reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych brzdąców piersią i / lub butelką

My co prawda na Bebilonie, ale u nas problem w drugą stronę. Julka je co 4-5 godzin. Z tym że potrafi i 200 ml wciągnąć. Pytałam lekarza czy to normalne to stwierdził, że pięknie przybiera więc jest ok. W nocy budzi mi się max 1 raz koło 3.

reklama
A ja dość sceptycznie podchodzę do tego wczesnego podawania glutenu. Chyba pójdę starym schematem, a być może poczekam po prostu przynajmniej do skończonego 6-go miesiąca.
Rozszerzanie diety zacznę od marchewki, jabłka i kleiku ryżowego (z moim odciągniętym mlekiem lub na wodzie).

Acha, mleka matki się nie gotuje, kaszki glutenowe (z tego co kojarzę) sugerują podawać w przecierze warzywnym.

Aga ja Ci jeszcze nie pomoge, bo chce zaczac wprowadzac cos nowego najwczesniej za miesiac.

Celinko - ja też nie mam zamiaru się wyrywać z nowościami kulinarnymi.
tylko właśnie ta profilaktyka glutenu mnie zastanawia. czytałam, że powinno się gluten wprowadzić w piątym, najpóźniej szóstym, miesiącu życia u dzieci karmionych tylko piersią. i zastanawiam się jak to zrobić.
skoro nie mam zamiaru poszerzać diety o warzywa i owoce to co z tym glutenem ?
mam gotować pół łyżeczki manny na wodzie i rozrabiać z własnym mlekiem, czy jak ?

Bartek je niestety co 2godz., a czasem nawet po 1,5 godz. jest juz glodny.

a od dawna tak macie ?
może to przejściowe ?

W nocy wytrzymuje jakies 3 godziny bez jedzenia, tylko ze po jedzeniu robi (akurat w nocy!!!) kupke, no i po jedzeniu czekam az zrobi do konca i go przewijam-strata czasu na sen.

mój najdłużą przerwę ma tą pierwszą - około 4 godziny.
potem je częściej. nie wiem jak, bo na zegarek nie patrzę.
z kupą to masz przekupane, że tak powiem.
moje dziecko za to ostatnio robi kupę dziwnie rzadko :baffled:

Wasze dzieci przysypiaja przy cycku?

mój przysypia. nie zawsze, ale czasem tak.
w dzień jak widzę, że jest zmęczony to go zabieram do sypialni i karmię na leżąco. wtedy sobie zasypia. jak go karmię w dużym pokoju i kładę na rogalu to ma zawsze sto rzeczy do obejrzenia. więcej jest kręcenia niż jedzenia wtedy.

A ja dość sceptycznie podchodzę do tego wczesnego podawania glutenu. Chyba pójdę starym schematem, a być może poczekam po prostu przynajmniej do skończonego 6-go miesiąca.
Rozszerzanie diety zacznę od marchewki, jabłka i kleiku ryżowego (z moim odciągniętym mlekiem lub na wodzie).

no wlaśnie ja też sceptycznie podchodzę do tego glutenu :baffled:
szczególnie w zestawieniu tego z zaleceniem karmienia piersią przez pół roku.
dlatego właśnie ruszyłam temat żeby poznać Wasze zdanie.
trochę się pogubiłam, bo w tym temacie są dwa podejścia.
jedni uznają zalecenia WHO, drudzy są za wczesną ekspozycją.

znalazłam takie coś:
Badania naukowe dowodzą, że najlepiej przed celiakią chroni wyłączne karmienie piersią do ukończenia przez dziecko 6 miesięcy.
Są to rzetelne, dobrze udokumentowane i opracowane badania, na których opiera się WHO, a także Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP).
Badań dowodzących celowości wczesnej ekspozycji na gluten jest mało i nie są specjalnie przekonujące.
Nowy schemat żywienia niemowląt, zawierający zalecenie wczesnego wprowadzenia glutenu, został w Polsce przyjęty pospiesznie i bez rzetelnej dyskusji na ten temat.

mnie kusi żeby sobie odpuścić taką szybką ekspozycję.
sama jeszcze nie wiem.

Ojjjj dziewczynki darowałybyście sobie ten gluten...dzieciaczki mają tak wiele innych przysmaków że akurat ten można odwlec w czasie...My sie stołujemy na różne sposoby a próbowaliśmy juz wszystkiego chyba...byle było to miedzy 12-13stą...dziś na kaszce z bobovity pociągnął mi do 17stej :-) łyżeczką podawałam...

U nas ostatnio szał na soczki...jabłko pyyyycha i herbatka z HIPPa jabłko z melisą...sama pije :tak: no i soczek marchewkowy bardzo młodemu smakuje...tylko że rękawki mam marchewkowe teraz :-D

u nas mleko z kleikiem od jakiegoś czasu, a od dwóch tygodni jemy jabłko i marchewkę i coś czuję, że moje dziecko nie będzie niejadkiem, wcina aż miło.

Bartek je niestety co 2godz., a czasem nawet po 1,5 godz. jest juz glodny. Ja juz jestem tym wykonczona i mam serdecznie dosyc. W nocy wytrzymuje jakies 3 godziny bez jedzenia, tylko ze po jedzeniu robi (akurat w nocy!!!) kupke, no i po jedzeniu czekam az zrobi do konca i go przewijam-strata czasu na sen. Zastanawiam sie, czy to normalne, ze w tym wieku dziecko je tak czesto. Do konca drugiego miesiac jadl co 3godz.
Celinka u mnie to samo, ale to chyba tak jest przy karmieniu tylko piersią. Dzieciaczki juz duże i potrzebują więcej jedzonka. Z drugiej strony ja widzę, że moja Mała nie do końca opróżnia cyca, ( nie chce jeść, wygina sie i popłakuje, czasem nawet zaciska bużkę) no i za 1,5-2h znów głodna. Trudno się mówi, choć noce nieprzespane, ale jeszcze tylko miesiąc i ja też zaczne wprowadzać nowości - pediatra zalecał mi marchewkę na początek, potem machchew z ziemniaczkiem.

reklama
Celinka u mnie to samo, ale to chyba tak jest przy karmieniu tylko piersią. Dzieciaczki juz duże i potrzebują więcej jedzonka. Z drugiej strony ja widzę, że moja Mała nie do końca opróżnia cyca, ( nie chce jeść, wygina sie i popłakuje, czasem nawet zaciska bużkę) no i za 1,5-2h znów głodna. Trudno się mówi, choć noce nieprzespane, ale jeszcze tylko miesiąc i ja też zaczne wprowadzać nowości - pediatra zalecał mi marchewkę na początek, potem machchew z ziemniaczkiem.
dziewczyny nie jestescie same! u mnie czy w dzien czy w nocy Krystian je z cyca co 2h... a od 4-5 rano jest robienie kupki, co troche trwa...

Do góry