reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

As, niekoniecznie ma alergię, bo akurat wysypka wystepuje w obu przypadkach, poza tym moi bracia mieli dokładnie to samo, a nawet gorzej, bo maść z antybiotykiem mama stosowała na leczenie tych krostek - i magicznie wyrośli jak mieli kilka miesięcy. Moja pediatra nie uważa, że to alergia, po obejrzeniu go i po wywiadzie rodzinnym; wysypka wystepuje w obu przypadkach więc nie wiem skąd takie kategoryczne stwierdzenie, że to alergia, zwłaszcza, że ani ja ani Leszek nie mamy nic, a bracia moi mieli tylko tą dziecinną przypadłość. No a poza tym to mi młodego nie wysypuje od razu, tylko po kilku dniach od picia tego mleka i pod warunkiem, że pije regularnie i większe ilości - kilka kropel do mleka nie robi na nim wrażenia.

reklama
As, niekoniecznie ma alergię, bo akurat wysypka wystepuje w obu przypadkach, poza tym moi bracia mieli dokładnie to samo, a nawet gorzej, bo maść z antybiotykiem mama stosowała na leczenie tych krostek - i magicznie wyrośli jak mieli kilka miesięcy. Moja pediatra nie uważa, że to alergia, po obejrzeniu go i po wywiadzie rodzinnym; wysypka wystepuje w obu przypadkach więc nie wiem skąd takie kategoryczne stwierdzenie, że to alergia, zwłaszcza, że ani ja ani Leszek nie mamy nic, a bracia moi mieli tylko tą dziecinną przypadłość. No a poza tym to mi młodego nie wysypuje od razu, tylko po kilku dniach od picia tego mleka i pod warunkiem, że pije regularnie i większe ilości - kilka kropel do mleka nie robi na nim wrażenia.
Oj sory myślałam o nietolerancji a napisałam alergia -moja wina.
Ale alergia dziecięca też przecież mija.:tak:
I na alergię i na nietolerancję podaje się te same preparaty ,a najlepsze jest i tak unikanie produktów ,które powodują jakiekolwiek dolegliwości.
Pisałaś wcześniej ,że w waszym przypadku mały musiałby dostawać mleko H.A. ,bo ma nietolerancję .
I ja się z tym nie zgadzam,ponieważ białko mleka krowiego w pokarmie matki jest już częściowo strawione.
Dziecko nie dostaje z pokarmem tego mleka przecież prosto z butelki sklepowej :-D tylko właśnie przerobione przez nasz organizm
Dziecko ,które ma odczyn w formie wysypki po mleku kobiecym to dziecko chore ,a nie zdrowe ,a mieszanka H.A. jest dla dzieci zdrowych bez odczynów.
Bez względu na to jak to nazwiesz .
Czy to alergia czy to nietolerancja.
W mleku kobiecym jest tak jakby białko z mieszanki H.A.
Skoro go wysypało po Twoim H.A. to również nie powinien dostawać mieszanki H.A. tylko hydrolizat.
Jeśli przy tym występują jeszcze wzdęcia lub biegunki to możliwa też jest nietolerancja laktozy.:sorry2:

Po za tym na początku zawsze jest nietolerancja ,a nie leczona nietolerancja przekształca się w alergię ,ale to już mały szczegół. ;-)
I dajmy już spokój na ten temat.
Wszystko zostało napisane.

as od kiedy mozna podawać ten insomil to jest mleko sojowe z tego co się orientuje tak? czy ono tez jest na recepte? chętnie bym tez zmieniła bo nutramigen ochydny

co do alergi mleko ha jest dla dzieci zagrozonych alergią / nietolerancją i tak jak pisze as jak ma alergie badz nietolerncje to musi dostawać preparat mlekozastepczy kazdy lekarz powie (niestey sorki flaurka skrytykuje tu twoją lekarkę jak i zarówno swoją ) zeby kupić ha bo na nie nie trzeba recepty co wiąze się ze skierowaniami do specjalistów zaświadczeniami i długą wędrówką przez biurokracje latwiej powiedzieć prosze kupić ha można oczywiście zawsze spróbować u mnie rady lekarzy skończyły się wypróbowanie wszystkich mlek na ową alergie ( na którą tak naprawde nie sa ) kiedy juz miałam wyniki ze dziecko ma uczulenie na laktoze to mi pani doktor powiedziała "nie wiem co jest mniejszym złem podawanie mleka ha czy podanie mleka bez laktozy z białkiem krowim bo pewnie na to tez ma alergie" a wystarczyło przepisac nutramigen dzieki takim dobrym radą moje dziecko męczyło się 1,5 miesiąca stało się testerem mleka i nagle na preparacie mlekozastępczym dziecko jest rewelacyjne nawet kupe ma codziennie o jednej porze. dodam jeszcze ze moja kochana lekarka chciała mi tez wcisnąc bebilon pepti (oczywiście płatny 100% bo on tańszy niz nutramigen bo 25 zł kosztuje) tylko dla tego że własnie na nutramigen trzeba miec zaświadczenie o chorobie dziecka na moje pytanie a pepti nie ma czasami laktozy ? odpowiedziała ma ale małe ilości i to mleko też na alergie ( to nie istotne ze moja córcia laktozy tez nietoleruje i bebilon pepti ma zupełnie inny skład niż nutramigen )

Ostatnia edycja:
Ja już nie mam sił do mojego dziecka dziś znów chciałam dać mleko to nan ale nie chciał pić z butelki darł sie i tak zmęczyliśmy 10 ml przez pół h a cycka od razu łapał jak by nie widział ... i co ja mam teraz zrobić ... Jak mu podać by chciał pić ??

Ja swojej nie skrytykuję, bo to co powiedziała to, że możemy próbowac z mlekami HA ale po co, skoro mój syn ma najlepsze dla niego mleko - moje. I jak ja nie pije mleka to nie ma żadnych!! złych objawów. Spytała czy chcę go odstawiać, a że ja nie chcę to powiedziała, że poczekamy czy mu samo nie przejdzie - jak wiekszości maluchów. No i dlatego kaszek nie bedzie dostawał w mleku, mleczny posiłek to bedzie cycek. Zanim uruchomi się machinę diagnostyczna wolałabym sprawdzic najprostsze rozwiązania - stąd moja próba picia mleka po 3 miesiącach od zaprzestania. Mój jest wciąż na cycku, żadnego mm nie dostawał, więc dowalanie od razu preparatów mlekozastępczych jest trochę jak stwierdzenie, że przebiega obok stado zebr, gdy się slyszy tętent kopyt. Najpierw prościej sprawdzić czy to nie tabun koni biegnie. W każdym razie zostajemy na cycku do oporu.

Flaurka i bardzo dobrze mówisz cycuś jezeli tylko mleko mu szkodzi to najlepsze rozwiazanie :-) chodziło mi o mamy które albo karmić nie moga albo chca przejśc na mieszanke a jezeli dziecko ma alergie lub nietolerancje po mieszance ha tez nie bedzie dobrze może będzie lepiej niż po zwykłej mieszance ale napewno problemy nie ustaną ;-)

anik u nas po tygodniu zaczynały się już problemy po 2 mleku juz wiedziałam że jak zaczynaja sie pręzenia młodej w dzień i problemy z kupalem to zaraz będzie coraz gorzej

kasiula twój synus wie co najlepsze moja szwagierka jak przechodziła z córką na mieszanke miała z nią duzy problem bo dziecko nie chciało ssać z butelki bo poprostu nie umiało a z cyca sę nie najadało a jakich butelek uzywasz? moja je z tt i z nich ciagneła super odrazu natomiast z aventa nie umiała był ryk niesamowity dopiero po 2 miesiącach butelkowania zaczeła łapać o co w tej butelce aventa chodzi może też to być wina smoczka albo leci za wolno albo za szybko

reklama
Flaurka i bardzo dobrze mówisz cycuś jezeli tylko mleko mu szkodzi to najlepsze rozwiazanie :-) chodziło mi o mamy które albo karmić nie moga albo chca przejśc na mieszanke a jezeli dziecko ma alergie lub nietolerancje po mieszance ha tez nie bedzie dobrze może będzie lepiej niż po zwykłej mieszance ale napewno problemy nie ustaną ;-)

anik u nas po tygodniu zaczynały się już problemy po 2 mleku juz wiedziałam że jak zaczynaja sie pręzenia młodej w dzień i problemy z kupalem to zaraz będzie coraz gorzej

kasiula twój synus wie co najlepsze moja szwagierka jak przechodziła z córką na mieszanke miała z nią duzy problem bo dziecko nie chciało ssać z butelki bo poprostu nie umiało a z cyca sę nie najadało a jakich butelek uzywasz? moja je z tt i z nich ciagneła super odrazu natomiast z aventa nie umiała był ryk niesamowity dopiero po 2 miesiącach butelkowania zaczeła łapać o co w tej butelce aventa chodzi może też to być wina smoczka albo leci za wolno albo za szybko

Dokładnie o to samo mi chodziło.
Flaurka napisałaś w naszym przypadku gdyby....
i Twój przypadek podałam jako przykład.

Kingutek ,a jak karmiłaś piersią to mała miała też problemy?
Mam znajomą ,której mała miała nietolerancję laktozy na tyle dużą ,że nie mogła jej karmić piersią ,ponieważ to ją uczulało.:baffled:
Walczyły dzielnie przez pół roku na karmieniu cycem i jednoczesnym odczulaniu ,ale i tak ciężko bardzo było...
To dziecko nie płakało ,ale się darło w niebogłosy czasami.

Do góry