reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

Dzieki Frotka. Zupke raczej bez mieska gotujesz, a miesko na drugie?
Tak własnie , do zupy dodaje żółtko jezeli nie daje w innej postaci tego dnia.Mięso w zupce laąuje czasami jeżeli na drugie sa nalesniczki czy cos innego.Tylko w szoku jestem bo teraz jest tylko na kaszkach na mleku.
Picie u nas z kubka doidy albo łyzeczką.Mleko i kaszka z butelki jednak.
Za chiny nie chce kaszki na gęsto.

reklama
Marela dzis to danie mialam wrabal w 3 minuty pieknie pachnie :)))
musze krupnik domowy zrobic bo takiej kaszy nie jada w sumie

Olek uwielbia domowy krupnik:tak:
Ja mu daję 2 dania. Tylko w odstępach 2-3godzinnych. Na śniadanie ostatnio mu dawałam biały ser z jogurtem i jakimiś owocami, ale niezbyt mu to szło. Kupię szczypiorek, to może na słono mu posmakuje. Jeszcze kupię mu "serek wiejski" ma fajną konsystencje, może mu bardziej podpasuje. Oprócz tegobardzo lubi płatki owsiane z jogurtem, startym jabłkiem i np. jeszcze z jakimś owocem i to też mu daję na śniadanie. ok. 12 jest obiad, ok. 15 jest zupka, później jest zazwyczaj cysio i po kąpieli kaszka zbożowa z lipą albo 8 zbóż z nestle na wodzie i koniecznie z suszoną śliwką gerbera, bez niej ani rusz hehe tak sobie jakoś upodobał;-) i oczywiścia kaszka jest przez niekapek:-p Po południu po zupce to zje a to trochę swojskiej wędzonej polędwiczki lub szynki, ale niewiele, a to jakiegoś owoca lub sok owocowy, a to środek bułki sobie pomemla, wczoraj jadł babciną szarlotkę:-) Ogólnie to on za pieczywem nie przepada, chrupków też nie lubi i generalnie najada się daniami, że na jakieś przekaski między czasie to nie ma ochoty.

Picie pije z butelki lub ze szklanki - cały jest oblany, ale ma przy tym świetną zabawe:-) Z niekapka picia nie chce bo ten mój gałganek to taki zachłanny, że się zachłystuje. Butelkę też mu muszę trzymać, bo nie czai że trzeba mocno przechylić i ssie powietrze;-) ale jak leży to sam butelką się napije.

Ostatnia edycja:
a wiecie co moje dziecko uwielbia: ziemniaczki pieczone w piekarniku :) słuchajcie tak się nimi zajada że aż przyjemnie patrzeć.
a ja dziś rozmawiałam z pediatrą na temat jedzenia tyle mleka co moje dziecko. powiedział że niech je ile wlezie bo ona drobna jest ale zupka z mięskiem - musi być, podobnie jak owocki na przekąski lub deserek.
][-]=

dziewczyny normalnie wam zazdroszczę że wasze dzieciaki wszystko mogą jesć ...
Miks uczulony na mleko czyli wszystkie jogurty i serki odpadają, na jaja, na pomidory, na rybkę ech.... w dodatku ma takie plamy na szyi...walczę z nimi już prawie miesiac.

ostatnio nawet kaszki ryzowe odstawiłam...
Miki je tak:
6-7 Nutramigen 210 z wody
10-11 Nutramigen 210
14-15 zupka lub obiadek - ostatnio marchewka gotowana, pietruszka, ziemniak
czasami ok 17 dojada zupke
18-18.30 deserek
19.30-20 Nutramigen 210

w miedzyczasie chrupki lub chlebek

nie wiem czy nie za mało zjada :/

mc gosia moj pawel tez jest uczulony na mleko wiec tak samo serki jogurty out ale...

czy u twojego miksa stwierdzono azs? bo jesli tak to moze plamy nie musza swiadczyc o uczuleniu, przynajmniej nie na jedzenie?

ja zauwazylam plamy po pomidorze i bananie ale mam zamiar sprobowac dac jeszcze raz i zobaczyc... czy to to czy jednak nie

uczulenie moze byc na kurz, roztocza, proszek itp.

jestescie pod kontrola alergologa? dermatologa tez? ja wlasnie we wtorek ide do derm a sroda alerg, moze czegos nowego sie dowiem...

jajek nie daje na razie, ryby tez, ale ze u nas swierdzono skaze dopiero ok. miesiaca temu, to pawel wszystkiego tego juz probowal i wtedy bylo ok wiec mam nadzieje ze tak bedzie i teraz, chociaz z jajkami to nie wiem bo to przeciez bialko...

mozesz ewentualnie dawac kleiki ryzowy i kukurydziany, sinlac tez daje czasem...

a mieska zadnego nie dajesz? indyk lub krolik jest raczej bezpieczny, pawel je spokojnie

Gosia mnie sie nie wydaje zeby malo jadl. Po filmikach nie wyglada zeby byl "niedozywiony".

u nas jest tak:
5-6 nutramigen 220 wody
10-11 kaszka manna z owocem (truskawki, jablko, gruszka, banan)
15-16 obiad (przewaznie ziemniaki z czyms, warzywa, rzadziej mieso bo jakos nie lubi, czasami uda mi sie cos z miesa przemycic, czasami makaron i ryz z warzywami)
20.30-21 mleko 220 wody
01.00 - mleko 220

w miedzyczasie dostaje czasami chlebek, czasami biszkopty, dodatkowo mleko zageszczam kleikiem.

reklama
widze ze moj to je jak sloniątko :p
8-9 kaszka ok 250 ml lub 2 serki
11- mleko i idzie spać
13-14 jak wstanie to ok 250 ml zupki lub obiadku
16-17 jablko , banan lub 2 kromki chlebka z masłem albo serkiem
18- 240-300 ml mleka na noc
i spi do rana

a mam pytanie dla mam ktore dzieci nie maja alergii na bialko , czy dajecie swoim maluszkom Actimel ?

Ostatnia edycja:
Do góry