reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i dieta naszych maluszków

Nieee od 4 miesiąca zaczyna sie podawac gluten z jarzynkami :-)

Dzieci karmionych mm:-p Wejdź sobie w link który wstawiła Ati:-p:-D

Edit:
[h=3]Oswajanie z glutenem[/h] [h=3][/h] W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Ostatnia edycja:
reklama
Ivi u ciebie moga mowic o wprowadzaniu stalych pokarmow zupelnie co innego niz w Polsce. U mnie zalecaja czekanie do skonczenia 6 miesiaca jesli dziecko jest na piersi i absolutnie nie zaczynac przed ukonczeniem 17 tygodnia. I zaczynaja od kleika ryzowego, glutenu nie daja do 6 miesiaca.

A we Wloszech jak jest?

Ja poczekam wiec do konca 17 tyg i w 4 miesiacu planuje wprowadzic tylko jablko, marchew i kleik ryzowy, ewentualnie ryzowo-kukurydziany.

Wlasnie kurcze nie wiem, to co wiem, to wyczytalam w necie.. Wczoraj podpytalam znajomej co ma roczna coreczke, to powiedziala ze w 4 miesiacu jej lekarz pozwolil dawac powolutku po lyzeczce jabluszko pozniej przecviery warzywne leciutkie na wodzie najpierw z jednego warzywka a pozniej powoli dokladac kolejne. Bede 17-go u pediatry to podpytam, bo nie mam pojecia co robic :sorry:

A ja mam przed soba nawet aktualny model zywienia niemowlat karmionych piersią i pisze wyraźnie: stopniowe wpr. glutenu w przecierze jarzynmowym nie wczesniej niz w 5 m-cu i nie pozniej juz w 6
Daje tez link ktory udostepnila juz wczesniej Milka
http://www.bobovita.pl/cms/images/clipart/File/schematy/schemat ml matki.pdf

wiem ten jest sponsorowany ale ja mam wydrukowany jeszcdze ze szkoły i o to samo chodzi

A ja mam przed soba nawet aktualny model zywienia niemowlat karmionych piersią i pisze wyraźnie: stopniowe wpr. glutenu w przecierze jarzynmowym nie wczesniej niz w 5 m-cu i nie pozniej juz w 6
Daje tez link ktory udostepnila juz wczesniej Milka
http://www.bobovita.pl/cms/images/clipart/File/schematy/schemat ml matki.pdf

wiem ten jest sponsorowany ale ja mam wydrukowany jeszcdze ze szkoły i o to samo chodzi

No właśnie, karmione piersią, nie wcześniej jak w 5 miesiącu, to samo Ci napisałam wyżej, a Ty wcześniej napisałaś ,że od 4 miesiąca życia się wprowadza:-p

Kingolinka WHO na 100% zaleca karmienie wylacznie piersia do 6 miesiaca. Na ich stronie nie ma tekstu po polsku ale tu sa fragmenty przetlumaczone:
Jak długo warto karmić piersią?
Wczesniej bylo do 4 miesiaca. A z glutenem to chyba zalezy od kraju, ja przed 6 miesiacem bede podawac tylko kaszki bezglutenowe.

A tu tabela Instytutu Matki i dziecka:
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=1226

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry