reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

yra u nas to wygląda tak:
7- kaszka 180ml
10:30 mleko 120 ml
11:15 jogurt
14:30 zupa
17:30 owoce
19:30 kaszka 150 ml z owocami i 60 ml mleka w butli

a jakbyś próbowała na noc podać większą albo bardziej sycącą porcje.

kurcze ja to nawet nie wiem jak oduczyć jeść w nocy bo moje dziecko samo z nocy na noc nie chciało jeść i się po prostu nie budziła

reklama
Monia w książce Tracy Hogg "język niemowląt" jest fajnie opisane jak eliminować nocne karmienia. Bodajże 6-miesięczne niemowle nie potrzebuje już nocnych karmień, a jeśli budzi się w nocy to jest to tylko przyzwyczajenie.

probowalam wyeliminowac drugie z tych nocnych karmien , ale jakos mi nie szlo. Wiercil sie, co chwila budzil.
Probowalam przez tydzien i odpuscilam, bo kurcze nie dawalam rady spac po 4 godziny..

yra u nas to wygląda tak:
7- kaszka 180ml
10:30 mleko 120 ml
11:15 jogurt
14:30 zupa
17:30 owoce
19:30 kaszka 150 ml z owocami i 60 ml mleka w butli

a jakbyś próbowała na noc podać większą albo bardziej sycącą porcje.

kurcze ja to nawet nie wiem jak oduczyć jeść w nocy bo moje dziecko samo z nocy na noc nie chciało jeść i się po prostu nie budziła

u nas nie pomaga dawanie bardziej sycacego.. poprostu wtedy zjada mniej.

Rozumiem, że mleko jest ble, ale inne rzeczy OK? A kaszki? To może dawaj rano kaszkę, potem deserek, obiadek, taki gęsty sok bobofruta owocowy, a wieczorem mleko. Spróbuj jeszcze powalczyć, bo co będzie jak Jaś się przyzwyczai do nonych karmień? Jak się urodzi drugie maleństwo to będziesz wyglądać jak zombie.

z moim M jest układ że wtedy on będzie wstawał do małego, podział musi być,

ja mam tak:

9. kaszka

wtedy od 11 do 13 śpi

po 13 obiadek

przed 16 deserek

wtedy od 16 do 18 śpi

wtedy ok 20-21 mleko

a i tak się w nocy budzi na mleko

różne godziny więc kwestia to nie jest przyzwyczajenia

Ramari to super.
och, moje juz 8,5 miesiaca i co... 2 razy je.
ale i tak jest w miare, bo je i zasypia.
niedawno kilka nocy to bez przerwy plakal w nocy... to dopiero byla masakra.

Monika żeby nie było, że mam tak kolorowo to ostatnio Przemcio budzi się w nocy z płaczem. Myślę, że to zęby bo nie mamy jeszcze ani jednego. Daje wtedy smoka i jest ok. I tak mam super, moje dziecie to żywe złoto :)
yra to dobrze, że macie podział :) Gorzej jak mąż będzie w nocy w pracy, no chyba, że nie jeździ w nocy. Z tego co piszesz to nie je wcale tak malusio, a może kaszka na noc załatwiłaby sprawę? Może w nocy zamiast mleka dawać mu wodę i przechodzić do coraz mniejszych ilości. Może wtedy się odzwyczai.

reklama
o kurcze, jak czytam, że wasze jedzą po 150 gęstej kaszki, to mi sie ryczeć chce :-( moja na śniadanie zje gestej kaszki na 60 mleka+pól banana+pół słoika owoców. może to i wyjdzie koło 100ml... ale nigdy nie je wszystkiego, pól, albo 3/4 na maksa :-(

w ogóle strasznie jest wybredna, mało je, zje kilka łyżek i jej to starcza, więc ja to moje npcne karmienie traktuję jak szczęście, bo wtedy wypija 210 mleka bez protestu.

Do góry