reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

reklama
Kurcze tylko co ja teraz z tymi mlekami zrobię..jak mu spasuje to nan to cały bebilon ha bedzie do wyrzucenia kurczę szkoda juz jedno nan tak wyrzuciłam ... masakra ...

Kasiula - bo tu są dwa pojecia - alergia i nietolerancja białka krowiego - Leszek i ja alergii nie mamy a mały nie toleruje białka, najprawdopodobniej wyrośnie z tego, jak większość dzieci. Dziś rozmawiałam z naszą pania doktor i w naszym przypadku mały musiałby dostawac mleko HA - sprawdziłam czy wciąz go sypie po piciu mleka przeze mnie i tak - calutki w krostki białe, lekarka go obejrzała. Nie pamietam jakie Twój synek miał objawy po piciu mleka przez Ciebie (przetwory mleka juz są ok, bo białko jest w nich już częściowo przetworzone, tak jak w mlekach HA) - ale po zwykłym mleku mm może tez miec objawy takie jak po piciu mleka przez Ciebie - obserwuj.
Flaurka ,ale...
alergia i nietolerancja to 2 różne sprawy
Alergia to uczulenie nawet na choćby niewielkie ilości alergenu .W przypadku mleka to białko.
Wystarczy nawet odrobina alergenu i już efekt gotowy .;-)

Nietolerancja jest wtedy gdy organizm przyswaja jakieś ilości i jest wszystko oki i dopiero po jakimś czasie ,gdy nie daje sobie rady z rozłożeniem nadmiaru białka ,występuje odczyn alergiczny...
I z takiej nietolerancji się właśnie wyrasta ,ograniczając białko do ilości ,którą jest w stanie rozłożyć organizm.
W przypadku dzieci wg dr.alergolog (naszej z CZD)jest to 3-5 gram na tydzień

Dlatego mleko H.A. jest dla dzieci zagrożonych alergią ,a nie ze stwierdzoną alergią .
Jeśli dziecko wysypuje po mleku to podaje się hydrolizaty.
Dzieciom ze stwierdzoną alergią mleko powinien dobrać lekarz.
Do tych mlek należą hydrolizaty:
Bebilon pepti,Nutramigen i mleka sojowe np: Isomil czy prosobee

http://www.forumpediatryczne.pl/spe...enowe-u-dziecka-z-alergia-preparaty-typu-ha,1

Ostatnia edycja:
dokładnie tak jak pisze as u nas jest alergia i po ha też były kolki wysypka dopiero preparacie mlekozastepczym jest ok

as czy prosobee można jeszcze dostac ja sama się na tym mleku wychowałam i ono pycha w smaku było a ten nutramigen paskudztwo moja lekarka mówiła że juz go nie ma

Flaurka ,ale...
alergia i nietolerancja to 2 różne sprawy
Alergia to uczulenie nawet na choćby niewielkie ilości alergenu .W przypadku mleka to białko.
Wystarczy nawet odrobina alergenu i już efekt gotowy .;-)

Nietolerancja jest wtedy gdy organizm przyswaja jakieś ilości i jest wszystko oki i dopiero po jakimś czasie ,gdy nie daje sobie rady z rozłożeniem nadmiaru białka ,występuje odczyn alergiczny...
I z takiej nietolerancji się właśnie wyrasta ,ograniczając białko do ilości ,którą jest w stanie rozłożyć organizm.
W przypadku dzieci wg dr.alergolog (naszej z CZD)jest to 3-5 gram na tydzień

Dlatego mleko H.A. jest dla dzieci zagrożonych alergią ,a nie ze stwierdzoną alergią .
Jeśli dziecko wysypuje po mleku to podaje się hydrolizaty.
Dzieciom ze stwierdzoną alergią mleko powinien dobrać lekarz.
Do tych mlek należą hydrolizaty:
Bebilon pepti,Nutramigen i mleka sojowe np: Isomil czy prosobee

Mieszanki hypoantygenowe u dziecka z alergią - preparaty typu HA - Specjalista radzi - ForumPediatryczne.pl – portal wiedzy o pediatrii

As, ok, a o czym ja niby piszę?? Piszę właśnie, że są dwie sprawy - alergia i nietolerancja. Ja naprawdę piszę az tak niewyraźnie, że mnie poprawiasz co i rusz?

dziewczyny u nas jak na razie sukces:) po wczorajszym podaniu tego mleka nan mały o 21 zasął i spał ciągiem do 3:szok:aż się sama już obudziłam o północy ...rano o 6 duża kupa i teraz też kupa smierdząca i taka z grudkami jak by nie strawione mleko ... takie są kupy na sztucznym ...?? nie wysypało go to chyba mu pasuje to mleko ...?

kasiula tak naprawde dowiesz sie za kilka dni czy mleko mu pasuje bo to dopiero po kilku dniach wychodzi ale mam nadzieje ze zostanie tak dobrze jak tej nocy

reklama
dokładnie tak jak pisze as u nas jest alergia i po ha też były kolki wysypka dopiero preparacie mlekozastepczym jest ok

as czy prosobee można jeszcze dostac ja sama się na tym mleku wychowałam i ono pycha w smaku było a ten nutramigen paskudztwo moja lekarka mówiła że juz go nie ma
Ja zamiast prosobee małemu podawałam isomil .Mleko sojowe i też pyszne w smaku z porównaniu z innymi hydrolizatami.

As, ok, a o czym ja niby piszę?? Piszę właśnie, że są dwie sprawy - alergia i nietolerancja. Ja naprawdę piszę az tak niewyraźnie, że mnie poprawiasz co i rusz?
Flaurka bo piszesz ,że małego wysypało po tym jak napiłaś się mleka ,więc mały ma alergię i w tym przypadku mleka H.A .się nie podaje .
Tylko już hydrolizaty.
I o to mi tylko chodzi.

Do góry