Flaurka
Fanka BB :)
Mój ma krosty po mleku i po żółtym serze. Ale tez mam zamiar go co jakis czas testowac i obserwować, bo kiedyś to przejdzie, mam nadzieję.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Flaurka ,ale...Kasiula - bo tu są dwa pojecia - alergia i nietolerancja białka krowiego - Leszek i ja alergii nie mamy a mały nie toleruje białka, najprawdopodobniej wyrośnie z tego, jak większość dzieci. Dziś rozmawiałam z naszą pania doktor i w naszym przypadku mały musiałby dostawac mleko HA - sprawdziłam czy wciąz go sypie po piciu mleka przeze mnie i tak - calutki w krostki białe, lekarka go obejrzała. Nie pamietam jakie Twój synek miał objawy po piciu mleka przez Ciebie (przetwory mleka juz są ok, bo białko jest w nich już częściowo przetworzone, tak jak w mlekach HA) - ale po zwykłym mleku mm może tez miec objawy takie jak po piciu mleka przez Ciebie - obserwuj.
Flaurka ,ale...
alergia i nietolerancja to 2 różne sprawy
Alergia to uczulenie nawet na choćby niewielkie ilości alergenu .W przypadku mleka to białko.
Wystarczy nawet odrobina alergenu i już efekt gotowy .;-)
Nietolerancja jest wtedy gdy organizm przyswaja jakieś ilości i jest wszystko oki i dopiero po jakimś czasie ,gdy nie daje sobie rady z rozłożeniem nadmiaru białka ,występuje odczyn alergiczny...
I z takiej nietolerancji się właśnie wyrasta ,ograniczając białko do ilości ,którą jest w stanie rozłożyć organizm.
W przypadku dzieci wg dr.alergolog (naszej z CZD)jest to 3-5 gram na tydzień
Dlatego mleko H.A. jest dla dzieci zagrożonych alergią ,a nie ze stwierdzoną alergią .
Jeśli dziecko wysypuje po mleku to podaje się hydrolizaty.
Dzieciom ze stwierdzoną alergią mleko powinien dobrać lekarz.
Do tych mlek należą hydrolizaty:
Bebilon pepti,Nutramigen i mleka sojowe np: Isomil czy prosobee
Mieszanki hypoantygenowe u dziecka z alergią - preparaty typu HA - Specjalista radzi - ForumPediatryczne.pl – portal wiedzy o pediatrii
Ja zamiast prosobee małemu podawałam isomil .Mleko sojowe i też pyszne w smaku z porównaniu z innymi hydrolizatami.dokładnie tak jak pisze as u nas jest alergia i po ha też były kolki wysypka dopiero preparacie mlekozastepczym jest ok
as czy prosobee można jeszcze dostac ja sama się na tym mleku wychowałam i ono pycha w smaku było a ten nutramigen paskudztwo moja lekarka mówiła że juz go nie ma
Flaurka bo piszesz ,że małego wysypało po tym jak napiłaś się mleka ,więc mały ma alergię i w tym przypadku mleka H.A .się nie podaje .As, ok, a o czym ja niby piszę?? Piszę właśnie, że są dwie sprawy - alergia i nietolerancja. Ja naprawdę piszę az tak niewyraźnie, że mnie poprawiasz co i rusz?