reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i dieta naszych maluszków

o rany malutka poważnie juz podajecie ja się dygam jakoś, a czemu tak zmienili?

Chyba unia wychodzi :-D Gdyby to było moje pierwsze dziecko to może i bym się obawiała, ale to moje trzecie dziecko więc luzik:-D Poczytaj w necie i matek zaczyna dawać od trzeciego miesiąca, niektóre już nawet od drugiego, ale akurat na to ,to ja bym się nie odważyła:no::-D

reklama
Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego piersią - forum, opinie, ciąża

Tu fajnie pisza o rozszerzeniu diety i tam jest napisane,że po skończeniu 6 miesiąca, wiec ja juz sama nie wiem kiedy :cool:
Każdy i tak zrobi jak uważa, w każdym bądź razie ja bym nie czekała do szóstego miesiąca, bo później dzieci nie chcą jeść, nie wszystkie oczywiście ale jednak... Moim zdaniem im maluch szybciej pozna nowe smaki tym mniejsze problemy będą z tym później...

Ostatnia edycja:
Malutka jak ma sie wprowadzenie nowych produktów do karmienia piersią? Czy przez to, ze szybko wprowadze dzidzia bedzie jadła mniej mojego mleka i nie wplynie to na laktację?

Malutka jak ma sie wprowadzenie nowych produktów do karmienia piersią? Czy przez to, ze szybko wprowadze dzidzia bedzie jadła mniej mojego mleka i nie wplynie to na laktację?

Nie o to mi chodzi, chodzi o to ,że im później zaczynasz dziecku coś podawać tym gorzej dziecko jest do tego przekonać, na ogół dzieci wtedy chcą tylko cyca ,a wszystko inne jest beee... Nie mówię ,żeby zaraz napoić dziecko tak ,że nie będzie miało miejsca na mleko, ale dać posmakować czegoś nowego od czasu do czasu aby się maluch przyzwyczajał do nowych smaków...

Malutka no rozumiem. Wiesz Ty to mamuśka z dożwiadczeniem, wiec sory czasami za głupie pytania ale ja jestem zielona jeszcze i wszystkiego sie ucze na bieżąco ;-)

Ati, Marti najleiej porozmawiajcie z pediatra jak sie martwicie :) tak jak malutka pisze to decyzja kazdej mamy i trzeba wziasc pod uwage plusy i minusy. U mnie w rodzinie jest sporo nietolerancji pokarmowych i alergii, wiec ja wole poczekac i nie dawac wszystkiego od razu, dlatego zdecydowalam sie bardzo powoli wprowadzic kilka produktow malo uczulajacych w 4 mieisacu, kolejne kilka w 5 a dopiero w 6 pojechac z zupkami i podawac stale produkty jako posilek.
Ponoc najnowsze badania wskazuja na to ze dzieci na tylko na cycu do 6 miesiaca maja mniej alergii/intolerancji pozniej niz te ktorym sie wczesniej wprowadza inne pokarmy. Wzrasta tez ryzyko chorob skornych jak egzema, a tekze astmy.

Tu tez duzy nacisk klada na to czy dziecko jest gotowe, co nie oznacza tylko tego ze je ale np. czy potrafi poruszac jezyczkiem na boki (zmniejsza to ryzyko zadlawienia).

I daja liste pokarmow ktorych nie podawac przed 6 miesiacem, jesli ktos decyduje sie na wczesniejsze przechodzenie na pokarm staly. Sa to pszenica, ryba, mleko krowie, jajka, watrobka, orzeszki ziemne (ale tez inne orzechy), niepasteryzowane sery.

Hmm ja chyba poczekam jeszcze troche z rozszerzaniem diety. Napewno doświadczone mamuśki sie juz nie boja i wiedza co i jak ale ja zrobie wszytsko ksiązkowo :-) Takze za miesiac pierwsza marchewka:) Juz nawet kupiłam wczoraj z bobovita. Wogole to uradowana ze łoo jaka taniocha czytam na opakowaniu po otwarciu przechowywać 48 h;/ (myslalam ze troszke dluzej da rade zwazywszy na fakt ze sie posiada lodowke antybaketryjna). Takze dwa dni dwie lyzeczki i do wyrzucenia ehhh. Sama bym robila te przeciery ale cholera gdzie tu znalezc teraz niepryskana marchewke :crazy::crazy::crazy:

Hmm ja chyba poczekam jeszcze troche z rozszerzaniem diety. Napewno doświadczone mamuśki sie juz nie boja i wiedza co i jak ale ja zrobie wszytsko ksiązkowo :-) Takze za miesiac pierwsza marchewka:) Juz nawet kupiłam wczoraj z bobovita. Wogole to uradowana ze łoo jaka taniocha czytam na opakowaniu po otwarciu przechowywać 48 h;/ (myslalam ze troszke dluzej da rade zwazywszy na fakt ze sie posiada lodowke antybaketryjna). Takze dwa dni dwie lyzeczki i do wyrzucenia ehhh. Sama bym robila te przeciery ale cholera gdzie tu znalezc teraz niepryskana marchewke :crazy::crazy::crazy:

Z hippa może stać trzy dni, wiem ,że to nie wiele dłużej ale jednak:-D U nas dziś ma właśnie trzeci dzień, więc dziś dostanie ostatni raz a resztę wypiję ja bo szkoda wylać :-p Książkowo mówisz? No jeśli książkowo ,a karmisz piersią to do 6-go miesiąca nie powinnaś nic podawać poza cycem:-p:-D;-)
Ati spoko, ja wszystko rozumiem, no i żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał, ja nic nikomu nie narzucam ;-)

reklama
Do góry