reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych bąbelków

anuula wg najnowszych schematów można już wprowadzać po ukończeniu 4go m-ca papki jarzynowe, jabłuszko, marchew. chociaż jeśli dziecko jest na piersi to można śmiało wprowadzić to później. jeśli karmisz modyfikowanym, możesz wprowadzić wcześniej.
wg niemieckiego stowarzyszenia pediatrycznego (chyba tak to się tłumaczy) jak dobrze pamiętam, a nie chce mi się iść po broszurę, należy wprowadzić inne posiłki najpóźniej jak dziecku pojawią się pierwsze ząbki (czyli ok 6 m-ca)
tak jak pisze szopka skonsultuj z pediatrą, chociaż większość tego nie robi
ja póki co nie śpieszę się z rozszerzaniem diety Miśka, chociaż kto wie, czy jak skończy 4 m-ce to się nie skuszę?

reklama
U nas znowy problemy z krmieniem...buuuu...
Amelia nie chce jesc w ciagu dnia.To znaczy je ale 3 gora 5 minut( to z laska) a potem przerwa3 godziny (+ - )
Ja jej na sile wciskam bo sie martwie i doprowadzilam do tego ze ona jak widzi cyca to dostaje histeri!!!W nocy zajada nawet fajnie tylko budzi sie na jedzenie co 3 godziny no i nie pospie sobie,ale sie ciesze ze je chociaz w nocy.Juz jestem troche przewrazliwiona na tym punkcie,wydaja mi sie ze za malo sika...w ciagu dnia 3 razy zmieniam pieluszke bo wiecej nie ma potrzeby ,w nocy raz i jest baardzo mokra.Przeczytalam gdzies ze wymiernikiem dobrego karmienia piersia jest 5-6 mokrych pieluch na dobe!

Myslicie ze powinnam sie martwic?Moze nie bede jej zmuszac,przetrzymam ja 4-5godzin i dam jesc jak naprawde bedzie glodna?
Dodam ze dzisiaj rano jadla 4 minuty z przerwami na darcie sie!Poza karmieniami dziecko cale happy.

Olla-moze tak sie najada, sprobuj dawac na zyczenie, jak zglodnieje to zawola tego cyca. Ja mialam wczoraj podobna sytuacje. Nie chciala jesc, na sile wpakowalam jej butle to mi cala zwymiotowala, do tego straszny ryk-nie mogla zasnac, cyca wypluwala-myslalam ze mi peknie. ogolnie koszmar. Wykapalam ja i jakos zasnela-bez jedzenia!!! Ale w nocy juz jadla i rano tez wiec sie uspokoilam.

Olla nie martw się, Michał je podobnie, co ok 2-3 godz 5-10min, też z przerwami, bo trzeba pokrzyczeć
jak siusia normalnie i przybiera na wadze to chyba jest ok:tak:

Ollu - nic na sile tak jak pisza dziewczyny - bo faktycznie mala bedzie sie bala jesc:szok:

wydaje mi sie ze 3 na dobe tez oki. U nas jest roznie raz 6 raz 3 a raz 8 ... wiec nie matw sie - jak je w nocy to oki i jak na wadze przybiera nie masz sie co martwic. :tak:

Jezeli bedzie to dluzej trwalo - idz do pediatry...Ale mysle ze bedzie dobrze...

Olla, nie martw się, na pewno Amelce w końcu przejdzie ten bunt. U mnie też tak było i przeszło. I Karolina teraz najada się w 3-5 minut. Na początku myślałam, że mam tak mało mleka, że ona tak krótko je, i nawet próbowałam dać jej butle, ale nie chciała. Myślę, że im nasze maleństwa starsze tym lepiej radzą sobie z opróżnianiem piersi.
Kachasek, ja chyba rzeczywiście ostatnio mniej piję, muszę nadrobić - dzięki, że zwróciłaś mi na uwagę

Dziewczyny czy tarte jabłuszko to posiłek czy przekąska???
Zastanawiam się czy podać ze względu na problemy kupowe, ale boję się o karmienie piersią :zawstydzona/y:

Ollu daj znac jak Amelka??? Mnie sie tez wydaje ze ona sie najada, wiesz w okresie zabkowania podobno bardzo czesto dzieci przechodza taki bunt w stosunku do jedzenia bo dziaselka bola albo swedza. Wlasnie ostatnio o tym duzo czytalam. Jesli przystawisz dziecko do cyca i zacznie ssac normalnie i po chwilce marudzi lub placze to wlasnie (z regoly) z powodu bolacych/swedzacych dziaselek. jednak skoro je co 2-3 godzinki, nawet po pare minut to sie nie martw. Emulka tez czasem tak robi...kilka minutek i juz ma dosc. Wiesz czasem nam tez mleko szybciej plynie. Zauwazylam teraz jak chodze do pracy ze czasem jak sciagam to leje sie normalnie jak z kranu:szok::-D a czasem kapie. Dodam ze piersi sa tak samo pelne wiec nie powinno byc roznicy. Zatem nie martw sie, jesli siusia i robi kupki i JE to napewno jest ok. Daj znac!!! Buziolki!

Ollu ja mam podobny problem. Niunia w ciągu dnia je coraz rzadziej bo co 4 - 5 godzin i tak około 10 minut. W sumie wychodzi że karmie ją 5 lub 6 razy na dobe, ale niczym innym jej nie dokarmiam. Dzis wyjatkowo podałam jej herbatke bo strasznie się darła a cycka nie chciała, i wypiła 180 ml byłam w szoku że aż tyle. Wydaje mi się że za mało jest tych karmien, ale skoro przybiera to na razie się nie martwię. W razie czego skonsultuję to z pediatrą zeby miec pewnośc że jest wszystko ok.

reklama
Ohhh dziewcyny kocane jestescie!Dziekuje!!!
U nas bez zmian,w ciagudnia awntury przy cycu i krotkie karmienia :(
W ciagu dnia karmie z 4 razy ale z nocnym krmeniem to juz jest tyh''razow'' 11:szok:
Padam na pysk i chodze dotylu:-(
Teraz maz usypia Amelke ale jakos nam nie idzie,meczymy sie od 2 godzin:no:...maruda mala.W ogole dzisiaj miala problem ze spaniem...wiecie co...jak nie urok to sraczka!naprwde:-)

Kotek nie zebym sie ciesyla ze masz tez takie problemy,ale ciesze sie ze nie jedyna Amelka tak cuduje...moze to normalne?i samo przejdzie...ooby!

Ja chce spaaac i obudzic sie za tydzien:biggrin2:

ooo doczytalam ze inne dzidzie tez tak maja....ja bym chciala zeby ona tak aktywnie jadla po10 mint z kazdej piersi i zaraz potem zsypiala hheheh:rofl2::happy2::-p:tak:;-)

Do góry