reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

as musze poszukac tego mleczka u nas :-)moja tez nie bardzo na piersi ja miałam mało pokarmu a ona miała kolki tez po moim tak ze praktycznie w dzien nie spał tylko sie prezyła od rana ( jak cały dzień siedziałam z laktatorem to się udawało że mała jadła 2 porcje mieszanki tylko własnie tej ha) . przeczytałam gdzies ze mozna odciagac to pierwsze mleko ok 30 ml i dawac jak juz leci to gestsze tam nie ma laktozy ale ja nawet nie mogłam uciagnac przez godzine na jedno karmienie a jak bym miała jeszcze częsc wylać to bym małej nie wykarmiła i tak cały dzień na laktatorze siedziałam teraz na tym nutramigenie bez porównania :-)

reklama
Dziewczyny, andav ma problem i prosi o rade:

"Co do moich cyckow to nie wiem co mi jest....mowie ci juz jestem zmeczona tym cycowanie bo wiecznie cos jest....zaczelo sie ponad tydzien temu, ze mi takie zyly przy sutku wylazily jak piers byla pelna albo jak maly ciagnal i mlego wyplywalo, bolalo ale szlo a tydzien temu co jakis czas mi twardniala jakby gdzies stau byl, maly mi sie wsciekal, nie chcial mi ciagnac cyca bo nie lecialo wiec go nie denerwowalam i laktatorem staralam sie to sciagnac...raz sie przyjzalam mojemu sutkowi a tam taka biala kropka i troszke bokiem lecialo mleczko, jakby pryszcz, cisnelam, cisnelam az wycisnelam i jak to wyszlo to mleko poszlo...i tak mialam ze cztery razy w tygodniu.... polozna nie wie co to jest, mam chlodzic...ale to nic nie daje....i przed chwila tez znowu wycinelam to cos i mi mleko zeszlo z twardego cycka...i te powiekszone gruczoly mlekowe...normalnie wyczowam palcami takie zyly pod skura juz nie mowiac o tym ze przy sutku mi wystaja.....masakra!!!!
Masz jakis pomysl co z tym zrobic i co to moze byc??? w internecie nic nie znalazlam :( wez popytaj dla mnie na forum, moze ktoras z dziewczyn wie i mi powie co mam z tym robic?? Nie mam za bardzo czasu siedziec na forum i czytac... moglabys mi na priv pozniej napisac co i jak...bylaby ci okropnie wdzieczna!!!
I widzisz...niby jest urlop a taki cycek potrafi zepsuc humor :("

Umiecie jej cos doradzic? (Stau po niemiecku to korek/zastoj)

Kugela myślę że u Andav to może być zapchany kanalik mleczny. Chyba dobrze by było przed karmieniem pierś rozgrzać a po karmieniu schłodzić. No i przystawiać często. Tak też myślę, że może powinna spróbować zmienić pozycję do karmienia. Może wtedy dziecko lepiej pierś opróżni. Ale to takie moje gdybanie bo ja nic takiego nie miałam. Na pewno któraś z dziewczyn opisywała coś takiego ale nie pamiętam która.

kugela to można tylko ściągnąć przystawiając dziecko w pozycji z pod pachy.
Miałam tak samo.
Ból nie z tej ziemi -można tylko współczuć.
Nam to zajęło jakiś tydzień i potem już było dobrze.
Między karmieniami przykładałam kapustę tłuczoną i chłodzoną w lodówce ,by ściągnąć stan zapalny.
Jak wyczuwa zgrubienia pod skórą tam gdzie kanaliki się powiększają to trzeba je delikatnie ściskać tak jakby się cytrynę wyciskało i powoli wszystko zejdzie .
UWAGA !!!!
Ból przy tym potrafi być okrutny :sorry2::sorry2::sorry2:
A jak to nie pomoże to tylko zostaje męża poprosić by popracował jako laktator :-D:-D:-D
Tak było u mojej koleżanki i też się udało.;-):-D:-D:-D

Nieraz tak się robi ,gdy za mało wody na dobę karmiąca w siebie wlewa ;-)
Trzeba koniecznie dużo pić

Ostatnia edycja:
Miałam, wyłam z bólu - wydrapałam sobie tą biała kropke i młody wyciagnął zator - w normalnej pozycji, nie spod pachy, ale ze 3 dni mu to zajęło. Nie polecam wydrapywania, tylko stałe przystawianie dziecka do tej własnie piersi, mimo, że boli. Kapeć w buzię i wytrzymać.

A poza tym, niby po 3 mcach sie laktacja normuje, a u nas wystarczy jeden dzień wiekszej ochoty małego a ciekne jak w 3 dniu po cc. Dzis tez mam kwadratowe piersi od mleka, żyły też mam widoczne, pokarm leci mi tak, że młody w trakcie picia czasem musi puszczać sutka i odwrócić sie na chwile by połknąć spokojnie a w tym czasie fontanna z mojego sutka zalewa mu głowę;)) W kilkanascie minut moge ręcznie setkę ściagnąć - laktator mi niepotrzebny - Leszek mówi na mnie Krówka Śmieszka;)

As :) wszystkie babcie mi mówiły że jak zator się zrobi to chłopa trza przystawić :p

Mi jakby pokarm zanikał, chyba muszę się pofaszerować tym paskudztwem do picia :baffled::baffled::baffled::eek: i może nabiorę. Mały mi też wisi na cycku do 1,5 h więc mam wrażenie że ciągle go karmię :(

Mysio też to przechodzę i nic nam nie zanika tylko nasze dzieci skok rozwojowy zaliczają a co za tym idzie zmienia się ich zapotrzebowanie na nasze mleko. Przystawiaj ile chce- jutro powinno być lepiej.

reklama
kasiula - co prawda ja tego problemu nie miałam, ale... spróbuj zmienić butelkę, może ta, którą akurat macie nie pasuje, może smoczek nie taki - za duża/mała dziurka, może niech tata spróbuje podać mleko? (mama może się za bardzo z cycem kojarzyć - stąd wiem, że moje dziecko, pomimo, że od 3 doby po urodzeniu karmione było butlą do dziś, jak jest bardzo głodny próbuje mi zjeść w akcie desperacji cycka przez bluzkę...:eek::eek:). Tu masz artykuł, może coś ciekawego znajdziesz - Jak nauczyć dziecko pić z butelki? | parenting.pl Cierpliwości życzę :))

Do góry