reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

ja jeszcze czuje- i czasem jak juz mi mlody sie denerwuje ze nie leci to zaczynam czuc mrowienie i zawsze mu mowie ze juz mleczko idzie i znowu zaczyna ssac i wychodzi a wtedy sie denerwuje bo za szybko leci i odczepia sie i za kare;-) dostaje mleczkiem po oczach, uszach, nosie i ogolnie po calej twarzy :-D:-D

reklama
baaaaardzo rzadko mnie mrowi ale podobno to normalne, wg. poloznej ma to oznaczac, ze piersi sie przyzwyczaily do wlasciwej ilosci produkcji

A ja w temacie karmienia ogolnie. Maly juz nie na (*)(*), wiec mam kolejne rozterki. On ma 6 mcy i powinien jesc 3x210 mm, obiadek i jeszcze jakis posilek - powiedzmy, ze jest nim deserek. A on nie wypije za hu hu 210 mm na jeden raz, chyba, ze po kapaniu - to pije do wypeku, az sie skonczy w butli. A w dzien to najczęsciej jest setka, bez sledzia... Czy ja moge dawać mu 4x 100 ml mm i raz wieczorem te 210, czy raczej wazne jest by dawac rzadziej a od razu duzo?

Flaurka, moja mała max wypija w dzień 120 ml (od dwóch dni, kiedy przeszła na mleko następne jakoś 90-100), a na noc max 150 (rzadko). To są tylko orientacyjne ilości, wskazówki bardziej. I tak trzeba się dostosować do dziecia:-) no bo jak to zrobić, żeby takie dzieci jak nasze nagle wypiły 210 x 3??:szok: :-)

W sumie to bym chciala, zeby tak wypijal, bo chyba musimy dazyc do 4 posilkow na dzien - sniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja... Teraz ma tak:

9.00 - sniadanie - mm
12.00 drugie sniadanie mm
14 obiad
17 jabco i soczek
19.30 kolacja-mm i nynki

wychodzi, ze ma mniej tego mm niz ma mieć, zwlaszcza, ze w nocy daje wode a nie mm już. Nie je tez kaszek... A i tak zaczal tyć odkad nie je (*)(*)...

To co jest napisane na opakowaniu to tylko orientacyjnie. Każde dziecko jest inne. Mój też wypija max 150ml na raz,zazwyczaj est to ok 100-120 a czasem i po 80ml już najedzony.\U nas teraz karmienie wygląda tak :
9 śniadanie-kaszka
12 obiad
14 mm
17 deser-jakieś owoce najczęściej
19 mm

no i w nocy ok 23,2,6 pobudka na mm.

Oczywiscie czasem zdarzają się odstępstwa od tego,ostatnio np coś nie bardzo ma ochotę na mleczko po kąpieli i często zasypia bez kolacji-wtedy się budzi ok 21-22 bo już głodny.

Flaurka tak jak dziewczyny pisza nie sugerwowac sie tym ze na opakowaniu jest napisane 210 ...bo moj jak mial napisane ze powinnen jesc 120 to jadl 180 juz...jaki ma apetyt tak dostosuj mu ilosc mm ;) wazne ze przybiera na wadze ;)
Skoro mu to starcza jest szczesliwy to po co mu dawac wiecej ,moj tez raz zje 3 posilki mleczne raz 4 zalezy od dnia ;) moj musi teraz pic 210 mm na kolacje bo gotów sie obrazic a za dnia chce tylko 180 :) twojemu najwidoczniej starcza te 100 :) powoli dojdziesz do tego co i jak :) w koncu dopiero zaczynacie taka prawdziwa przygode z mm :)

JA tez sie nie sugeruje opakowaniem, bo Olka nie jest w stanie tyle zjesc ile podaja na opakowaniu teraz dopiero zaczeła zjadac ok 150ml mleka a dotychczas jadła 120ml.
Juz od jakis 1,5-2tyg mamy problem z jedzeniem obiadków bo Ola nie chce zjadac i podobnie jest z kaszkami, ale to jakos lepiej jej idzie. Co ja mam zrobic?

reklama
Do góry