reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

Aniu z butelek 2 próbowałam a raczej z 2 smoczków mój M też próbował i nic za 1 razem udało mu się wypić 60 ml nie wiem jakim cudem:-)ale następne dni może z 10 ml wypił ale to nie ze ciagnał tylko samo poleciało ze smoczka ... zaraz poczytam ten artykuł

reklama
Dziewczyny jak myslicie, kupilam butelke TT i smoczek 3-sredni przeplyw bo pisało ze 3m+, ale teraz mysle czy małemu nie bedzie za szybko leciało, moze wymienic na 0m+? Mały jest na piersi, butelka tylko w razie mojego wyjscia, nie wiem czy isc wymienic butle?

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jak myslicie, kupilam butelke TT i smoczek 3-sredni przeplyw bo pisało ze 3m+, ale teraz mysle czy małemu nie bedzie za szybko leciało, moze wymienic na 0m+? Mały jest na piersi, butelka tylko w razie mojego wyjscia, nie wiem czy isc wymienic butle?
najlepiej to jak wypróbujesz na maluszku czy mu bedzie pasowal taki smoczek.....a z drugiej strony moze lepiej zeby mial troche trudnosci w piciu ze smoka i lepiej ten 0+ bo jak zobaczy ze mu za szybko leci to moze mu sie tak spodobac ze odrzuci piers bo jednak na piersi sie musi naciągać ... sa takie przypadki ale to nie ma reguły ;-)

Tomaszowa, moj Maly pije tez z TT i bardzo fajnie mu idzie ze smoczka 0+. tak powoli leci i wcale mu to jak narazie nie przeszkadza. oprocz tego mam smoczki 3+ ale jeszcze ich nie uzywalam. mysle ze mozesz zostawic ten 3+ i sprobowac podac Malemu, zobaczysz jak na niego zareaguje.

poza tym to moje piersi znow nadazaja z produkcja :) wyglada na to ze to byl tylko kilkunastodniowy kryzys. ale bede nadal dokarmiac Malego mm bo w tygoniu ktorym nie dokarmialam przybral na wadze tylko 100g. bede dawala mu tylko na noc nie wiecej niz 100ml.

She, ciesze sie :) Albo byl kryzys albo dziecie zwiekszylo zapotrzebowanie i potrzebowalas czasu, by sie dostosowac. Wazne, ze sie udaje :) Niesprawdzalam na siatkachcentylowych, ale normy tygodniowego przyrostu im starsze dziecko tym mniejsze. Ile jest dla czteromiesiecznych? Bo wydaje mi sie, ze 100g powinno byc ok.

wikasik, wiem ze im starsze dzieci tym mniej maja prawo przybierac ale moj ogolnie nadal chudziutki :) wazy niecale 6kg. fakt ze jest dlugi, bo juz ubranka na 74 ubieramy ale wydaje mi sie ze powinien troche wiecej wazyc. w siatkach co do wagi jest nadal w 3 centylu. w przyszlym tygodniu idziemy do lekarza, zobaczymy co ona na to
wlasnie przeczytalam ze
Niemowlęta przybierają w okresie 3-6 m-cy 110 - 120 gram/tydzień, czyli ok. 500 - 540 g/miesiąc.
W drugim półroczu przyrosty będą jeszcze niższe, początkowo średnio 375 g/mc, później nawet 270 g/mc będzie prawidłowe.

Moj idzie podobnie jak twoj z waga. Pielegniarka nam powiedziala, ze o ile rosnie wg swoj pierwotnej linii na siatce entylowej to jest ok. Gozej gdyby by na zalozmy 75, a potem spadl na 50. Teraz jestesmy idealnie na linii - centyl 3. To ze trzeci to jest nic zlego, statystycznie 3% dzieci wazy mniej niz Robert, wiec wielkoludem na pewno nie jest, ale wzrost mamy z 25 centyla :p

Niemniej daj znac, co ci powie,dlamnie to wskazowka, bo Robus Stasia nasladuje :)

she, wikasik - synek mojej kolezanki urodzil sie sn idealnie w terminie z waga 3,5kg. Karmiony wylacznie piersia w wieku 3msc (na poczatku 4. msc) wazyl 4,8kg!!!! Wg. lekarzy bylo to normalne. Teraz ma roczek i wazy 12kg!!! :-D Dalej jest cycany (choc oczywiscie je tez i inne rzeczy, od 6. msc) Takze nadrobil z nawiazka :tak:

ja mialam 2 dni bez dokramiania a dzis znow musialam dac butle. spodobalo mi sie to co napisala kugela o tym zdrowym 4,8-kilogramowym dziecku i nie dawalam butli przez 2 dni, a dzis okazalo sie ze mojego mleczka znowu mniej. wogole mi sie nie podoba to dokrmianie ale nie mam wyjscia jak mi dziecko z glodu placze. ogolnie to karmienie butla mi sie nie podoba. to gotowanie wody, studzenie, wsypywanie proszku itp. strasznie duzo roboty przy tym w porownaniu z wyciagnieciem cyca :) pewnie jakbym karmila tylko butla to jakos doszlabym do wprawy ale jak w takich awaryjnych sytuacjach to wcale nie jest fajne. tak naprawde nie wiem kiedy Malemu braknie. jak mi placze po oproznieniu obu piersi to przewaznie szybka akcja z tym calym szykowaniem i jak jestem sama to dodatkowo z placzacym dzieckiem na reku.
poza tym to jak bylismy nad morzem to nam sie mleko konczylo. poszlam do apteki a tam mowia ze nie ma. wiec zamowilam, mialo byc na drugi dzien. poszlam na drugi dzien bo zostalo nam tylko proszku na jedna mala porcje a okazuje sie ze w aptece mieli jakis problem ze skladaniem zamowienia i mleka nie ma. obdzwonilam wszystkie apteki w Miedzyzdrojach (az 3) i nigdzie nie mieli. juz mielismy jechac do Swinoujscia, bo tam tez dzwonilam i w jednej aptece mieli jedna puszke. ale zadzwonialam do mojej pediatry i spytalam czy moge zmienic. na to ona ze moge sprobowac jakiegos innego ale najlepiej z tej samej grupy co uzywam (enfamil). okazalo sie ze w jednej aptece maja enfamil ar czyli dla dzieci ulewajacyach. moj Maly ulewajacy wiec kupilam.
jak trzeba bylo szykowac mleko to okazalo sie ze jest ono delikatnie zageszczone i po podaniu nie chcialo Malemu leciec. urzadzil taki wrzask ze chyba w calych Miedzyzdrojach bylo go slychac. w koncu moj H. powiekszyl dziurke w smoczku i bylo ok, a na drugi dzien kupilismy wieksze smoczki. puszka mleka 38zl, smoczki 22
tak mnie jakos wzielo teraz zeby to wszystko napisac bo znowu u mnie mniej pokarmu a bardzo nie chce zeby mi zniknal bo mimo zatykania kanalikow, tryskania mleka itp to uwazam ze cycowanie jest fajne :) i chcialabym karmic tak Malego jak najdluzej

reklama
She my w Kamieniu przeżyliśmy z mlekiem to samo - w całym mieście tylko jedna apteka miała Bebilon HA (40 zł, o dychę więcej niż normalnie) i to ostatnią puszkę... Przeżyłam koszmar, bo bałam się, że nie będę go miała czym nakarmić... Zapas zrobiliśmy będąc w Szczecinie - kupiłam aż 3 puszki, bo bałam się, ze braknie... Ani apteki, ani markety ani drogerie go nie miały ;(

Do góry