aga ja Ci jeszcze nie pomoge, bo chce zaczac wprowadzac cos nowego najwczesniej za miesiac. Chociaz z drugiej strony czasem mysle, ze dobrze by bylo, gdyby maly chociaz raz w ciagu dnia sie najadl kaszka i dal mi spokoj chociaz na 3 h. Bartek je niestety co 2godz., a czasem nawet po 1,5 godz. jest juz glodny. Ja juz jestem tym wykonczona i mam serdecznie dosyc. W nocy wytrzymuje jakies 3 godziny bez jedzenia, tylko ze po jedzeniu robi (akurat w nocy!!!) kupke, no i po jedzeniu czekam az zrobi do konca i go przewijam-strata czasu na sen. Zastanawiam sie, czy to normalne, ze w tym wieku dziecko je tak czesto. Do konca drugiego miesiac jadl co 3godz.
Na poczatek bede podawac kaszke na swoim mleku, a warzywa planuje wprowadzic po 6 miesiacu. No wlasnie tez nie wiem jak ten gluten wprowadzac. Nasze mleko wolno w ogole zagotowac???? Zdaje mi sie,ze nie. To jak w takim razie zrobic kasze manne na swoim mleku????

Wasze dzieci przysypiaja przy cycku?Moj nie :-( Placz oznacza koniec jedzenia :-( Niedlugo padne.

Ostatnia edycja:
Celinko u mnie tez Filip teraz częsciej je...przed tem w dzien jadl co 3-3,5h teraz nie ma szans zeby tyle wytrzymał...no a w nocy co 2goodziny choc jeszcze niedawno było co 3 lub więcej...tyle ze on w nocy przy cycu przysypia...i moze nie poje sobie tyle ile trzeba...no a w dzien poprostu jezykiem odpycha cyca...wrzasku u nas nie ma.,..
co do glutenu..nie mam pojęcia...:szok:

celinka chyb niektóre dzieci tak mają. Mój jest na nutramigenie a je co 2-2,5 godz w dzień a podobno na sztucznym powinien wytrzymać 3-4 godz Tyle to on wytrzymuje tylko w nocy jak go porządnie nakarmię przed snem. Daję mu butlę 0,5 godziny przed kąpielą i zaraz po kąpieli, a potem spać. A może dokarm go jak przyśnie. Ja tak robiłam jak Kuba jeszcze cycał niestety z butelką się nie udaje.:-(

reklama
aga_q - ja wprowadzę gluten jak mała będzie miała 4,5 - 5 miesięcy :tak: ja chcę to podać z moim mlekiem, ale podobnie jak Celinka zastanawiam się jak, czy najpierw ugotowac kaszkę mannę na wodzie i pomieszać z moim pokarmem :confused: chyba tak będzie najlepiej :tak: bo też zastanawiam się czy nasze mleko można gotować, teoretycznie w książce "zdrowy start" jest napisane tylko, że nie powinno się gpotować mleka modyfikowanego, o mleku matki nic nie ma. No i tej kaszki to pół łyżeczki się daje, niby większość źródeł mpodaje na 100 ml, ale ponoć nie jest istotne ile się płynu poda, ważne żeby było pół łyżeczki, więc ja będę gotować w odrobinie wody i potem pomieszam z odciągnietym mlekiem i chyba łyżeczka podam, bo moja to z butli niet :no:

bo pierwsze jarzynki to podobnie jak Celinka, planuję podać po 6 miesiącu :tak:

no a odnośnie jedzonka, to mojej Oli tez sie odmieniło i jakby częściej je, ale nie zawsze, czasem odczeka te 3 godzinki a czasem nie, w nocy jak zaśnie od razu po kąpieli przy cycu to pośpi 3 godzinki a potem średnio co 2,5 - 3 się budzi :baffled: w dzień tez się zmieniło to, że jakoś nie może ciągiem przespać tych 3 godzin, które jeszcze pare dni temu spokojnie przesypiała - tak ok 11 zasypiała i ok 14 się budziła, a teraz po godzinie się budzi, marudzi, trze oczka, ziewa i muszę do cycka przystawić, pociagnie trochę, czasem przy cycku mi zaśnie z cyckiem w buzi i co jakiś czas pociąga :dry: nie wiem czemu tak, ale wkurza mnie to, bo czasem possie chwilę i udaje najedzoną a potem woła strasznie o dokładkę :angry:

Do góry