reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie i przepisy maluszków

u nas każde mięsko, jak kupuje nawet nie patrzę na słoiczki jakie mięsko byle było mięsne, bo zupki u nas to mały moment głodny. zjada ale to takie płynne i mało sycące .

u nas butelkę trzyma sobie sam, może kupcie dziewczyny rączki, my mamy rączki do butelek aventu, i jasiu wszystkie płyny pije sam. tak samo na noc butlę z kaszką, daje do łóżeczka i sam opanowuje. ale jak wcześniej napisałam ma we wszystkich butelkach rączki.

bo z niekapkiem szału nie ma, pije mało z niego. więc wolę dać w butelce i konkretnie wypije herbatkę czy soczek.

reklama
Tabasia nie wiem czy jest sens pasteryzowac obiadki przed zmrozeniem, wez pod uwage ze kazda taka obrobka to utrata witamin, wpierw gotujesz obiadek to troche ucieka, w zamrazaniu tez troche ucieka, a jak dodasz do tego jeszcze pasteryzacje to tez bedzie jeszcze mniej, ja gotuje danie miksuje podem to doprawiam sola i pieprzem ewentualnie jakimis ziolami, zalezy co, potem nakladam do pojemnikow i jak wystygna to wkladam do zamrazarki

Polusia no u nas w sumie tak samo. Zupka barszczyk bobovity to ma odruchy a reszta obiadkow juz dobrze tylko do kazdego dania dolewam wody troszke bo to gęścizna

Ja jak zamrazałam zupe to wlałam do pudełka hermetycznego czekalam az ostygnie i do zamrazary- tak jak katrinka

Tabasia jagnięcina lubi uczulać

Muszę się wziąć za picie z kubka

Moja Olunia słoiczkowe je tylko deserki, obiadków nie chce bo ma odruch wymiotny.
Co do mięska to preferuje kurczaczka, indyczka teraz kupiłam jej cielęcine i schab to zobaczymy :tak: no i obiadów dwu daniowych to nie jemy bo jak robie zupke to tam są warzywa, mięso, makaron albo ryż. Więc bez sensu 2 danie. Ola musi mieć zupke dokładnie zmiksowaną bez grudeczek.

Marcia jest spagetti - gerbera z kluseczkami ;) moj to uwielbia - jedyny sloiczek jaki mu idzie . A tak to zazwyczaj ma obiadek gotowany jakas zupke- gotuje tesciowa , tylko ze chyba nie sa to jakies urozmaicone zupki ;( A makaronik tez uwielbia. Mój zjada -niewiele kaszki , ogólnie pieczywo to numer jeden, no i owoce + obiadek i cysio ;))) .

Kurcze dziewczyny a czym sie roznia zupki od drugiego dania??? Jak otwieram sloik to dla mie to jedno i to samo tylko inne skladniki. A jak gotuje to sama nie wiem czy to zupa czy drugie bo w daniu jest wszystko i miesko i warzywka i kasza lub makaron lub ryz. Wiec jak tu ugotowac dziecku dwa dania?? Mam metlik. hihih

Zupka to wiadomo lekka,płynna.Na drugie danie gotuje warzywka na parze różne +ziemniaczek albo kasza, ryż,to rozdrobnione na gęsto+mięsko często gotowe ze słoiczka.

reklama
Tabasia chyba nie potrzebnie narobisz sobie roboty z pasteryzowaniem, wystarczy że po ostygnięciu szczelnie zamkniesz pojemnik i do zamrażarki.

U nas hitem jest oczywiście bułeczki z masłem , żółtko jaja i kluski. Jestem zadowolona że kluski podpasowały bo daję i do obiadku i na przegryzkę jak nie mam alternatywy a ona ma radochę jak sama z miski bierze łapkami...:-Dwszystko wokoło co prawda kluskowe ale cóż przynajmniej buzia szczęśliwa!

Do góry