reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

reklama
a za nami jakbło i dzika róza hehe wcinał...ooo az miło. Ja mam wrazenie że on je wszystko co mu dam :) Nie ma dania, któe by mu nie zmakowało. Troszke pokrzywi sie na początku a póżniej otwiera buzie:) Ostatnio wzielam go do fotelika i do mnie do kuchni. Ja zmywałam jego talerzyk i łyzeczke. Pokazałam mu to i mówie ze mamusia umyje zeby było czyte. A on buzka na karpika i czeka az dostanie amu. I płacz za chwile bo nic nie ma. Kochana moja mordeczka:)

a za nami jakbło i dzika róza hehe wcinał...ooo az miło. Ja mam wrazenie że on je wszystko co mu dam :) Nie ma dania, któe by mu nie zmakowało. Troszke pokrzywi sie na początku a póżniej otwiera buzie:) Ostatnio wzielam go do fotelika i do mnie do kuchni. Ja zmywałam jego talerzyk i łyzeczke. Pokazałam mu to i mówie ze mamusia umyje zeby było czyte. A on buzka na karpika i czeka az dostanie amu. I płacz za chwile bo nic nie ma. Kochana moja mordeczka:)
moja Pola tak samo reaguje, nie mogę jej pokazać butli ani miseczki jeśli nie daje jedzonka bo zaraz jest straszny wrzask.

Blu, Fiołkowa -dzięki za rady -zaprzestane dawac jej obiadków przynajmniej tych po ktorych zaczela ulewac czyli march+ziemiak i jabł+brzoskwinie. Za 2 tyg mamy pediatre to sie podpytam co robic dalej a teraz poki co dam to po czym nie ulewala czyli samo jabłuszko i samą marczewke:-)

Dziewczyny czy waszym dzieciom zdarza sie ulać o godz 18 obiadkiem któy jadły o 11?? bo mala moja tak ma i nie wazne czy jadła jabłuszko czy marchewke - ulewa wszystkim:eek: czy to znaczy ze jest nie gotowa na dania :-(a i ja daje nie tak jak wy obiadek i deserek - u mnie jest albo deser albo obiadek...czy powinnam wprowadzic 2x dziennie słoiczkowe dania?? bo zglupialam...i jeszcze nie dalam malej glutenu-chyba mam czas na to jeszcze:)
tez bym sie wstrzymala.
poradźcie moje drogie. kupiłam Poli kleik kukrydziany i ona nie chce go jeść, czy ja mogę nim zagęścić np. zupkę?

ja codziennie takim zageszczam mleko.

My tez juz jemy miesko :-)
coraz bardziej mu smakuje sloczki :)

Hej, hej!
Ale tu dawno nie zagladalam.
Nie nadrobie niestety.

Dronka, moj tez tak uleje kilka godzin po obiadku, nawet jak juz zje mleko, to i tak czasem marchewe scieram z buzki. Nie martwie sie tym zbytnio.

A u nas fajnie sie unormowalo wszystko :-) jest tak:
8:00 - 210ml mm
12:00 - obiad (sloiczek) plus woda lub sok do popicia
14:00 - deser
16:00 - 210ml mm
20:00 - 210ml mm plus 3 lyzki kleiku (kukurydziany lub ryzowy)

Na poczatku sie martwilam, ze malo mm na dobe pije, ale pediatra powiedziala, ze to mu absolutnie wystarcza :tak:

Przestal sie budzic na nocne karmienie, dzis zjadl pierwszy raz zupke z indykiem. Jest slodko :-)
I powolutku wprowadzamy nowe mleko - podaje NAN HA. Co drugi dzien dostaje coraz wiecej miarek do jednego posilku i obserwujemy. Na razie jest dobrze :happy: Jutro dostanie 4 miarki HA i 3 Nutramigenu.

A powiedzcie mi czy powinnam juz podac gluten? Do czego dodac i ile?
Kurcze boje sie troche, bo tyle nowosci ostatnio (dzis wprowadzilismy miesko, a wczesniej i stopniowo nowe mleko, desery i soki :baffled: i jeszcze ten gluten...). Mam nadzieje, ze mu nic nie bedzie.

Ostatnia edycja:
reklama
fajnie, że zamieściłaś Wasz plan jedzeniowy spróbuję Małego podobnie karmić bo może ja go przekarmiłam (teraz tak myślę)i dlatego tak mi słabo je teraz bo do niedawna nasz plan był taki"
7-ok 150ml mm
10-słoiczek zupki
12- ok 200ml mm
16 - ok 150ml mm
17.30 - pół słoiczka owoców
20 - 0k 220ml mm zagęszczonego kleikiem lub kaszką
jak myślicie????od kilku dni jest tak: 7-8-ok 100ml mm, 10- zupka (różnie jeśli chodzi o ilość), 13.30 - ok 150ml mm, 17-owoce, 19-20 - ok 200ml kaszki na mm
Tabasia co do glutenu to wg schematu, który dostałam od pediatry gluten należy wprowadzić gdy dziecko zacznie szósty miesiąc jesli jest karmione mm i należy dodać raz dziennie ok 2-3 g (pół łyżeczki) ugotowanej kaszy manny na 100ml przecieru warzywnego, owocowego lub mleka, ale tylko w przypadku mleka początkowego bo następnego nie powinno się zagęszczać

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry